[Iz minute v minuto] Ameriške predsedniške volitve 2020: Trump razglasil zmago in napovedal vojno pred sodiščem!

Datum:

3. novembra 2020 v ZDA potekajo 59. predsedniške volitve. Splošno znano je, da v ameriški politiki prevladujta dve stranki, Republikanska stranka (znana tudi kot GOP, oziroma Grand Old Party – Veličastna stara stranka) in Demokratska stranka. Kandidat republikancev je aktualni ameriški predsednik Donald Trump. Njegov tekmec iz tabora demokratov je nekdanji podpredsednik Joe Biden. Za zmago na ameriških predsedniških volitvah ni potrebna večina oddanih glasov, tako imenovani popularni glas, temveč večina elektorskih glasov. Vsaka zvezna država ima določeno število elektorjev, ki skupaj tvorijo elektorski kolidž. Zvezne države, ki imajo več prebivalcev imajo več elektorjev, manjše države jih imajo manj, a še vedno več elektorjev kot pa bi jih imele v proporcionalnem sistemu. Namen tega je, kakor so si zamislili ustanovitelji ZDA, poskrbeti, da po prebivalstvu številčnejše zvezne države ne bi mogle gospodovati zveznim državam z manjšim številom prebivalcem. Skupaj je na razpolago 538 elektorjev. Da bi kandidat zmagal na volitvah mora osvojiti vsaj 270 elektorskih glasov. Kako se elektorski glasovi razporejajo je odvisno od zakonodaje posamezne zvezne države. V nekaterih zveznih državah zmagovalec volitve v zvezni državi pobere vse glasove, v drugih se glasovi delijo. Vseeno morajo nato tudi elektorji glasovati. Ustaljena praksa je, da elektorji sledijo rezultatom volitev. Trump je na predsedniških volitvah premagal nekdanjo prvo damo Hillary Clinton s 304:227. Ključne pri izvolitvi ameriškega predsednika pa so ravno zaradi zgoraj opisane zapletene matematike tako imenovane “nihajoče” ali “ključne” države. To so zvezne države, ki jih določen kandidat potrebuje, da bi v teoriji dosegel željenih 270 elektorskih glasov. Na letošnjih volitvah je vredno izpostaviti Florido, Pensilvanijo, Minnesoto, Wisconsin in Michigan.

Elektorski glasovi: 238 Biden — Trump 213

15:30 V več ameriških zveznih državah še ni znano, kdo je zmagovalec torkovih predsedniških volitev. Trenutno na zelo tesen izid kaže v Michiganu, Wisconsinu in Nevadi, kjer je med kandidatoma manj kot odstotek razlike. V Wisconsinu se je zmaga sprva nasmihala republikancu Donaldu Trumpu, trenutno pa je v rahli prednosti demokrat Joe Biden.

10:50 Premier Janez Janša je dopoldne na Twitterju zapisal, da je že jasno, da so Američani še za štiri leta izvolili predsednika Donalda Trumpa. “Več ko bo zavlačevanja in zanikanja dejstev s strani osrednjih medijev, večji bo triumf za predsednika,” je tvitnil Janša. Republikancem je čestital za dobre rezultate volitev po vseh ZDA.

09:20 Ne glede na končni izid volitev je že zdaj jasno, da bo to še en v vrsti porazov merilcev javnega mnenja, ki so še včeraj napovedali zmago Joeja Bidna v celi vrsti zveznih držav, ki jih je, že potrjeno, izgubil. Zmagovalec teh volitev pa bi še enkrat več lahko bila Skupina Trafalgar, ki je že leta 2016 edina napovedala zmago republikancev, potem ko je ugotovila, da Donald Trump vodi v ključnih državah Michiganu in Pennsylvaniji.

8:34 “To bomo premagali. Kar se mene tiče, smo že zmagali,” je povzel Trump in požel veliko odobravanje zbranih. Zatem se je Trump zahvalil vsem in predal besedo podpredsedniku Mikeu Pencu. Tudi Pence se je prvo zahvalil volilcem, ki so predsedniku trumpu zaupali še 2. predsedniški mandat.

