fbpx

Islamska država se financira s pomočjo trgovanja z belim blagom in spolnim suženjstvom

Foto: iStock

Nedavna študija je razkrila, da trgovanje z belim blagom, vključno s trgovanjem spolnih sužnjev, predstavlja novo obliko financiranja teroristov. Skrajne skupine, kot sta Islamska država in Boko Haram, čedalje pogosteje zajemajo talce, saj so se zgodovinski tokovi prihodkov od obdavčenja in prodaje nafte izsušili, navaja raziskava. 

Raziskava tujega t. i. možganskega trusta (think thanka) za zunanjo politiko in varnost ustanove Henry Jackson Society kaže, da je Islamska država z ugrabitvami lani zaslužila med 10 in 30 milijoni ameriških dolarjev. Nadalje natančno opisujejo, kako se ekstremisti lotevajo spolnega nasilja, vključno s posilstvi, spolnim suženjstvom in prisilnimi porokami, ter stremijo k rekrutiranju novih pripadnikov in kaznovanju nevernikov. Med žrtvami, ki jih navaja študija, je tudi desetletna deklica iz Libije, ki so jo večkrat zapored posilili trgovci z belim blagom, medtem ko je bivala v kampu.

Foto: YouTube

Teroristi uporabljajo načine organiziranega kriminala
Predsednica vplivne komisije za notranje zadeve Yvette Cooper je dejala, da Islamska država in druge ekstremne skupine obravnavajo trgovanje z ljudmi kot možen prihodek, znano pa je, da teroristi uporabljajo spolno nasilje kot eno izmed orožij, ki deli in seje strah v skupnostih. “Pomembno je, da to prepoznamo kot interpretacijo terorja v zdajšnjih zakonih.” Poročilo je razkrilo, da teroristi uporabljajo načine organiziranega kriminala, kot so pranje denarja, tihotapljenje migrantov, trgovina z belim blagom, tihotapljenje drog in strelnega orožja, na območjih, ki jih ima pod nadzorom Islamska država.

Ena izmed avtoric študije Nikita Malik je zaključila, da je finančna korist ključni razlog za spolno suženjstvo, in dodala, da mora mednarodna skupnost nujno prepoznati povezavo med kriminalom in varnostjo, poroča BT.com.

H. M.