[Iz minute v minuto] Ruske rakete uničile otroško bolnico, Ukrajinci prosijo za zaprtje zračnega prostora zavoljo njihovih otrok!

Preživeli v bombnem napadu na porodnišnico v Mariupolu.

Danes poteka 14. dan ruske vojaške agresije nad Ukrajino. Po podatkih ukrajinske vlade so ukrajinske sile ubile že 12 tisoč ruskih vojakov. Obleganje mest se nadaljuje. Ukrajinci prosijo mednarodno javnost naj zapre zračni prostor nad Ukrajino zavoljo njihovih otrok. Dogajanje spremljamo iz minute v minuto.

22.45 V ruskem zračnem napadu na bolnišnico v ukrajinskem pristaniškem mestu Mariupol sta bila uničena porodnišnica in otroški oddelek, so sporočile tamkajšnje oblasti. Ranjenih je bilo najmanj 17 ljudi, poročajo tuji mediji.

Tiskovni predstavnik Združenih narodov Stephane Dujarric je napad obsodil in dejal, da nobena zdravstvena ustanova nikoli ne sme biti tarča napadov. Svetovna zdravstvena organizacija in ZN sta pozvala k takojšnji ustavitvi napadov na bolnišnice, zdravstvene delavce in reševalna vozila.

Napad je obsodil tudi britanski premier Boris Johnson in obljubil, da bo od ruskega predsednika Vladimirja Putina zahteval odgovornost. “Le malo stvari je bolj pokvarjenih od napadov na ranljive in nezaščitene,” je tvitnil Johnson.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je napad označila kot “barbarsko uporabo vojaške sile nad nedolžnimi civilisti v suvereni državi”, medtem ko je tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova nasprotno zatrdila, da so ukrajinski “nacionalistični bataljoni” bolnišnico izkoristili za napade, potem ko so iz nje pred tem umaknili vse zaposlene in paciente.

19.40 Na dan prihajajo nove tragične podobe bombardiranja porodnišnice v Mariupolu. Slika, ki pove več kot tisoč besed.

Image

18.31 Ruski vojaki po navedbah Kijeva streljajo na civiliste, ki bežijo iz mest, čeprav sta se Ukrajina in Rusija dogovorili za odprtje šestih humanitarnih koridorjev. “Rusija še naprej zadržuje več kot 400.000 ljudi za talce v Mariupolju in blokira evakuacijo,” je sporočil ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba.

18.30 Župan Kijeva Vitalij Kličko je besen zaradi otroških smrtnih žrtev Putinove “posebne operacije”. “Napasti otroke je napasti življenje, svojo civilizacijo,” je dejal.

18.10 Deklaracijo o trenutnih razmerah v Ukrajini je podprlo 67 poslancev iz vrst vladnih SDS, Konkretno in NSi ter opozicijskih LMŠ, SD, SAB, DeSUS in nepovezani poslanci. Poslanci Levice, SNS in narodnih skupnosti so se glasovanja vzdržali oziroma jih ni bilo v dvorani.

18.05 Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je upravo RS za jedrsko varnost danes obvestila o izrednem izpadu 750kV daljnovoda Kijev-Černobil. “Glede na znane podatke ocenjujemo, da tudi ob dolgotrajnejši izgubi električnega napajanja ne bo prišlo do znatnih izpustov v okolje”, so ob tem sporočili iz uprave. Izpadli daljnovod v trenutnih vojnih razmerah v Ukrajini predstavlja edini zunanji vir električnega napajanja za jedrske objekte v Černobilu. Električno napajanje, ki je potrebno za zagotavljanje hlajenja bazena z izrabljenim gorivom, se sedaj zagotavlja z dizel generatorji, ki imajo goriva za 48 ur obratovanja. Trenutno ni podatkov, zakaj je daljnovod izpadel in kdaj bi lahko ponovno začel obratovati. Poleg tega tudi ni podatkov, ali je možno dobaviti dodatno dizel gorivo za pogon dizel agregatov. A glede na trenutno znane podatke ocenjujemo, da tudi ob dolgotrajnejši izgubi električnega napajanja ne bi prišlo do znatnih izpustov v okolje in posledično do nevarnosti za Slovenijo, so še sporočili iz uprave.