Predsedniške volitve 2020, stanje ob prekinjenem štetju glasov. Vse kaže na prepričljivo zmago ameriškega predsednika Donalda Trumpa (foto: Fox News)

08:30 Podlost, ki se jo grejo Trumpovi nasprotniki je nekaj nevidenega v ameriški zgodovini. Namesto, da bi priznali poraz so pripravili teren za volilno goljufijo. Trump je napovedal, da bodo zaščitili pravno državo in trdo izborjeno zmago na volitvah. Šli bodo do vrhovnega sodišča in zahtevali, da se vse glasovanje ustavi, saj si ne želijo, da bi njegovi nasprotniki kar “našli” dodatne glasovnice, dokler jim končni rezultat ne bi ustrezal.

08:27 Ameriški predsednik je poudaril, da trenutno zmaguje v Pensilvaniji z razliko 600 tisoč glasov, in to je še preden so bili prešteti glasovi v predelih, ki Trumpa močno podpirajo.

08:25 Trump je s prstom pokazal na uradnike, ki so preštevali glasove, dokler ni postalo jasno, da bo zmagal Trump.

08:22 “Danes so za nas glasovali milijoni ljudi, in zelo bedna skupina ljudi želi izničiti njihove glasove. Tega ne bomo dopustili,” je povedal Trump.

8:10 Iz večih okrožij kjer še niso končali s štetjem glasovnic so z delom zaključili, končni rezultati bodo znani jutri, oziroma danes popoldne ali zvečer po našem času.

8:04 V kratkem bo govor v Beli hiši imel predsednik Trump.

7:50 Po zadnjih podatkih ima Biden prednost v Nevadi in Arizoni, medtem ko Trump ohranja vodstvo v Wisconsinu, Michiganu, Pensilvaniji, Severni Karolini in Georgiji. Če stanje ostane nespremenjeno, bo zagotovo z okoli 300 elektorskimi glasovi zmagal Trump.

07:26 Poraz je že priznal ameriški glasbenik Kanye West, ki je kandidiral za ameriškega predsednika v 12 zveznih državah. Ob tem je West napovedal ponovitev kandidature leta 2024.

07:22 Nevada se po 49 odstotkih preštetih glasovnic nagiba k Bidnu. Podprlo ga je 51,8 odstotka volivcev.

07:20 Aljaska in njeni trije elektorski glasovi bodo šli Trumpu. Ameriški predsednik vodi s 58,1 odstotki do sedaj preštetih glasov.

07:04 V bitki za senat imajo republikanci trenutno v senatu 46 mest, demokrati pa skupaj z neodvisnimi 43. Tudi v bitki za kongres so v vodstvu republikanci, trenutno imajo 157 kongresnikov, medtem ko jih imajo demokrati 144.

07:00 Twitter je cenzuriral izjavo ameriškega predsednika Donalda Trumpa v zvezi z volitvami!

06:55 Preko Twitterja se je odzval Trump. “Smo v VELIKI prednosti, a [demokrati] skušajo UKRASTI volitve. Tega jim ne bomo dopustili. Glasovi ne morejo biti oddani, ko se volišča zaprejo!” je sporočil Trump in dodal, da bo še nocoj dal izjavo. “Velika ZMAGA!” je napovedal ameriški predsednik.

06:50 Pred spanjem je zbrane podpornike v nadvse neobičajni maniri nagovoril Biden. Podpornike je pozval naj bodo mirni in nato naštel vrsto zveznih držav kjer naj bi jim dobro kazalo. Večina je bila držav kjer močno vodi Trump.

06:40 Bidnu so prišteli še Havaje. V Wisconsinu je preštetih 71 odstotkov glasov, v Michiganu 55 odstotkov in v Pensilvaniji 62 odstotkov vseh oddanih glasov.

Predsedniške volitve 2020 (foto: BBC)

06:10 Po trenutnih predvidevanjih, kakor kaže s podatki, ki jih imamo v tem trenutku, Trump uživa veliko prednost v Wisconsinu Michiganu in Pensilvaniji. Če se trend ne obrne in Trump osvoji vse tri omenjene zvezne države, bi to pomenilo, da je osvojil 2. predsedniški mandat. To bi mu uspelo tudi v primeru če bi izgubil Pensilvanijo a obdržal Wisconsin in Michigan, ali pa izgubil omenjeni dve državi in zmagal v Pensilvaniji.

06:05 Štetje glasov je zašlo v stanje mirovanja. Običajno bi se ob tem času razglasile zmage v posameznih zveznih državah, namesto tega se soočamo z dejstvom, da v določenih zveznih državah prejeti glasovi še vedno niso prešteti.

