fbpx

Italijanski muzej izključil wi-fi, ker je privlačil migrante

Fotografija je simbolična (foto: epa).

Direktorica muzeja sodobne umetnosti v severni Italiji se je odločila, da bodo izključili brezplačno internetno povezavo, saj je zaradi tega v muzej prihajalo vedno več migrantov, kar je privedlo do več neprijetnih situacij.

Odločitev direktorice muzeja Museion v Bolzanu je na eni strani sprožila velike kritike levih, na drugi strani pa pohvale desnih. “Za svojo odločitvijo stojim, saj je povsem legitimna,” je dejala direktorica Letizia Ragaglia.

Migranti se na svoji poti zanašajo predvsem na družabna omrežja, preko katerih komunicirajo s svojo družino in prijatelji, piše Večernji list. Za to seveda potrebujejo internetno povezavo in še toliko bolje je, če je ta brezplačna. Na začetku so bili migranti še dobrodošli, a so “razmere ušle izpod nadzora”, saj je v decembru prišlo do kar nekaj “neprijetnih situacij”, pojasnjuje Ragaglia.

Muzej zamenjali za začasen dom
Migranti so muzej namreč zamenjali za zatočišče. V njem so začeli spati in uporabljati toaletne prostore za osebno higieno. Žensko osebje muzeja je bilo z njihove strani izpostavljeno tudi verbalnemu nasilju.

Direktorica muzeja je od oblasti zato zahtevala, da ukrepajo – ker pa do tega ni prišlo, se je odločila, da ukrepa sama. Kot je pojasnila, so brezplačno povezavo wi-fi začasno izklopili 23. decembra, saj je v počitniški sezoni v muzeju manj zaposlenih, zato se s problematiko migrantov tudi težje spopadajo.

Povezava bo ponovno vzpostavljena 7. januarja, vendar bo omejena le na določene dele muzeja.

Bolzano je sicer mesto, preko katerega migranti potujejo v Avstrijo in Nemčijo.

B. O.