16.35 “Ob sprejemanju “deklaracije o Ukrajini” so poslanci Levice in Alenka Bratušek pokazali, da so brez empatije do Ukrajincev, ki jih grobo tepta in ubija Putinov vojaški stroj. In ravno ti poslanci imajo polna usta človekovih pravic. Eno so besede, nekaj drugega pa njihova dejanja,” je dejal poslanec SDS Jože Tanko.

16.15 Pri bombnem napadu na otroško bolnico v Mariupolu je nastal gromozanski krater.

Image

16.05 Ruske rakete so namenoma usmerjene v otroško bolnico, trdijo Ukrajinci.

14.40 Članice EU so se danes v Bruslju dogovorile o razširitvi seznama kaznovanih ruskih vodilnih predstavnikov in oligarhov, vpletenih v rusko agresijo v Ukrajini, ter za izključitev treh beloruskih bank iz mednarodnega sistema za izmenjavo finančnih podatkov Swift, je francosko predsedstvo Sveta EU sporočilo na Twitterju. Poleg tega dogovor po navedbah francoskega predsedstva vključuje naslavljanje problema izogibanja sankcijam z uporabo kriptovalut, dopolnjuje seznam tehnologij in blaga, za katera velja prepoved izvoza, ter sankcije, ki se nanašajo na pomorski sektor. Tako se omejuje izvoz dobrin s področja pomorske navigacije in radijskega komuniciranja. Na seznam kaznovanih so dodali 160 oseb, med njimi 146 članov zgornjega doma ruskega parlamenta in 14 oligarhov ter svojcev, ki jih povezujejo s Kremljem. Imena bodo znana po objavi v uradnem listu EU. EU še prepoveduje transakcije z centralno banko Belorusije na področju upravljanja rezerv ali sredstev ter dodatno omejuje finančne pretoke iz Belorusije v povezavo.

14.12 Kremelj je danes zagrozil, da lahko poljska ponudba vojaških letal za Ukrajino vodi v nevaren scenarij. To je zelo nezaželeno, je ocenil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je pozval Zahod, naj jim nujno čim prej pošljejo letala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

12.25 Do ukrajinske vojske v Harkovu je prispelo novo protitankovsko orožje. Mesto še ni v celoti obkroženo z agresorskimi vojaki, zato so dobave orožja še mogoče.

Image

21.20 Beloruski režim nekaznovano zatira nasprotovanje in žrtvam kršitev človekovih pravic onemogoča, da bi dosegle pravico, so danes sporočili iz Združenih narodov. V novem poročilu o razmerah v Belorusiji visoka komisarka ZN za človekove pravice Michelle Bachelet ugotavlja, da beloruska vlada še naprej nekaznovano zatira nasprotnike in medije.

12.05 Po podatkih ukrajinske vojske je v minulih dneh v Ukrajino prišlo okoli 14.500 ljudi, ki se želijo boriti proti ruski invaziji. Med njimi je 12.000 Ukrajincev, ki so bivali v tujini. Kijev ob tem zatrjuje, da je v spopadih umrlo že več kot 12.000 ruskih vojakov. Večino borcev iz tujine, ki so se prišli borit v Ukrajino, tako predstavljajo Ukrajinci. Vlada v Kijevu pričakuje še številne tujce, ki bi lahko oblikovali t. i. mednarodno legijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

11.35 Cene zemeljskega plina v Evropi danes padajo. Za zemeljski plin z nizozemskega vozlišča TTF za dobavo v aprilu je bilo dopoldne treba odšteti 173,66 evrov za megavatno uro, kar je 19 odstotkov manj kot v torek. Iz ruskega energetskega velikana Gazprom sporočajo, da dobava plina preko ozemlja Ukrajine v Evropo poteka nemoteno. Ameriški predsednik Joe Biden je v torek naznanil, da zaradi invazije na Ukrajino uvaja prepoved uvoza ruskega plina, nafte in vseh drugih energentov v ZDA. Izvršni podpredsednik Frans Timmermans pa je predstavil načrte Bruslja za odpravo odvisnosti Evrope od ruske energije, ki predvideva zmanjšanje uvoza ruskega plina za dve tretjini do konca tega leta.

10.50 Ukrajinci po socialnih omrežjih delijo strašljive fotografije mrtvih otrok, ubitih v napadih ruske vojske in pritiskajo na mednarodno javnost, da zapre zračni prostor nad Ukrajino zavoljo ukrajinskih otrok, ker streljajo vrtce, bolnice, šole.