05:44 Z razglasitvijo zmagovalcev (Trumpa) v določenih ključnih zveznih državah naj bi odlašali zaradi nepreštetih glasov, ki so prispeli po pošti. Po mnenju desnih komentatorjev naj bi to bilo okno priložnosti za volilno prevaro, ko naj bi demokrati podtaknili dodatne glasovnice.

05:43 Antifa v Washingtonu D.C. napada novinarje.

05:42 Kalifornija, Colorado, Connecticut, District of Columbia, Delaware, Illinois, Massachusetts, Maryland, New Hampshire, New Jersey, New Mexico, New York, Oregon, Rhode Island, Vermon in Washington gredo Bidnu.

05:40 Alabama, Arkansas, Florida, Idaho, Indiana, Kansas, Kentucky, Louisiana, Missouri, Mississippi, Severna Dakota, Nebraska, Oklahoma, Južna karolina, Južna Dakota, Tennessee, Utah, Zahodna Virginija in Wyoming grejo Trumpu.

05:20 S potekom štetja glasov niso zadovoljni radikalni levičarji. Pripadniki teroristične Antifa, ki so se zbrali v prestolnci pred Belo hišo kričijo “J*beš Trumpa. J*beš Bidna, Nič več predsednikov.” So oboroženi, na sebi imajo plinske maske in ščite.

Predsedniške volitve 2020 (foto: BBC)

05:05 Začelo se je še preštevanje v zveznih državah Washingtonu, Oregonu in Kaliforniji. Na rezultate Idaha in Nevade še čakamo. V Washingtonu, Oregonu in Kaliforniji naj bi po pričakovanjih vodil Biden. Priznati je treba, da tu ni pričakovati večjih presenečenj.

04:45 Po zadnjih podatkih je bilo do sedaj v senat izvoljenih 8 demokratov in 9 republikancev. To trenutno pomeni 41:39 v prid demokratov. V Kongres je do sedaj bilo izvoljenih 87 demokratov in 117 republikancev. Za večino je potrebnih najmanj 218 mest. Čeprav so Republikanci zaenkrat v prednosti, pa še niso znani rezultati volitev v Kaliforniji, ki ima 53 mest v ameriškem kongresu.

04:40 Stavnice dajejo prednost Trumpu. Z iztekanjem časa za glasovanje, sodeč po stavnicah rastejo tudi možnosti za Trumpovo ponovno izvolitev. Trump je v prednosti na stavnicah prvič po 2. septembru 2020.

04:15 Zemljevid ZDA je z vsako minuto odet v lepši odtenek rdeče. Trumpu je uspel preobrat v Pensilvaniji in Ohiu, ravno tako pa vodi v Michiganu in Wisconsinu. Nenavadno ostaja stanje v Virginiji, kjer trenutno za skoraj 200 tisoč glasov vodi Trump, a zvezno državo več novinarskih hiš še vedno pripisuje Bidnu.

04:00 Indiana, Oklahoma, Kentucky, Florida, Tennessee, West Virginia, Arkansas, Južna Dakota, Severna Dakota, Alabama, Južna Karolina gredo Trumpu. Vermont, Maryland, Delaware, District of Columbia, Masachusetts, New York, New Jersey, Connecticut in Kolorado grejo Bidnu.

o3:50 Teksas je v rokah Trumpa, enako naj bi se zgodilo v Ohiu. Razlog za zgodnjo prednost demokratov naj bi bil način štetja glasovnic, kjer dajejo prednost glasovnicam, ki so prispele po pošti, ter šele zatem začnejo preštevati glasovnice z volitev. Vsekakor, dobre novice za republikance.

Predsedniške volitve 2020 (foto: BBC)

03:40 Po podatkih v okrožjih v katerih so bili prešteti vsi glasovi je Biden v primerjavi s Clintonovo pridobil med starejšimi od 65 let in manjšino belcev z višjo izobrazbo. Po drugi strani je Trump v primerjavi z 2016 pridobil med volivci, ki živijo na območjih kjer sta zmagala Obama in Trump; v predmestjih, med posamezniki z visokimi prihodki, med večino visoko izobraženih, na podeželju, večinsko črnim prebivalstvom, v mestih, med špansko govorečim prebivalstvom in v kubanskih soseskah.

