fbpx

Islamska država britanskega talca izkorišča za propagandne namene

(Fotografija je simbolična) Foto: epa

Iraške varnostne sile so za CNN povedale, da se je britanski novinar John Cantlie pojavil v novem propagandnem videu Islamske države, ki je bil nedavno posnet v iraškem mestu Mosul. 

V posnetku, ki je bil objavljen v sredo, se je pojavil bradati in suhljati Cantlie, oblečen v temen plašč in črne hlače. Opisoval je, kako so zavezniške sile bombardirale štiri od petih mostov, ki se raztezajo nad reko Tigris, in dodal, da je uničenje mosta škodilo prebivalcem mesta. Spregovoril pa je tudi o bombardiranju vodovodov, ki dobavljajo vodo večjemu delu mesta.

Zadnjič, ko je bil Cantlie viden živ, je bilo julija letos v propagandnem videu Islamske države. Iraške varnostne sile so na podlagi ocene za CNN povedale, da je bil najnovejši posnetek najverjetneje posnet v zadnjih dveh dneh. V osem minut trajajočem posnetku se Cantlie nahaja v bližini Starega mostu, ki je še edini izmed petih nepoškodovanih mostov nad reko Tigris, in govori v kamero, da so ameriški zračni napadi v času zahvalnega dne poškodovali štiri druge mostove.

Cantlie je bil zajet med poročanjem v Siriji leta 2012
Cantlija so zajeli kot talca, medtem ko je poročal iz Sirije novembra 2012. Za razliko od drugih talcev z Zahoda, ki jih je teroristična skupina Islamska država kmalu po zajetju umorila, je Cantlie preživel, Islamska država pa ga je celo izkoristila za snemanje propagandnih posnetkov. Na posnetkih je mogoče videti, da se ne poslužuje verskega jezika, kot je to značilno za voditelje Islamske države, kljub temu pa posreduje informacije iz perspektive Islamske države.

Obglavljanje je stalna praksa Islamske države
Islamska država je že izvedla številne usmrtitve, vključno z obglavljenji, z namenom vzpostavitve islamskega kalifata, ki bi se raztezal od Sirije do Iraka. Islamska država je s kamero posnela te usmrtitve in jih objavila na spletu.

Do sedaj so bili s strani teroristične skupine zajeti številni novinarji, vključno z ameriškim novinarjem Jamesom Foleyjem, ki je veljal za pogrešanega vse od novembra 2012. Na posnetku dve leti pozneje so teroristi prikazali njegovo obglavljenje. Skrajneži so nato zagrozili, da bodo umorili še enega ameriškega novinarja, ki naj bi bil Steven Sotloff.

V septembru 2014 je Islamska država objavila posnetek, na katerem obglavi tudi Sotloffa, glede na govorico rablja, ki govori z izrazitim britanskim naglasom, je mogoče sklepati, da je ta umoril tudi Foleyja.

Iraške varnostne sile se že od začetka oktobra borijo za ponovno zavzetje iraškega drugega največjega mesta Mosula izpod rok Islamske države.

N. Ž.