Italijanske oblasti prepovedale proteste v Trstu – demonstracije pripomorejo k širjenju okužb, opozarjajo strokovnjaki!

Foto: epa

Po več protestih proti omejitvenim ukrepom v preteklih dneh so tržaške oblasti do konca leta prepovedale zborovanja na osrednjem Trgu enotnosti Italije in bližnjih ulicah. Razlog za prepoved je povečanje števila okužb z novim koronavirusom v tem pristaniškem mestu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Prefekt Valerio Valenti je prepoved zborovanj potrdil danes. Organizatorjem dogodkov, na katerih ne bodo upoštevali minimalne razdalje in nošnje zaščitnih mask, grozijo visoke denarne kazni.

V Trstu so namreč začeli beležiti porast števila okužb z novim koronavirusom. Strokovnjaki ocenjujejo, da bi lahko k temu pripomogle tudi demonstracije proti ukrepom za zajezitev širjenja novega koronavirusa, poroča STA.

Med pravico do zdravja in pravico do demonstriranja, ima prva prednost,” je sporočil Valenti.

Peticijo v bran cepljenju in ukrepom podpisalo že 25 tisoč Tržačanov
Od razširitve uporabe covidnega potrdila od sredine oktobra tudi na delovnem mestu so v Italiji večkrat izbruhnili protesti. Trst je postal eno od osrednjih mest, kjer so se zbirali nasprotniki ukrepov, med drugim so blokirali tudi dostop do pristanišča. Medtem se je na spletu pojavila peticija, v okviru katere sta prvopodpisnika odvetnica Tiziana Benussi in univerzitetni profesor Mitja Gialuz stopila v bran cepljenju. V peticiji spominjajo, da je Trst plačal visoko ceno pandemije covida-19 in da je glavno orožje proti njej cepivo. Podpisniki peticije so prepričani, da tisti, ki se borijo proti cepivu ali proti covidnemu potrdilu, ne smejo ogrožati zdravja ali svobode državljanov, da živijo normalno življenje. V njej pozivajo k enotnemu in odgovornemu nastopu vseh, ki so se cepili in s tem izkazali veliko solidarnost in državljanski čut, poroča na spletu Primorski dnevnik. Peticijo je danes do 15. ure podpisalo okoli 25 tisoč ljudi.

Policija je kršitelje obravnavala strogo. (Foto: epa)

Sara Kovač