Iz jeklarne Azovstal evakuirali še 50 civilistov

Evakuacija (foto: epa)

Iz oblegane jeklarne Azovstal v Mariupolju na jugovzhodu Ukrajine so danes uspešno evakuirali še 50 civilistov, so danes sporočili proruski uporniki v Donecku. Po navedbah poveljnika polka Vostok Aleksandra Hodarkovskega so se pogajalci obeh strani srečali tudi v živo, prvič od začetka obleganja velikega kompleksa.

“Skupina sovražnikov je prišla z belo zastavo na cesto, ki vodi do mosta, kjer smo prevzeli civiliste iz Azovstala,” je na Telegramu sporočil Hodarkovski. Ukrajinska stran teh navedb zaenkrat še ni potrdila ali zavrnila, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Uporniki niso sporočili, kam so potem odpeljali omenjene civiliste – ali so jih predali ukrajinski strani ali pa so jih zajeli. Umik civilistom iz oblegane nekdanje jeklarne je omogočil dogovor, ki so ga med sprtima stranema pomagali doseči Združeni narodi in Mednarodni odbor Rdečega križa. Na ta način je jeklarno, ki je na območju Mariupolja še edini kraj pod nadzorom ukrajinskih sil, zapustilo okoli 500 ljudi, je sporočil generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

Naj bi pa v Azovstalu še naprej vztrajalo več kot sto ukrajinskih borcev in tudi civilistov. Ukrajinska vojska je medtem sporočila, da se sicer napadi ruskih sil na nekdanjo jeklarno nadaljujejo, drugod na vzhodu Ukrajine pa je bilo relativno mirno. “V regijah Doneck in Lugansk smo v petek odvrnili osem napadov sovražnika, pri tem pa so bili uničeni trije tanki, osem artilerijskih sistemov, sedem oklepnikov, en avtomobil in tri enote inženirske opreme,” je danes sporočil generalštab ukrajinske vojske.

Drugod na fronti pa so se ruske aktivnosti omejile zgolj na izvidniške naloge in topniško obstreljevanje, so še sporočili iz generalštaba. Tako so ruske sile na območju mesta Izjum z droni preučevale, kje so položaji ukrajinske vojske. Ruska vojska se namreč na tem območju pripravlja na večji napad, da bi se lahko premaknili naprej proti Kramatorsku.

Z območja Harkova, ki ima več kot milijon prebivalcev, poročajo o ruskem topniškem obstreljevanju. Prav tako so bila dejavna ruska vojaška letala. A premikov kopenskih sil niso zabeležili, še poroča dpa, ki izpostavlja, da je te informacije težko neodvisno preveriti. Ukrajinske sile naj bi sicer na območju Harkova izvedle nekaj protinapadov. Zavzele naj bi pet okoliških naselij, prizadevajo pa si, da bi lahko prekinili tudi topniško obstreljevanje Harkova.

Več ruskih raket naj bi zadelo tudi cilje v Odesi na severozahodni obali Črnega morja, so sporočili predstavniki tamkajšnjih oblasti. Več podrobnosti ne o škodi ne o morebitnih žrtvah niso sporočili. O eksplozijah so znova poročali tudi iz Pridnestrja v Moldaviji, ki ga nadzorujejo tamkajšnje proruske oblasti. V vasi Voronkovo, ki meji na Ukrajino, je večkrat eksplodiralo, podrobnosti pa zaenkrat niso znane. Oblasti v samooklicani Pridnestrski republiki za te napade obtožujejo ukrajinske sile. Te tovrstne obtožbe zavračajo in opozarjajo, da gre za poskus, da bi konflikt razširili tudi na vzhod Moldavije.

Sara Kovač