fbpx

Islamska država v krvavem samomorislkem napadu ubila najmanj 73 romarjev

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

V samomorilskem napadu s tovornjakom bombo v Iraku je bilo danes ubitih najmanj 73 ljudi, večinoma romarjev iz Irana, je sporočil predstavnik varnostnih oblasti v iraški provinci Babilon. Odgovornost za napad je prevzela skrajna skupina Islamska država. 

Tovornjak, poln eksploziva, je razneslo na bencinski črpalki v vasi Homali 120 kilometrov jugovzhodno od Bagdada, kjer je bilo veliko avtobusov s šiitskimi romarji, ki so se vračali iz svetega mesta Karbala. Po navedbah varnostnih oblasti je pri tem umrlo najmanj 73 ljudi, med njimi okoli deset Iračanov, ostali so bili Iranci. Ranjenih pa je bilo najmanj 105 ljudi.

Odgovornost za napad je preko tiskovne agencije Amak, ki je blizu džihadistom, prevzel IS. Hkrati so sporočili, da naj bi bilo v napadu ubitih ali ranjenih najmanj 200 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Teheranu so napad ostro obsodili
“To barbarsko in nečloveško dejanje je obupan odziv Islamske države na njene najnovejše poraze,” je po poročanju iranske tiskovne agencije Fars poudaril tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva. Dodal je, da napad ne bo odvrnil Irana od nadaljnje podpore iraškim oblastem v boju proti IS.

Šiitski verniki so v Karbali obeležili šiitski verski praznik ob 40. dnevu smrti imama Huseina, vnuka preroka Mohameda, ki je bil ubit v današnjem Iraku leta 680. Ker so bili šiitski romarji v preteklih letih ob tem prazniku že večkrat tarča napadov skrajne sunitske skupine Islamska država, v Karbali letos veljajo močno poostreni varnostni ukrepi.

M. P., STA