03:25 Viri blizu Trumpove kampanje naj bi imeli informacije, da se je Biden odrezal veliko slabše od prvotnih pričakovanj v Minnesoti. Če to drži, bi to lahko pomenilo, da bi Trump lahko osvojil Minnesoto.

03;15 Po več ur dolgem Bidnovem vodstvu v Teksasu je prišlo do preobrata. Jugovzhodna obala pripada Trumpu, od Teksasa pa vse do Južne Karoline.

Predsedniške volitve 2020 (foto: BBC)

03:00 Kar se tiče senata je po trenutnih podatkih bilo izvoljeno 7 demokratov in 5 republikancev. Razmerje moči v senatu je tako 40:35 za demokrate. Republikancem nekoliko bolje kaže v tekmi za spodnji dom kongresa, trenutno vodijo 43:32.

02:54 Trump vodi v Severni Dakoti, Michiganu, Oklahomi, Arkansasu, Mississippi, Tennesseeju, Kentuckyju, Indiani, Zahodni Virginiji, Virginiji, Južni Karolini, Georgiji, Floridi, Rhode Islandu in Maineu.

02:50 Biden ima trenutno v rokah Teksas, Kansas, Missouri, Illinois, Alabamo, Ohio, Severno Karolino, Maryland, Delaware, Pensilvanijo, New Jersey, Connecticut, Massachusetts, New Hampshire in Vermont.

02:36 Če so se čez dan samo zbirali, trenutno pred Belo hišo poteka protest Bidnovih pristašev. Za zdaj naj bi bilo “mirno”, policija je do sedaj aretirala najmanj enega od izgrednikov, a kako bo zjutraj, bomo še videli. Med skrajno levico je bilo v zadnjih dneh zaslediti ideje, da si želijo zasesti Belo hišo.

02:26 Vse kaže, da bo Trump osvojil Florido. V preostali ključnih državah se še preštevajo glasovi.

02:15 Indiana, Oklahoma in Kentucky gredo Trumpu. Vermont, Maryland, Delaware, District of Columbia in Massachusetts gredo Bidnu.

02:03 Volišča so se zaprla v Alabami, Connecticutu, Delawareu, Floridi, Illinoisu, Mainu, Marylandu, Massachusettsu, Mississippiju, Missouriju, New Hampshiru, Oklahomi, New Jerseyju, Pensilvaniji, Rhode Islandu, Tennesseeju in D.C.

Predsedniške volitve 2020 (foto: New York Post)

01:58 Vodja senatne večine v ameriškem senatu Mitch McConnell je v Kentuckyju premagal demokratko Amy McGrath in si zagotovil ponovno izvolitev v senat. Slabo znamenje za demokrate, ki so vložili več kot sto milijonov dolarjev v poskus, da bi McConnella izrinili iz senata.

01:55 Biden v vodstvu v New Hampshiru s 55,2 odstotki, Vermontu s 62,5 odstotki, Pensilvaniji s 63,6 odstotki, Zahodni Virginiji 53,5 odstotki glasov, Ohiu 60,1 odstotki. Na Floridi Biden in Trump izenačena.

01:52 Prvi rezultati za Teksas. Trump vodi s 63,6 odstotki glasov. Ameriški predsednik ravno tako v prednosti pred Bidnom v Georgiji s 50,8 odstotki glasov, Južni Karolini s 55,9 odstotki glasov, Severni Karolini s 62,9 odstotki glasov, Virginiji 55,6 odstotki glasov, Kentuckyju s 62,4 odstotki in Indiani s 66 odstotki glasov.

Predsedniške volitve 2020 (foto: Fox News)

01:41 Prvi podatki za Ohio. Po 6 odstotkih preštetih glasovih vodi Biden s 74,4 odstotki glasov. Trump trenutno na 24,5 odstotkih.

01:36 Trump s 93,3 odstotki glasov v prednosti v Severni Karolini.

01:23 Biden prevzel vodstvo na Floridi. Trenutno 50,1 odstotkov, Trump na 49 odstotkih. Biden vodi v Georgii s 61,8 odstotki, Trump na 37 odstotkih glasov. Biden ravno tako v prednosti v Vermontu, 62,7 odstotkov glasov in v New Hampshiru s 72,2 odstotki glasov.