10.30 Nekdanji ukrajinski boksarski šampion Vladimir Kličko je mednarodno športno javnost pozval k še ostrejši izolaciji ruskega športa. “Osebno nima nič proti ruskim športnikom, imam pa veliko proti ruskemu predsedniku Putinu in njegovemu vojaškemu stroju,” je v pogovoru za britanski Mirror povedal Kličko.

09.40 Jedrska elektrarna v Černobilu ne posreduje več varnostnih podatkov Mednarodni agenciji za jedrsko energijo (IAEA), so iz agencije ZN sporočili danes. Ob tem so izrazili zaskrbljenost za delavce v nuklearki, ki delujejo pod ruskih nadzorom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

09.15 Centralna banka Rusije je prenehala prodajati gotovino državljanom. Stranke banke lahko dvignejo največ 10 tisoč dolarjev v gotovini. Ostalo samo v rubljih po tržnem tečaju na dan dviga.

08.04 V Ukrajini so ponoči novi ruski letalski napadi znova terjali civilne žrtve. Nedaleč od mesta Žitomir so po navedbah ukrajinskih oblasti umrli trije odrasli in dva otroka, tudi v bližini Sumija je umrl najmanj en civilist. Je pa iz Sumija po humanitarnem koridorju v zadnjem dnevu zbežalo več tisoč civilistov.

Image

Srečanje ruskega in ukrajinskega ministra
7.15 Rusko zunanje ministrstvo je sporočilo, da se bosta v Turčiji danes sestala ruski zunanji minister Sergej Lavrov in njegov ukrajinski kolega Dmitro Kuleba, to pa bo prvo srečanje od  24. februarja, ko se je začela ruska invazija v Ukrajini. Odkar je Rusija začela obsežno invazijo na Ukrajino, je bilo v regiji Doneck ubitih 58 civilistov in 288 ranjenih, manjkajo podatki o ubitih in ranjenih prebivalcih Mariupola.

Američani podpirajo zaprtje neba nad Ukrajino
6.45 Velika večina državljanov ZDA podpira zapiranje neba nad Ukrajino, povečanje sankcij proti Ruski federaciji in zagotavljanje orožja Ukrajincem, kažejo rezultati ankete, opravljene med Američani. Ugotovitve je Center za boj proti dezinformacijam pri Svetu za nacionalno varnost in obrambo objavil na telegramu, poroča Ukrinform.

Danes se prične evakuacija
4.00 Ukrajinska in ruska delegacija sta se uspeli dogovoriti o evakuaciji civilistov iz nekaterih obleganih ukrajinskih mest, ki se bo začela danes. Ruska stran je napovedala prekinitev ognja danes ob 10. uri po moskovskem času (8. uri po srednjeevropskem) in vzpostavitev humanitarnih koridorjev za evakuacijo civilistov iz Kijeva, Černigova, Sumija, Harkova in Mariupola. Po poročanju BBC naj bi med evakuacijo iz Sumija v torek evakuirali pet tisoč civilistov, evakuacija se nadaljuje danes. Je bila pa evakuacija iz Černigova v torek neuspešna, saj naj bi Rusija nenehno obstreljevala humanitarni koridor.

Pogovori zahodnih zaveznic se nadaljujejo
3.00 Pogovori zahodnih zaveznic o soočanju z rusko agresijo na Ukrajino so v teku. Podpredsednica ZDA Kamala Harris bo obiskala Poljsko in Romunijo, medtem ko bo nemški kancler Olaf Scholz  gostil kanadskega premierja Justina Trudeauja. Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen pa se bo mudil v Nemčiji.

01.00 Po podatkih ukrajinske vojske ima okupatorska vojska težave z dobavo goriva svojim enotam, to pa rešujejo z uporabo običajnih bencinskih črpalk. Da bi izboljšali oskrbo, načrtujejo cevovod, povezan z Belorusijo.

00.50 Da bi ruska vojska dosegla sever Kijeva, so za prečkanje reke zgradili pontonski most.

00.30 Obleganja se nadaljujejo v mestih Harkov, Sumi, Černihov, Mariupol. Na jugu se ruske sile pripravljajo na ofenzivo na pokrajino Zaporižijo.

