fbpx

Islamistično nasilje se je začelo z napadom na uredništvo satiričnega tednika Charlie Hebdo v Parizu

Foto: epa

Val terorizma se je pred dvema letoma začel v Parizu, kjer so napadli uredništvo satiričnega tednika Charlie Hebdo in judovski supermarket. Takrat je umrlo 17 ljudi. Francija in Evropa sta bili prvi, kjer je izbruhnil terorizem.

Brata Cherif in Said Kouachi, ki sta bila pripadnika Al Kaide, sta 7. januarja  2015 malo pred poldnevom s kalašnikovkama vdrla v uredniške prostore tednika Charlie Hebdo in ubila 12 ljudi, med njimi najbolj znane francoske karikaturiste. Brata Kouachi sta bila v stiku s tretjim napadalcem, pripadnikom zloglasne Islamske države Amedyjem Coulibalyjem. Coulibay je dan po napadu na Charlie Hebdo ubil policistko na jugu Pariza, še dan kasneje pa za talce zajel kupce v judovskem supermarketu ter štiri med njimi ubil, preden je v trgovino vdrla policija in ga pokončala. V treh dneh terorizma je umrlo skupaj 17 žrtev.

Po dveh dneh na begu so posebne enote policije brata Kouachi, ki sta izrazila pripadnost Al Kaidi na Arabskem polotoku, ubile v tiskarni severno od francoske prestolnice.
Foto: epa

Foto: epa

Vlada v Parizu je, kot poroča STA, kmalu po napadih sprejela najobširnejšo zakonodajo na področju obveščevalnih služb v Evropi. V Parizu že dve leti velja najvišja stopnja preplaha pred terorizmom. Kljub ukrepom so se islamistični napadi v Franciji nadaljevali. 13. novembra 2015 je bilo v več napadih na bare in restavracije ter koncertno dvorano Bataclan v Parizu ubitih 130 ljudi. V množico ljudi na Angleški promenadi v letovišču Nica pa je 14. julija lani s tovornjakom zapeljal tunizijski napadalec in ubil 86 ljudi. Francoski notranji minister Bruno Le Roux in pariška županja Anne Hidalgo sta  položila vence pred nekdanjim sedežem Charlie Hebdo v pariškem 11. okrožju in še na dveh drugih prizoriščih večdnevnega nasilja, ki se je začelo 7. januarja 2015.

V uredništvu Charlie Hebdo delo nadaljujejo. Ostajajo  zvesti svoji provokativni satiri, zaradi katere so se tudi znašli na seznamu teroristov. Obletnico je tednik obeležil s posebno izdajo, polno črnega humorja, v kateri je videti karikaturo nasmejanega moškega z glavo ob cevi kalašnikovke, ki jo drži džihadist, zraven pa je napis: “2017, končno luč na koncu predora”. Zavedajo se, da so še vedno tarča napadalcev. Urednik  Laurent Sourisseau, poznan kot  Riss, je povedal, da je svet do njihove satire oz. črnega humorja manj strpen. Hkrati pa je odločno zagovarjal pravico do tega, da je časnik žaljiv.

Branka Jurhar