Italijansko ustavno sodišče zavrnilo referendum o evtanaziji

Foto: epa

Italijansko ustavno sodišče je zavrnilo referendumsko pobudo o evtanaziji, ker bi to odprlo možnost zlorabe za šibke in ranljive v italijanski družbi. Sodišče je ravno tako ugotovilo, da referendum ne bi mogel zagotoviti minimalne zaščite človeškega življenja. A kakor opozarja moralni teolog Gabriel Kavčič, je to šele začetek vojne za življenje in ne njen konec.

Italijani na referendumu ne bodo odločali o uzakonitvi evtanazije, je odločilo italijansko ustavno sodišče. Ravno tako ne bo referenduma o delni razveljavitvi člena kazenskega zakonika, ki prepoveduje tako imenovani “umor ob privolitvi”. Zagovorniki evtanazije so zbrali 1,2 milijona podpisov, a sodišče je ugotovilo, da v primeru uvedbe evtanazije ni možno ohraniti z ustavo zagotovljenega varstva človekovega življenja. Še posebej so nevarnostim zlorab in neprimernemu izvajanju postopkov izpostavljeni šibki in ranljivi.

Po mnenju moralnega teologa Gabriela Kavčiča, ki je spregovoril za Družino, odločitev italijanskega ustavnega sodišča ni nikakršna zmaga. Po njegovem mnenju bi to lahko šteli za zmago, le če bi se začelo več delati na paliativni oskrbi in skrbi za bolnike. A če nič drugega, je pozitivno vsaj to, da je na ustavni ravni še vedno govora o splošnem etičnem načelu nedotakljivosti življenja.

Proti evtanaziji tudi papež
Po trenutni zakonodaji v Italiji vsakomur, ki nekomu pomaga pri “samomoru”, grozi med 5 in 12 leti zaporne kazni. A častilci smrti ne odnehajo. Potem ko se je na stran življenja postavilo ustavno sodišče, želijo zagovorniki evtanazije svoje doseči preko parlamenta. Evtanazijo je po poročanju DW nedavno obsodil tudi papež Frančišek, ki je poudaril, da gre za nedopusten odmik od medicinske etike.

Kaj si o evtanaziji mislijo ljudje, ki jih želijo evtanazirati, dovolj pove podatek predsednika društva Družinska pobuda Tomaža Meršeja, ki navaja, da se starejši prebivalci iz Belgije in Nizozemske množično selijo v Nemčijo, kjer evtanazija ni uzakonjena. Zdi se namreč, da se starejši Belgijci in Nizozemci bojijo, da bi jih brez njihovega pristanka poslali v prerani grob. To je namreč grozljiva realnost držav, kjer je evtanazija uzakonjena. Na koncu vedno pride do zlorab.

Ivan Šokić