fbpx

Italija: Število mrtvih poskočilo za prek 30 odstotkov, na 827! Zdaj zapirajo že trgovine in restavracije!

Foto: epa

V sredo v poznih popoldanskih urah je Italija sporočila, da je število smrtnih žrtev naraslo na 827, v skladu s tem pa bodo tudi zaostrili karanteno. Med drugim se bo zaprla večina trgovin, odprti ostajajo le supermarketi in lekarne. Javne storitve nadaljujejo z delovanjem, prav tako se lahko nadaljuje industrijska proizvodnja pod pogojem, da podjetja v obratih sprejmejo zaščitne ukrepe. Kljub zaprti meji in karanteni pa v uredništvo še v četrtek dopoldne dobivamo informacije o Italijanih, ki še vedno v pomembnem številu na slovenski strani opravljajo nakupe.

V sredo je v Italiji število okuženih z novim koronavirusom poraslo za 23 odstotkov na 12.462 okuženih, število smrtnih žrtev med okuženimi pa je poskočilo za prek 30 odstotkov, na 827 primerov.

V državi so se zato odločili zaostriti karanteno, kot je v sredo pozno popoldne sporočil premier Giuseppe Conte, bodo zaprli restavracije in večino trgovin, odprti bodo ostali le še supermarketi in lekarne.

Industrijska proizvodnja in javne storitve lahko nadaljujejo z delovanjem
Kot navaja CNBC, je Conte ob svojem nagovoru prek družbenega omrežja Facebook povedal, da je čas za korak naprej. Javne storitve bodo sicer nadaljevale z obratovanjem, prav tako pa je dovoljeno nadaljevanje industrijske proizvodnje pod pogojem, da podjetja sprejmejo ustrezne zaščitne ukrepe. Kljub navedenemu so se številne družbe odločile za ostrejše ukrepe, družba FCA je v krajih Pomigliano, Melfi, Atessa in Cassino za dva do tri dni popolnoma ustavila proizvodnjo.

Foto: epa

Za boj proti novemu koronavirusu bo Italija zagotovila 25 milijard evrov
Kot je še povedal Conte, cel svet opazuje Italijo in spremlja število okuženih: “Imam globoko prepričanje, ki bi ga rad delil z vami. Jutri nas ne bodo le spremljali in občudovali, pač pa nas bodo vzeli kot pozitiven primer države, ki je zahvaljujoč svojemu občutku za skupnost uspela zmagati v boju s pandemijo.” Že nekaj ur pred tem je Conte najavil seznam ukrepov, med drugim bodo znesek, namenjen boju proti novemu koronavirusu, povečali iz 7,5 milijarde evrov na 25 milijard evrov.

Še v četrtek dopoldne na slovenski strani meje večje število Italijanov
V uredništvo spletnega portala Nova24TV sicer kljub zaprtju meje s slovenske strani in uveljavitvi karantene v Italiji tudi v četrtkovih zgodnjih dopoldanskih urah prihajajo informacije o večjem številu italijanskih državljanov, ki še vedno opravljajo nakupe na slovenski strani meje.

Foto: epa

WHO izbruh novega koronavirusa razglasila za pandemijo
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sicer v sredo izbruh novega koronavirusa razglasila za pandemijo, po svetu pa je potrjenih vsaj 118.381 okužb in vsaj 4.292 smrtnih žrtev. Ameriški predsednik Donald Trump je ob tem napovedal prepoved vseh potovanj iz Evrope. Ta bo pričela veljati v petek zvečer za 26 držav schengenskega prostora, iz česar so izvzete na primer Velika Britanija, Irska in Hrvaška.

Foto: epa

Rok Krajnc