fbpx

Islamska država v Franciji: Predmestje Pariza postalo gnezdo džihadistov, ki svoje mreže plete mimo francoske oblasti in zakonov

Francosko predmestje Trappes (Foto: Printscreen)

Islamska država si je skorajda prisvojila zahodno predmestje Pariza, oblasti so tam povsem izgubile avtoriteto in nadzor. Gre za islamsko državo znotraj francoske, v katero nima nihče vstopa. Govorimo o tvorbi, ki se požvižga na zakone, znotraj nje pa posedajo in se sprehajajo teroristi, ki načrtujejo in izvajajo napade po celotni Franciji.

Trappes leži približno 30 kilometrov jugozahodno od Pariza in je vse prej kot tipično francosko predmestje. V zadnjem času se je spremenil v mesto islamske države in izvor tako rekoč vsega muslimanskega, s čimer se spopada Francija. Območje je za oblast popolnoma nedostopno in se zanjo ne meni, islamska država pa na tem predelu ”uri svoje rekrute”.  Kako bi se potemtakem muslimani lahko mirno integrirali, če se že sami izključujejo in usmerjajo proti tistemu, ki za vse ostale nekaj velja?

Po dosedanjih podatkih naj bi se že 67 prebivalcev Trappesa pridružilo vrstam islamske države, medtem ko so ostali radikalci izvajali napade po preostali Franciji. “Tukaj boste videli mesnice, ki prodajajo zgolj halalsko meso. Mislim, da se na tem območju trenutno nahaja več kot 1.500 molitvenih prostorov in pet mošej. Zaljubljeni pari se nikoli ne primejo za roke. Če srečate ženske, boste presenečeni, da so vse oblečene po strogih islamskih pravilih,” je za RT dejal dr. Leslie Shaw, predsednik Foruma za islamski radikalizem. “Trappesa več ne moremo obravnavati kot tradicionalnega francoskega kraja. Postaja svoja država znotraj države.”

Ne upoštevajo zakonov, do živega jim ne pride niti policija
Novonastalo džihadistično gnezdo, prepredeno s salafizmom in vahabizmom, je povsem imuno na francoske zakone. Ti prepovedujejo nastajanje in širjenje verskega ekstremizma in težijo k ohranjanju državnih tradicij. Nekatere v Trappesu živeče ženske odkrito nasprotujejo francoskemu zakonu, sprejetemu pred osmimi leti, ki odkrito prepoveduje popolno prekrivanje telesa. Leta 2013 so policisti skušali identificirati v celoti s tančico prekrito žensko, a so tamkajšnji prebivalci začeli goreče in nasilno protestirati. Policija se zdaj v dogajanja v tem predelu ne vmešava, saj imajo tam očitno svoje zakone.

Stanje je zelo nestabilno. Vlada ne želi izzvati še več nemirov, ker ve, da bi se razgrajanje kot požar razširilo po vsej Franciji,” je dejal dr. Shaw. “Kdaj bo prišlo do naslednjega napada, je zgolj vprašanje časa. Temeljna težava je v ideologiji. Gre za veliko več kot teroristične celice.”

Več kot polovica francoske zakonodaje je že podrejena islamu, Macron pa bi še kar sprejemal islamu prijazne reforme
Trappes pa ni edino francosko mesto, kjer radikalni islam žene svoje korenine. Lani je anketa, ki so jo izvedli francoski dijaki, pokazala, da 32 odstotkov vseh muslimanskih študentov meni, da je islamska doktrina najboljša in je boljša tudi od česarkoli drugega, znanstveno dokazanega in splošno sprejetega. Podobna anketa je leta 2016 dokazala, da je 68 odstotkov celotne francoske zakonodaje podrejene islamskemu pravu. Francoski predsednik Emmanuel Macron je v ponedeljek sporočil, da bo vlada načrtuje nove reforme, ki bi izboljšale “problematične odnose med islamom in Francijo“.

Anja Lepej