Islamska Malezija prepovedala svetovni glasbeni hit Despacito

Državnim radijskim postajam v Maleziji je oblast prepovedala predvajanje najbolj vroče pesmi ta hip, ki ruši vse rekorde – Despacito. Po njihovem vsebina besedila ni skladna z islamsko vero, saj vsebuje neprimerne seksualne vsebine.

Predvajanje najbolj poslušane pesmi ta hip, hita portoriških glasbenikov Liusa Fonsija in raperja Daddyja Yankeeja, je v muslimanski Maleziji zaradi številnih pritožb zaradi seksualne vsebine, čeprav je pesem v celoti odpeta v španščini – postalo prepovedano. Skladba Despacito je na Youtubu dosegla skoraj tri milijarde poslušalcev, na glasbenih lestvicah pa kraljuje na prvem mestu v kar 30 državah sveta.

Kjer je radikalni islam, tam je cenzura
Pesem sicer govori o zapeljevanju poročenega dekleta. “Pesem vsebuje številne seksualne vsebine, ki so popolnoma neprimerne za predvajanje v naših medijih, še posebej ker jih poslušajo tudi otroci,” je dejal malezijski državni predstavnik in dodal, da so na račun pesmi prejeli številne pritožbe. Prepoved sicer velja za državne medije, vendar k enakemu ukrepu in samocenzuri pozivajo tudi malezijske zasebne medije.

Najostreje so se po poročanju Breitbarta odzvali v malezijski opozicijski islamski stranki, kjer so skladbo primerjali s pornografijo, ki kvarno vpliva na mladino. Ukrep pa so seveda najbolj napadli na socialnih omrežjih, saj gre za omejevanje svobode govora, prav tako pa zaradi španskega jezika večina malezijskih poslušalcev sploh ne razume vsebine besedila.

Če se zdi pesem v teh časih sporna tudi vam, ocenite sami:

C. Š.