00.20 Iz kremlinskih krogov in ljudi okoli Putina se vse bolj govori o zavoženi agresiji in o brezizhodni situaciji. Ruska vojska se namreč sooča z izgubami, ki jih Putin nikoli ni predvideval. Zajeti ruski vojaki poročajo o pomanjkanju hrane, goriva in splošne strategije napada. V prihodnjih dneh naj bi se razmere še poslabšale, saj prihaja hladna fronta in temperature do -20 stopinj celzija.

Image

00.15 Angleški mediji z informacijami ameriških obveščevalnih služb pišejo o jezi izoliranega ruskega diktatorja, ki bi v naslednji fazi Zahodu lahko pričel z jedrskimi grožnjami. V najhujšem scenariju omenjajo celo “mini” jedrske napade na mesta, Putin pa bo povečal napade na ukrajinsko vojsko, pri čemer se ne bo oziral na civilne žrtve.

Image

20.50 Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk je po poročanju BBC povedala, da evakuacija iz obleganega Mariupola zopet ni bila mogoča. Humanitarne razmere v mestu je označila za katastrofo in dodala, da so humanitarni koridorji za evakuacijo civilistov, ki jih je ponudila Rusija nesprejemljivi – ti namreč vodijo v rusko ali belorusko ozemlje.

20.47 Premier Janez Janša je napovedal, da bo v naslednjih dveh do treh dneh jasno, če bo EU sledila ZDA in Veliki Britaniji pri prekinitvi uvoza ruskega plina in nafte. Kot je dejal na javni tribuni ob koncu vladnega obiska severnega dela osrednjeslovenske regije, bo od tega odvisno, koliko časa bo trajala ruska invazija na Ukrajino. Rusija s prodajo nafte in zemeljskega plina vsak dan zasluži približno milijardo evrov, s katero financira vojno v Ukrajini, ki ima za tamkajšnje prebivalstvo drastične posledice, je v odgovoru na več vprašanj udeležencev tribune glede posledic vojne v Ukrajini poudaril predsednik vlade. Kako burno bo v EU v naslednjih tednih, bo po njegovih besedah jasno po četrtkovem neformalnem vrhu EU v Parizu. V predlogih deklaracije je napisano, da bo Evropa energetsko postala neodvisna od Rusija, dilema pa je, kako in kdaj, je dejal.

20.10 Ukrajinska vojska še naprej dosega pomembne zmage v regiji Mikolajev, danes je bilo ujetih veliko ruskih vojakov.

https://twitter.com/visegrad24/status/1501271874667438082?s=20&t=9yHU8vfSdsgO5qykIlFeSw

20.00 Trideset mačk pasme donska sfinga je na poti v Slovenijo, kjer jim bo ukrajinska begunka, ki jih je rešila, poskušala najti nov dom, je poročal Kanal A. V Slovenijo se jih je odločila prepeljati zaradi pomanjkanja hrane, elektrike in ogrevanja. Začasno prebivališče so za živali našli v ljubljanskem zavetišču, nato pa bodo poiskali nove lastnike.

19.37 Britanska javna radiotelevizija BBC bo iz Rusije znova poročala v angleškem jeziku, so danes sporočili iz te medijske hiše. Za prekinitev poročanja so se odločili minuli konec tedna zaradi nove ruske medijske zakonodaje. Ameriški časnik New York Times pa medtem zaradi zakonodaje svoje novinarje umika iz Rusije.

19.35 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes nagovoril britanske poslance. Ti so ga pozdravili s stoječimi ovacijami, nato pa v popolni tišini prisluhnili njegovim pretresljivim besedam. Zelenski je v govoru, ki ga mediji že označujejo kot zgodovinskega, z besedami medvojnega premierja Winstona Churchilla zatrdil, da se bodo borili do konca. Znova se je tudi Zahodu zahvalil za dosedanje in pozval k še več sankcijam proti Rusiji. A kot je nadaljeval, te niso dovolj, ampak bi bilo treba tudi uveljaviti območje prepovedi preletov nad Ukrajino.

Foto: Urad ukrajinskega predsednika

18.42 Združeno kraljestvo bo do konca leta postopoma ustavilo uvoz ruske nafte v državo, je danes sporočil britanski minister za gospodarstvo in energetiko Kwasi Kwarteng. S tem sledi ZDA, ki so zaradi ruske invazije na Ukrajino prepovedale uvoz vseh energentov iz Rusije.