Stanje preštetih glasov (foto: BBC)

01:20 CNN je razglasil Trumpovo zmago v Indiani (11), AP razglasil Trumpovo zmago v Kentuckyju (8) in Bidnovo zmago v Vermontu (3).

01:13 53,8 odstotka glasov za Trumpa v Južni Karolini, Biden s 43,9 odstotka. Nekdanji podpredsednik z 62 odstotki glasov v vodstvu v Georgiji, Trump na 36,8 odstotkih.

01:00 Prvi rezultati s Floride, Trump v prednosti s 54,8 odstotka glasov, Biden na 44,3 odstotka. Trump ravno tako vodi v Virginiji s 53,3 odstotka glasov, Biden na 46,1 odstotka glasov.

00:55 Po 14 odstotkih preštetih glasovnic vodstvo v Kentuckyju ponovno prevzel Trump. Trenutno ima 51,3 odstotka glasov, Biden 47,2 odstotka.

00:50 V Indiani s 63,2 odstotka pri 7 odstotkih preštetih glasov v prednosti Trump. Ameriški predsednik ravno tako vodi v New Hampshiru s 61,5 odstotka, kjer so še vedno pri enem odstotku preštetih glasov.

00:47 V Kentuckyju po 13 odstotkih preštetih glasov s 50 odstotki glasov še vedno v prednosti Biden, a njegovo vodstvo se manjša. Trump trenutno na 48,5 odstotka glasov.

00:43 Predsednik Trump je optimističen. “Zelo dobro nam kaže po celi državi. Hvala vam!” je preko Twitterja sporočil volivcem.

00:36 Po zaenkrat preštetih glasovih je za Bidna glasovalo 122.261 ljudi, za Trumpa pa 147.484 glasov. Noč je še mlada.

00:32 V Indiani po treh odstotkih preštetih glasov še vedno v prednosti Trump. Ima 68-odstotno podporo. BIden trenutno na 30,4 odstotkih preštetih glasov.

00:30 Po šest odstotkih preštetih glasov v prednost v Kentuckyju prevzel Biden. Vodi s 53,9 odstotka. Trumpa podprlo 44,5 odstotka volivcev v zvezni državi.

00:12 Po zemljevidu Fox News Trump trenutno vodi v Indiani, 73,4 odstotka vseh glasov, in New Hampshiru, 61,5 odstotka glasov za Trumpa. V obeh zveznih državah je trenutno preštetih en odstotek volilnic. Ravno tako je Trump s 66,1 odstotka preštetih glasov v prednosti v Kentuckyju.

Stanje po 1 odstotku preštetih glasov v Indiani, Kentuckyju in New Hampshiru (foto: Fox News)

00:10 CNN anketa volivcev je pokazala naslednje: 32 odstotkov volivcev išče močnega vodjo, 24 odstotkov želi nekoga, ki je zmožen dobrega presojanja, 21 odstotkov vprašanih zanima ali kandidat izkazuje skrb za skupino ljudi ki ji vprašani pripada in 19 odstotkov želi nekoga s sposobnostjo da poenoti državo.

00:00 Polnoč po našem času, a do prvega, recimo temu “pravega” preštevanja glasov nas loči še ena ura. Prva volišča so se medtem že zaprla v Kentuckyju in Indiani.

https://twitter.com/selfdeclaredref/status/1323496369236152327

23:40 Prvi glasovi prešteti. V vasicah Dixville Notch in Millsfield so že objavili rezultate predsedniških volitev. V omenjenih vasicah, ki se nahajajo v zvezni državi New Hampshire odprejo volišča ob polnoči, zaradi česar so lahko toliko pred ostalimi razglasili rezultate. V Millsfieldu je na podlagi 22 oddanih glasov s 16 glasovi zmagal Trump. Biden je slavil v Dixvillu, kjer ga je volilo vseh pet volivcev.

23:15 “Tole je moj sin, Beau Biden, ki ste ga pomagali izvoliti v senat v Delawareu,” je zbranim podpornikom v Pensilvaniji povedal nekdanji podpredsednik Biden. Njegov sin Beau je umrl leta 2015. Nato se je Biden popravil. “To je moja vnuknija, Natalie,” je zbranim povedal Biden in pri tem ves čas kazal na vnukinjo katere ime je Finnegan.

https://twitter.com/Breaking911/status/1323725227487100928

23:00 Kar se tiče volitev za senat je v igri 35 senatorskih mest. Vsaka zvezna država ima dva senatorja, ki se jih voli za obdobje 6 let. Na vsake dve leti gre na volitve za senat približno tretjina zveznih držav. Za večino v senatu je potrebno vsaj 51 mest. Demokrati imajo trenutno 33 mest, republikanci 30, dva mesta pa pripadata drugim strankam. V kongresu je stanje drugačno. Člani spodnjega doma se volijo za obdobje dveh let, za večino je potrebnih 218 mest.

