fbpx

Iz levičarskih vrednot, ko smo vse sprejemali in nismo želeli nikogar prizadeti, se je v Evropi razvil islamski ekstremizem

Foto: epa

Nenehno dajanje prednosti levičarskim vrednotam pred nacionalno varnostjo v Evropi je končno osvobodilo roke islamskim radikalcem, ki so na naš kontinent prišli zelo spretno, je dejala strokovnjakinja za muslimanski ekstremizem Jennifer Breedon. Evropski voditelji “uporabljajo te liberalne vrednote, svobodo, enakost in to postavljajo pred varnost ljudi”.

Breedonova, ki je tudi mednarodna kazenska pravna zastopnica in strokovnjakinja za študije ekstremizma, je ravno o tem govorila v soboto zvečer po napadu v Parizu, ko je muslimanski skrajnež z nožem napadel mimoidoče blizu operne hiše. Ena izmed njegovih žrtev je celo izgubila življenje. Med napadom je naglas vpil “Allahu Akbar” (Alah je velik). Islamska država (IS, nekdanji ISIS) je že prevzela odgovornost za pokol, ki ga je naredila kot vračilo Franciji, ker je ta sodelovala v protiteroristični akciji na Bližnjem vzhodu.

Strokovnjakinja za islamski radikalizem je poudarila, da je Evropa, še posebej Francija ena izmed najbolj prizadetih držav s strani ISIS-a in njihovih napadov, in dodala, da temelj problema ni v boju proti ISIS-u, ampak v desetletjih predajanja liberalnim vrednotam na račun državne varnosti.

Razlog, zakaj je zahod, zlasti Evropa za ISIS postala “zelo enostaven cilj”, je v tem, ker evropski voditelji “uporabljajo te liberalne vrednote, svobodo, enakost in to postavljajo pred varnost ljudi. In to zahteva zelo pomembno vprašanje: kdaj bo že tega preveč?” Po pariškem masakru novembra 2015 je francoska vlada poostrila to politiko in se je situacija nekoliko izboljšala, a kljub temu Breedonova pravi, da te spremembe ne bodo mogle nadomestiti vseh teh let, ko smo živeli po principu, “da ne bomo koga drugačnega užalili ali sprejeli”.

Žrtev napada v Parizu. (Foto: Twitter)

“Torej, tudi če je predsednik Francije Emanuel Macron sprejel to politiko boja proti terorizmu, je vseeno v preteklih letih odprl vrata in dovolil, da vstopi kdorkoli, ker ni želel nobenega diskriminirati ali koga užaliti. In to je omogočilo rast islamskega ekstremizma,” je dodala.

Evropa bo težko obvladala situacijo, saj bo morala poseči v vrednote, ki jih je zagovarjala, poroča RT. “Torej bo težko, zlasti za tiste narode, ki so toliko let govorili, da ne želijo nikogar prizadeti, a je radikalni islam že med njimi,” je dejala in dodala, da dokler Evropa ne bo omejila teh svoboščin, bo priča še več napadom.

A. G.