18.15 Ruski agresorji so v prvih 10 dneh vojne ubili najmanj 38 otrok. Prva dama Ukrajine Olena Zelenski je na svojem Instagramu objavila fotografije nekaterih od njih.

https://twitter.com/visegrad24/status/1501242855150473218?s=20&t=56xc8Ce9UHPHisdkd1gTVw

18.08 V središču prestolnice, na Prešernovem trgu v Ljubljani, se je na protivojnem shodu v podporo Ukrajini danes popoldne zbralo okoli sto ljudi. Shod so organizirali v Sloveniji živeči Rusi, ki nasprotujejo vojaški agresiji svoje domovine in čutijo dolžnost, da pomagajo ustaviti vojno ter podprejo ukrajinski narod. Pridružili so se jim tudi somišljeniki iz Belorusije in Ukrajine, ki živijo v Sloveniji.

17.56 Trije odrasli so umrli, trije otroci pa so bili ranjeni, ko je v bližini Kijeva pod avtomobilom eksplodirala protipehotna mina, je danes sporočila ukrajinska varuhinja človekovih pravic. Visoki komisariat ZN za človekove pravice pa je objavil, da je doslej v vojni v Ukrajini skupno zabeležil že 474 smrti civilistov, poročajo tuje tiskovne agencije.

17.30 Ameriški predsednik Joe Biden je sporočil, da ZDA uvajajo nove sankcije zoper Rusijo.  ZDA prepoveduje ves uvoz nafte, zemeljskega plina in drugih energentov. “Ge za odločitev, ki jo je podprl kongres. Američani so jasno pokazali podporo Ukrajini in zato ne bomo subvencionirali Putinove vojne,” je pojasnil. Ob najavi embarga je naftna in druga energetska podjetja pozval, naj ne skušajo izkoriščati položaja in navijati cen, ker jih bodo kaznovali.

17.13 Papež Frančišek je pripravljen storiti vse za mir v Ukrajini, je v današnjem telefonskem pogovoru z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom poudaril državni tajnik Svetega sedeža Pietro Parolin, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

17.00 Največji poljski časopis Wyborcza je danes razkril, da je Poljska odločena skleniti dogovor o podaritvi 28 poljskih MiG-29 Ukrajini, in sicer v zameno za 28 ameriških F-16.

Foto: Visegrád 24

16.59 Evropska komisija je danes v odziv na vojno v Ukrajini predstavila načrt za odpravo odvisnosti Evrope od ruske energije, ki predvideva zmanjšanje uvoza ruskega plina za dve tretjini do konca tega leta. “To je zelo težko, a mogoče,” je ob predstavitvi načrta poudaril izvršni podpredsednik komisije Frans Timmermans.

16.51 V luči ruske invazije na Ukrajino poziva Estonija k okrepitvi prisotnosti zveze Nato na območju baltskih držav. Estonska premierka Kaja Kallasa je danes gostu, ameriškemu zunanjemu ministru Antonyju Blinknu dejala, da je nujna okrepitev obrambnih sposobnosti v zraku, na kopnem in morju, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

16.25 Na ministrstvu za notranje zadeve pripravljajo sklep, s katerim bodo vladi predlagali aktiviranje zakona o začasni zaščiti razseljenih oseb, ki beguncem iz Ukrajine zagotavlja takojšnjo začasno zaščito, je ob robu vladnega obiska v osrednjeslovenski regiji povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Zakon bo aktiviran najkasneje do petka.

16.15 Vodilna ukrajinska tehnološka družba Intellias je prek Facebooka sporočila, da ne bo odprla načrtovanega razvojnega središča v Srbiji, ampak v Zagrebu. Tako so se odločili, ker da so srbske oblasti preveč proruske, poročajo hrvaški mediji.

16.10 Generalni sekretar zveze Nato se je med današnjim obiskom v Latviji zavzel za vzpostavitev “pravih humanitarnih koridorjev” v Ukrajini. Ob tem je poudaril, da je ciljanje civilistov vojni zločin.

16.07 Nemški in španski tožilci so danes sporočili, da uvajajo preiskavo zaradi suma kršenja mednarodnega prava v okviru ruske invazije na Ukrajino. V Nemčiji naj bi že zbrali konkretne namige glede vojnih zločinov. V Španiji pa želijo določiti kaznivo naravo ruske invazije, poročajo tuje tiskovne agencije.

