fbpx

Islamski državi primanjkuje denarja; ima za več kot polovico nižje prihodke kot leta 2014

Foto: Printscreen/YouTube

Nova študija je pokazala, da se je od leta 2014 povprečni dohodek kontroverzne teroristične organizacije Islamska država znižal za več kot polovico, kar kaže na to, da se je znašla v finančnih težavah, ki bi lahko ogrozile razsežnost njenega delovanja. 

Poročilo, ki ga izdal angleški mednarodni center za proučevanje radikalizacije v sodelovanju z računovodsko hišo Ernst & Young navaja, da so se letni dohodki Islamske države od leta 2014 več kot prepolovili, saj so se z 1,9 milijarde ameriških dolarjev leta 2014 znižali na največ 870 milijonov ameriških dolarjev leta 2016. Trenutno na obzorju ni sledu o novih finančnih virih, ki bi pokrili nastali finančni primanjkljaj, če se bo trenutni trend nadaljeval tudi v prihodnje, pa je mogoče pričakovati, da bo poslovni model Islamske države kmalu doživel svoj konec.

Naftna polja, ropi bank in davki so glavni viri financiranja
Teroristična skupina je leta 2014 doživela velik uspeh v Siriji in Iraku, ko je razglasila kalifat. Njeni borci so začeli množično ropati banke, prevzemati naftna polja in uvajati davke na področjih, ki so jih prevzeli pod svoj nadzor, kar je vodilo k temu, da so ti dohodki postali glavni vir financiranja delovanja organizacije. V zadnjih dveh letih so dohodki začeli upadati, in sicer po tem, ko so lokalni borci skupaj s pomočjo koalicijskih sil in Rusije začeli borce potiskati iz osvojenih območij.

Dejstvo je, da so glavni viri financiranja Islamske države prek davkov, nafte in ropanja upadli, še posebej pa je prizadeto financiranje s pomočjo ropanja in zaplemb, saj je to povezano z zmožnostjo skupine, da si prisvoji novi teritorij. Globalna koalicija je novembra lani zatrdila, da je Islamska država izgubila kar 62 odstotkov svojega ozemlja v Iraku, ki si ga je prisvojila leta 2014, prav tako je izgubila tudi 30 odstotkov ozemlja, ki ga je uspela okupirati v Siriji. Manj ljudi in podjetij, ki bi jih bilo mogoče obdavčiti, ter manjši nadzor nad naravnimi viri, kot so naftna polja, z vidika prihodka pomeni veliko izgubo. Prejšnje študije so pokazale, da je poskušala teroristična skupina leta 2015 z dvigom obstoječih davkov zapolniti finančni primanjkljaj, vendar kaže, da ta ukrep ni bil posebej uspešen.

Foto: STA

Bombardiranje naftnih polj prineslo velik finančni upad
Razlog za upad dohodkov je mogoče najti tudi v bombnih napadih naftnih polj, ki so bila pod nadzorom Islamske države. Leta 2014 so dohodki od nafte znašali med 150 do 450 milijoni ameriških dolarjev, naslednje leto so se na račun nadaljnje izrabe celo povečali na 435 do 550 milijonov ameriških dolarjev. V koalicijski vojaški operaciji pod vodstvom ZDA Tidal Wave II oktobra 2015 pa je teroristična organizacija izgubila znaten delež sredstev, in sicer na račun izgube ključnih trgov nafte v Siriji in zahodnem Iraku, kar je leta 2016 posledično vodilo k upadu dohodkov na med 200 do 250 milijonov ameriških dolarjev.

Rusija kritična zaradi prezrte vloge Rusije
Russia Today na drugi strani kritično izpostavlja, da je poročilo popolnoma prezrlo učinek ruskih zračnih napadov pri uničenju terorističnih naftnih konvojev, rafinerij in distribucijskih objektov, pri čemer navaja, da je Rusija dokaze za to predložila že neštetokrat. Rusko obrambno ministrstvo je pred nedavnim celo izjavilo, da mednarodna koalicija pod vodstvom ZDA sploh ni bombardirala nobenih naftnih objektov, ki so pod nadzorom Islamske države. Poročilo naj bi po navedbah ruskega medija spregledalo tudi dva druga vira finančnih prihodkov, ki jih teroristična organizacija prejme iz naslova ugrabitve tujih državljanov in prodaje zgodovinskih artefaktov.

V poročilu so raziskovalci glede financiranja na račun ugrabitev in prodaje zgodovinskih artefaktov navedli, da ne obstaja noben trden dokaz o takšni vrsti donacij ali drugih zunanjih prihodkih. Med drugim so zapisali, da je v prihodnosti možno pričakovati, da se bodo dohodki teroristov še naprej krčili, vendar to pod nobenim pogojem ne pomeni, da je mogoče zaradi tega v prihodnje pričakovati manj terorističnih napadov. Izgube ozemlja bodo po prepričanju raziskovalcev Islamski državi otežile proces izgradnje lastne države, ne bodo pa je popolnoma oslabile, zato so po njihovem mnenju nujno potrebni nadaljnji ukrepi, ki bodo dokončno porazili sejanje grozote omenjene teroristične skupine.

N. Ž.