fbpx

Islamska država izgublja bitke in svoje ozemlje – je to začetek njenega propada?

Foto: epa

Zaradi silovitih napadov ruskih, turških, iraških, sirskih in kurdskih sil, pa tudi zaradi zračnih napadov ZDA, je tako imenovana Islamska država izgubila že ogromno osvojenega teritorija, prav tako pa tudi za boj pripravljenih borcev ter dragocenega denarja. Ve pa se, da denar poganja ta svet. Mar to pomeni, da se strahovladavina islamistične militantne skupine končuje?

Letošnjega 13. avgusta je bilo mesto Manbij v severni Siriji osvobojeno izpod oblasti Islamske države. Ko je odšel zadnji islamski borec, je mesto zopet zaživelo: moški so sedeli na ulicah in si brili brade, ženske so s svojega obraza strgale tančice in jih vrgle v ogenj, neka starka si je prižgala cigareto in se smejala skozi dim. Končno so bili svobodni in spet lahko počnejo vse tisto, kar jim je Islamska država ob zajetju njihovega ozemlja prepovedala.

Islamska država je poleg Manbija izgubila še mnogo drugih mest, med drugim tudi Kobane, al-Qaryatain, Tikrit in Faludži.

IS izgubila že polovico ozemlja, kolikor ga je imela nekoč
Toda, koliko zemlje je Islamska država izgubila v celoti? Svetovalna skupina, ki preučuje tveganja IHS, je za BBC razkrila, katera področja trenutno nadzoruje IS. Pravi, da je odgovor odvisen od tega, kaj si predstavljate kot osvojeno območje. “Če vključuje puščavo, potem je izgubila približno polovico tega, kar je imela pred nekaj leti,” odgovarja glavni analitik Firas Abi Ali.

Izgubila je tudi dostop do turške meje
Vendar, bolj smiselno je pogledati, koliko mest je morala v bitkah predati. Ob izgubi mesta Manbij je namreč izgubila dostop do turške meje, kar pomeni, da je IS izgubila tudi dobavo tujih borcev, orožja in streliva. Torej ima izguba mesta, sploh če stoji ob meji, mnogo hujše posledice kot pa izguba ozemlja v puščavi. Izguba mest namreč pomeni tudi izgubo denarja. “Ko imate nadzor nad zemljo in ljudmi, imate tudi dostop do finančnih sredstev,” pravi Firas Abi Ali in dodaja: “Prebivalce lahko še vedno izselite. A če izgubite ozemlje, izgubite tudi dostop do denarja.”

Firas Abi Ali ocenjuje, da je Islamska država izgubila približno eno tretjino svoje sposobnosti po zaslužku in napoveduje, da bo vojska porazila to islamistično militantno skupino konec leta 2017.

Borci IS izgubili moralo in zanos
Pomembno vprašanje pa je, ali je IS sposobna osvojiti nekatera mesta, ki si jih je že lastila, odgovor pa je delno odvisen tudi od podpore. Rojstno mesto Hassana Hassana – ki je sedaj analitik v Washingtonu na Inštitutu Tahrir – ki se nahaja v Siriji, je IS zavzela že pred nekaj leti. V zadnjih letih je redno v kontaktu z nekaterimi borci Islamske države, seveda le preko spleta, in poroča, da je opazil nekaj nenavadnega, novega. “Borci Islamske države so zaskrbljeni. Dobil sem občutek, da so mnogi med njimi izgubili moralo in zanos, ki so ju imeli v letu 2014, ko so se pridružili tej skupini, ker je bil pač kalifat in ker se je še širil. Zdaj pa se kalifat krči in na tisoče borcev zapušča IS.” Hassan predvideva, da je skupaj s tistimi, ki so bili ubiti v bitkah, Islamska država izgubila približno polovico tistih, ki so se borili zanjo.

Ljudje o IS ne govorijo več tako, kot so govorili leta 2014
Poleg najbolj zagrizenih borcev pa ima Islamska država še mnogo tistih, ki jo podpirajo ali pa vsaj tolerirajo. Tudi število teh se je zmanjšalo, kljub temu pa jih je ostalo dovolj, da še vedno lahko osvajajo mesta. Pa tudi tu se situacija spreminja. “Ljudje znotraj Sirije in Iraka na začetku niso razumeli Islamske države. Vsekakor pa njen namen razumejo danes. In ljudje o Islamski državi ne govorijo več tako, kot so govorili o njej v letu 2014,” pravi Hassan.