15.30 Združene države Amerike bodo v nasprotju z Evropo ustavile uvoz ruske nafte in plina. Informacijo je potrdil senator Chris Coons.

15.25 V Ukrajino je prispel najboljši kanadski ostrostrelec “Wali”. Ugled si je pridobil v vojnah v Afganistanu, Siriji in Iraku. Njegov najdaljši strel na sovražnika se je zapisal celo v knjigo rekordov. Talibana v Afganistanu je uspel ustreliti na 3,5 kilometra.

15.19 Nadzorne kamere so posnele ruski tankovski napad na civilni avtomobil v katerem naj bi bila 80-letnik in njegova žena. Iz posnetka je razvidno, da avtomobil ni nikogar ogrožal, to pa je bilo dovolj, da ga je tank uničil in z njim dve nedolžni življenji.

15.04 Rusija je postala najbolj “sankcionirana” država sveta.

Image

15.00 Ob mednarodnem dnevu žena so skupno izjavo posnele ukrajinske vojakinje. Pravijo, da so otroke spravile na varno in se pridružile svojim možem pri obrambi svoje zemlje. Za vsakega mrtvega otroka, žensko, ostarelo osebo, požgano hišo, ulico in hlev “vas bomo postrelile kot zajce.

https://twitter.com/visegrad24/status/1501174534027763717?s=20&t=AXZrA1TyxjdlD_c41gjmFA

14.09 Ukrajinske oblasti so danes obtožile Rusijo, da v humanitarnem koridorju od Zaporožja do Mariupola ne spoštujejo prekinitve ognja za evakuacijo civilistov. Takšna dejanja Rusije so označile za genocid. Tudi humanitarne organizacije ugotavljajo, da državi nista vzpostavili ustreznih pogojev za evakuacijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajinski begunci (Foto: epa)

14.00 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pripravljen na dialog z Rusijo glede statusa polotoka Krim in separatističnih regij Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine, ne pristaja pa na kapitulacijo. “Lahko se pogovarjamo, kako bodo živeli ljudje na teh območjih,” je v ponedeljek zvečer dejal v pogovoru za ameriško televizijsko postajo ABC.

13.00 Od začetka ruske invazije na Ukrajino je iz te države zbežalo že več kot dva milijona ljudi, je danes sporočil visoki komisar Združenih narodov za begunce Filippo Grandi. Po podatkih Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) je iz Ukrajine natančno zbežalo 2.011.312 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

12.50 Danes v Evropskem parlamentu poteka razprava o vojni v Ukrajini. Poljski evropski poslanec Dominik Tarczinski je omenil pomembnost prepovedi uvoza ruskega plina in nafte. Vse ostale sankcije so po njegovem “šala”.

https://twitter.com/visegrad24/status/1501156416907796484?s=20&t=AXZrA1TyxjdlD_c41gjmFA

12.45 V zračnem napadu na mesto Sumi na vzhodu Ukrajine je po navedbah lokalnih oblasti umrlo najmanj 21 ljudi, od tega dva otroka. V spopadih z rusko vojsko so po trditvah lokalnih oblasti padli tudi najmanj štirje ukrajinski vojaki. Iz mesta naj bi danes evakuirali civiliste. “V nekaterih delih mesta so bombardirali stanovanjske stavbe. Celo v središču mesta je bilo uničenih več hiš,” je v noči na danes po poročanju nemške tiskovne agencija dpa sporočil predstavnik lokalnih oblasti Dmitro Šivicki. Tudi reševalci so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP potrdili, da so ruska letala napadala stanovanjske zgradbe, številne so uničene.

12.13 Ameriški filmski igralec in producent Leonardo DiCaprio je doniral deset milijonov dolarjev za podporo Ukrajini. Z Ukrajino je močno povezan, saj se je njegova babica po materini strani Helene Indenbirken rodila v Odesi.

Image

11.50 V evropskih državah postaja vse pomembnejše zavedanje o energetski neodvisnosti od ruske nafte in plina. Latvijski podpredsednik vlade Artis Pabriks je izjavil, da mora energetska prihodnost Latvije sestati iz vetra, sončne in jedrske energije. Pravi, da imajo v načrtu izgradnjo jedrske elektrarne skupaj z Estonijo.

11.21 V javnost prihajajo posnetki pobitih civilistov. Zajet ruski vojak je povedal, da je dobil navodilo o streljanju civilistov v bližini Harkova.

