Islamski vsakdan: Pakistanec ubil najstniško sestro, a ker je šlo za umor iz časti, ne bo kaznovan

Foto: YouTube. Slika je simbolična.

Ali ste vedeli, da 91 odstotkov vseh grozljivih umorov širom sveta zagrešijo ljudje, ki so muslimanske veroizpovedi? Kot poroča spletna stran Jihad Watch, je po islamskih zakonih prepovedano ubiti drugega človeka namerno in brez pravice. Toda to ne velja v primeru, ko starša (oče ali mati) ubijeta svoje otroke ali vnuke. Zato ne čudi, da okrutnega mladega muslimanskega moškega iz Pakistana oblasti niso kaznovale, čeprav je svojo najstniško sestro prisilil v spolno suženjstvo, preden jo je ubil. Ta primer ni izjema, saj tudi palestinske oblasti oprostijo ali pa prestavijo prestajanje kazni zaradi umorov iz časti. Podobne primere beležijo tudi v Siriji, Jordaniji, Iraku in drugih muslimanskih državah.

Sirija je šele leta 2009 odpravila zakon, ki je omejeval dolžino zaporne kazni za umore “iz časti”, toda novi zakon pravi, da je lahko moški še vedno deležen “olajševalnih okoliščin”, če je bil njegov zločin storjen iz strasti oziroma časti. Sirija je ena redkih držav v islamskem svetu, ki je začela z odpravljanjem takšnih bizarnih zakonov, poroča Jihad Watch. Pogosto se dogaja, da predlogov za ostrejše kazni parlament ne podpre. To se je zgodilo leta 2003 v Jordaniji, ko tamkajšnji parlament iz “islamskih razlogov” ni podprl predloga za strožje kazni morilcem, ki so svoj zločin zagrešili iz časti.

Jihad Watch opozarja, da bodo po islamskih zakonih v prihodnje okrutno ubite še številne druge ženske, ki bodo trpele, dokler se vlade iz držav, kjer najbolj striktno upoštevajo stroge islamske običaje, ne streznijo.

Zgodba pretresla ves svet
Primer umora najstniške deklice v Pakistanu je tako v sredo pretresel ves svet. Policija sklepa, da jo je starejši brat ubil iz časti in njeno truplo pustil ležati na kraju zločina. 17-letnico je brat Kaizar Kan ustrelil, oblasti pa so njeno truplo našle šele več dni kasneje, ko je že razpadalo.

Lokalni prebivalci so policistom vedeli povedati, da je deklica izginila že takrat, ko je bila stara samo 12 let. Omenjali so, da so jo verjetno ugrabili sorodniki, ki so jo nato večkrat prodali. K prostituciji so jo prisilili v mestu Lahore. Oče jo je iskal več let, preden jo je končno našel, ko pa so deklico policisti prvič rešili, njeni sorodniki nikoli niso bili ovadeni, čeprav jim je deklica vse razkrila.

Policisti so še sporočili, da brat Kaizar svojo sestro obtožuje, da je imela nedovoljena spolna razmerja z več moškimi, kar naj bi bil tudi povod za okruten umor.

T. F.