Zdi se, da si šibkejši položaj priznava tudi Islamska država sama. V arabskem časopisu Dabiq zdaj pišejo že o umiku Islamske države. Hassan Hassan pravi: “S takimi članki so začeli psihološko pripravljati svoje borce za umik v puščavi.”

IS se na vse pretege trudi, da je borci ne bi zapuščali
Še vedno pa ostajajo odprta vprašanja, kaj izguba zemlje, borcev in denarja pomeni za možnosti napadov Islamske države. Direktor Mednarodne varnosti in centra obrambne politike na Rand Corporation, Seth Jones, razkriva, da je preučeval dokumente Islamske države, ki so jih iraške in ameriške sile našle v Iraku in Siriji. “Islamska država se giblje od organizacije, ki nadzira veliko količino ozemlja, do teroristične skupine, ki želi vladati,” pravi. Jones še pojasnjuje, da je bilo v letu 2014 vsak mesec med 150 in 200 napadi. V nekaterih mesecih leta 2016 pa je bilo tudi po 400 napadov. “Islamska država poskuša spodbuditi ljudi, ki menijo, da se organizacija zmanjšuje, da bi se borili še naprej. Da bi dokazali, da še vedno obstajajo in da so usmerjeni k spreobračanju nevernikov,” pravi Jones. Drugi dokumenti Islamske države pa pričajo o tem, da si skupina želi napasti predvsem tiste države, ki sodelujejo v operacijah proti njej, kot so ZDA, Velika Britanija in Avstralija. A z zmanjšanimi financami jim bo ta načrt težko uspel.

IS obožuje samomorilce, saj jo razbremenijo načrtovanja
Vse bolj pa se vodstvo Islamske države trudi, da bi navdihnila ljudi, ki bi izvedli napad v njenem imenu, saj to pomeni, da si Islamski državi ni potrebno razbijati glave z načrti, kako bi napade izvedli. Sicer pa ima Islamska država svoje podružnice še v Nigeriji, Afganistanu, Savdski Arabiji, Alžiriji in Egiptu, pa tudi v delu Evrope. A tudi tu IS hodi po tankem ledu svojega obstoja. Vsekakor se ob tem poraja vprašanje, kako dolgo bo Islamska država še izvajala napade in širila svojo ideologijo. “Na neki točki se bodo napadi zagotovo začeli zmanjševati, tako kot bo skupina začela izgubljati svojo širino. Tega ne moremo točno časovno napovedati. Mislim, da do tega ne bo prišlo danes ali jutri, vsekakor pa v nekem srednjem časovnem obdobju,” pravi Jones.

Medtem pa drugi strokovnjaki napovedujejo, da se propad Islamske države nezadržno bliža in da je le še vprašanje časa, kdaj bo izgubila svoja najpomembnejša mesta, kot sta Mosul v Iraku in Raka v Siriji. A avtor knjige ISIS: A history, Fawaz Gerges, pravi: “Tudi če kalifat pade v Siriji in Iraku, to ne bo pomenilo konca tega gibanja.”

Kaj je Islamska država brez države?
Čeprav Islamska država deli svojo ideologijo z drugimi militantnimi skupinami, kot je Al Kaida, pa se v nečem bistveno razlikuje: ne govorijo le o širitvi kalifata, temveč tudi dejansko osvajajo mesta, izbrišejo meje in razglasijo svoj teritorij. “Model kalifata bo verjetno preganjal domišljijo džihada še mnoga leta,” pravi Gerges in dodaja, da pa kljub temu še pred letom dni nihče ni napovedoval konca Islamski državi in da bo svoja ozemlja izgubljala tako hitro, kot se to sedaj dejansko dogaja. In če bo še naprej izgubljala zemljo, bo posledično izgubila še več borcev. Konec koncev, kaj je Islamska država brez države? Na BBC-ju napovedujejo, da bo Islamska država izgubila svoj kalifat. Ampak potem se bo pravi upor šele začel.

M. S.