fbpx

Islamskega terorista so decembra predčasno izpustili iz zapora ker naj bi bil “deradikaliziran”!

Vir: Twitter

Napadalec, ki je včeraj pustošil po centru Dunaja, naj bi že bil pod drobnogledom varnostne službe za boj proti terorizmu. Leta 2019 je bil namreč obsojen na dvaindvajset mesecev zaporne kazni, po tem ko so mu preprečili odhod v Sirijo, kjer bi se pridružil borcem Islamske države. Žal so ga iz zapora predčasno izpustili. Pred napadom, je na svojem Instagram profilu objavil fotografijo, na kateri pozira z orožjem, ki ga je imel s seboj na morilskem pohodu.

Center Dunaja je bil včeraj zvečer precej obljuden, saj je bil zadnji večer pred nastopom omejitve gibanja. Ob osmi uri je napadalec začel svoj strelski pohod, njegovi pajdaši pa naj bi bili istočasno še ne več lokacijah po Dunaju. Vir blizu Ministrstva za notranje zadeve je za časopis Kronen Zeitung povedal, da je bil domnevni storilec in terorist 20-letni Fejzulai Kujtim, sicer državljan tako Avstrije kot tudi Severne Makedonije. Že aprila leta 2019 je bil zaradi kaznivega dejanja, in sicer terorizma, obsojen na dvaindvajset mesecev zapora. Odpotovati je nameraval v Sirijo in se pridružiti borcem Islamske države.

Kujtim Fejzulai, ki naj bi imel prednike albanskega porekla, je bil pogojno izpuščen že decembra 2019, torej kar štirinajst mesecev predčasno. Zaradi svoje mladosti pa je bil na sojenju deležen določenih privilegijev. Če ga ne bi predčasno izpustili, bi torej še danes sedel v zaporu, do terorističnega napada na Dunaju pa morda niti ne bi prišlo. Ob svojem strelskem pohodu je bil oborožen s pištolo, avtomatsko puško in mačeto. Na sebi pa je imel tudi imitacijo pasu z razstrelivom.

Vir: Twitter

Policijska enota ga je, po besedah notranjega ministra Karla Nehammerja, ustrelila v bližini cerkve svetega Ruperta, devet minut po začetku smrtonosnega pohoda, v katerem je ubil štiri ljudi. Ena izmed žrtev je bila natakarica v enem od okoliških lokalov, še ena ženska pa je prav tako zaradi strelskih ran umrla v bolnišnici. Dve moški žrtvi so našli na dveh različnih lokacijah. Težko ranjen je bil tudi policist, sedem ljudi, ki so v kritičnem stanju, so odpeljali v bolnišnico, ranjenih pa je bilo še približno deset ljudi. Mediji so poročali tudi o tem, da sta dva mlajša moška, turškega porekla, rešila življenje policistu.

Teroristi še vedno prisotni na družabnih omrežjih
Nemški časopis Bild je pisal, da je napadalec včeraj na Instagramu objavil svojo fotografijo, na kateri je poziral z orožjem, s katerim je malo kasneje tudi napadel. Svojim prijateljem naj bi tudi poslal posnetke napada iz leta 2015, ko so teroristi napadli uredništvo satiričnega časopisa Charlie Hebdo, ki naj bi bil tudi v tem času, s svojimi karikaturami, povod za islamske teroristične napade. Policija je dejala, da so bili mnenja, da Kujtim terorističnega napada ni sposoben udejaniti. Eden od napadalcev naj bi bil sicer še na begu, poostren nadzor so napovedale tudi sosednje države, kamor bi lahko pobegnil. Avstrijska vlada je po včerajšnjem terorističnem napadu razglasila tridnevno žalovanje, opoldne pa so se žrtvam poklonili tudi z minuto molka.

Sara Bertoncelj