fbpx

Islamska država izgublja: Žepni deli najpomembnejše iraške trdnjave Islamske države bodo kmalu osvobojeni

Foto: epa

Iraška vojska osvobaja še zadnje žepne dele Mosula, ki jih je zavzela teroristična skupina Islamska država, potem ko se je oktobra lani pričela oborožena akcija z namenom osvoboditve mesta, ki so ga nadzorovali skrajneži. Pričakovati je, da bo vlada v kratkem razglasila uradno zmago. 

Iraške sile so ob podpori zračnih napadov pod vodstvom ZDA 17. oktobra lani poskušale ponovno zavzeti mesto. Islamska država je namreč junija 2014 zavzela Mosul, preden se je razširila tudi po osrednjem delu države in razglasila kalifat, ki je poleg Iraka vključeval tudi Sirijo. Toda v zadnjih mesecih zaradi napredovanja vladnih sil IS izgublja vedno več ozemlja v svoji nekdanji močni iraški utrdbi.

Foto: epa

Foto: epa

Državna televizija napoveduje osvoboditev v roku nekaj ur
Borci iz vrst kurdskih pešmerg se skupaj z iraškimi silami ob pomoči koalicijskih sil pod vodstvom ZDA borijo za osvoboditev zasedenega območja. Včeraj so se džihadisti v obupu skrivali v majhnem predelu starega dela mesta, ki še ni bil osvobojen, zato so po navedbah BBC-ja preko iraške državne televizije sporočili, da bodo vojaki v roku nekaj ur prevzeli popoln nadzor nad mestom.

Foto: epa

Uradna zmaga še ni razglašena
Po mesecih intenzivnih bojev, ko se je trend konstantnega medsebojnega obstreljevanja ustavil, koalicijska bojna letala še vedno preletavajo območje. Sicer se iraške sile še vedno soočajo z žepnimi deli mesta, kjer potekajo upori, a so zaradi vedno hitrejšega napredovanja že razglasile zmago proti Islamski državi.