11.10 Bivši ukrajinski predsednik in Putinova lutka Viktor Janukovič je danes trenutnega predsednika Ukrajine Volodimirja Zelenskega pozval, naj se preda v vojni proti Rusiji. Pozval ga je še, naj sklene mirovni dogovor za vsako ceno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

10.00 Po podatkih ukrajinskega ministrstva za obrambo je ukrajinska vojska ubila tisoč ruskih vojakov več kot dan prej. Gre še za nepotrjene informacije. Ostale izgube si lahko ogledate na seznamu uničene ruske vojaške opreme.

Image

9.50 Ruska vojska je po lastnih navedbah danes v Ukrajini začela spoštovati prekinitev ognja, tako da imajo civilisti v Kijevu, Černihovu, Sumiju, Harkovu in Mariupolu možnost zapustiti oblegana mesta. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je prekinitev ognja v veljavo stopila ob 10. uri po moskovskem času (ob 8. uri po srednjeevropskem). Rusija je humanitarne koridorje predlagala že ponedeljek, večinoma pa naj bi vodili v Rusijo oziroma Belorusijo, zato so ukrajinske oblasti predlog označile za nemoralen.

9.20 Ruske vojaške sile so ponoči bombardirale mesto Sumi v severovzhodni Ukrajini in pri tem po zadnjih podatkih ubile 18 ljudi, med njimi dva otroka. V spopadih z rusko vojsko so po trditvah lokalnih oblasti padli tudi najmanj štirje ukrajinski vojaki. Iz mesta naj bi danes evakuirali civiliste.

8.33 Ukrajinski veleposlanik pri Združenih narodih Sergij Kislica je sporočilo ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova na Twiterju, da ruska specialna operacija preprečuje vojno, označil za obisk pri specialistu za duševne težave.

https://twitter.com/visegrad24/status/1501077216146472963?s=20&t=AXZrA1TyxjdlD_c41gjmFA

8.15 Ukrajinski minister za infrastrukturo Aleksander Kubrakov je doslej nastalo škodo na prometnem sistemu zaradi ruskega napada na državo ocenil na približno 9,2 milijarde evrov. Kot je dejal za današnjo izdajo spletnega časnika Ukrajinska pravda, so uničeni predvsem mostovi, železniški tiri ter letališča.

3.20 Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je na ukrajinski televiziji dejal, da bo na srečanju z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom v četrtek v Turčiji predlagal srečanje med ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

3.10 Ukrajinska vojaška obveščevalna služba je sporočila, da je bil v bojih okrog Harkova ubit 45-letni ruski general Vitalij Gerasimov, sicer veteran bojev v Čečeniji in Siriji. Leta 2014 je sodeloval tudi v ruski okupaciji polotoka Krim. Rusija novice še ni komentirala, če je resnična, pa je to že drugi ruski general, ki ga je doletela smrt med napadom na Ukrajino. Prvi, ki je končal kariero v Ukrajini, je bil general Andrej Suhovecki, poveljnik ruske 7. zračne divizije, ki je prav tako v veteran bojev v Siriji.

Image

1.25 Vodilni predstavniki demokratske in republikanske stranke so v ponedeljek dosegli dogovor o potrditvi predloga zakona za embargo na uvoz ruske nafte in plina ter za ukinitev statusa stalne normalne trgovinske partnerice za Rusijo, poročajo ameriški mediji na podlagi neimenovanih zaupnih virov v kongresu.

1.00 Diplomatska prizadevanja za končanje vojne v Ukrajini se, medtem ko ta traja že skoraj dva tedna, nadaljujejo. V Londonu se bodo v iskanju rešitve danes mudili voditelji višegrajske četverice, ameriški državni sekretar Antony Blinken pa bo na obisku v Estoniji. Rusija Kijevu medtem predlaga nov poskus vzpostavitve humanitarnih koridorjev.

0.30 Evropski parlament bo danes v Strasbourgu razpravljal o pomoči vse večjemu številu beguncev, ki iz Ukrajine bežijo pred rusko invazijo, prizadevanja za pomoč beguncem pa bo predstavila tudi Evropska komisija. V luči vojne v Ukrajini bo komisija predstavila tudi sveženj predlogov za odpravo odvisnosti od ruskega plina in nafte.