22:40 Iz Bidnovega tabora so že napadli Trumpa, češ da ne sme pod nobenimi pogoji razglasiti zmago na noč ameriških volitev. “To ni bila najbolj premišljena trditev,” je Bidna zavrnil Trump in izpostavil, da je vrhovno sodišče ravnalo narobe, ko je dopustilo tudi štetje glasov, ki prispejo do tri dni po zaključenih volitvah. To bi namreč v primeru nejasnega izida vodilo v kaos in potencialno volilno prevaro.

https://twitter.com/jay2864/status/1323731093615423493

22:15 Čeprav se volitve zaenkrat odvijajo mirno je v večjih urbanih središčih mogoče opaziti povečano prisotnost pripadnikov varnostnih sil. Med drugim je okrepljeno tudi varovanje Trumpovega hotela v New Yorku. Že pred dnevi pa so v mestih začeli z barikadiranjem izložbenih oken.

Po poletju izgredov, ki so jih razpihovali osrednji mediji in podpirali demokrati se lastniki trgovin bojijo, da bi lahko ob razkritju rezultatov volitev prišlo do novih izgredov. Glede na to, da v urbanih središčih živi pretežno demokratsko volilno telo ni potrebno ugibati čigavega poraza se bojijo lastniki trgovin.

https://twitter.com/45F0RLIFE/status/1323462879744528384

22:10 Potem ko je bilo v zadnjih tednih moč videti več deset kilometrov dolge karavane vozil Trumpovih podpornikov, ki so razkazovali znake v podporo Trumpu in izobešali ameriške zastave, se je aktivirala tudi skupnost Amišev, ki so svoje kočije okrasili z ameriškimi zastavami in znaki v podporo Trumpu.

22:00 Še en sindikat policistov iz mesta New York je izrazil podporo predsedniku Trumpu. Razlog za podporo naj bi bil Trumpova “polna podpora” policistom. Pri tem so izpostavili, da si demokrati prizadevajo za “opustitev, rezanje sredstev in politično obsodbo policistov.” Pri SBA so se ob tem zavzeli za vzpostavitev zakona in reda ter konec anarhistov in nasilnega kriminala.

https://twitter.com/SBANYPD/status/1323618798415609857

21:50 Po 12 ur dolgem premoru se je na Twitterju ponovno oglasil predsednik Trump in pozval ameriške volivce naj volijo. “V času moje administracije je naša ekonomija zrasla za 33,1 odstotka, kar je največ v zgodovini. Naslednje leto bo največje gospodarsko leto v ameriški zgodovini!” Ameriški BDP je namreč v tretjem kvartalu 2020 zrasel za 33,1 odstotka.

21:46 Veja republikanske stranke v Filadelfiji poroča, da je v New Hanoverju za oddajo glasu potrebno čakati kar štiri ure. “Ne odhajajte, ostanite v vrsti, kakor da bi vaša svoboda bila odvisna od tega… zato ker je,” je na Twitterju volivce predsednika Trumpa pozval njegov najstarejši sin Donald Trump Jr.

21:30 Poleg predsedniških volitev se v ZDA istočasno odvijajo tudi volitve za kongres in senat. Trenutno imajo demokrati v spodnjem domu kongresa večino, medtem ko republikanci obvladujejo senat. Republikanci si želijo povrniti večino v kongresu, ki so jo izgubili leta 2018 zaradi skupine lastnih proti Trumpu usmerjenih kongresnikov. Demokrati si po drugi strani prizadevajo za večino v senatu, ki so jo nazadnje imeli leta 2015. Republikanci za večino v 535-mestnem kongresu potrebujejo 18 kongresnikov.

21:25 Tekom dneva je kandidat demokratov, nekdanji ameriški podpredsednik Joe Biden obiskal hišo v mestu Scranton v Pensilvaniji kjer je odrastel. Biden je dan volitev nadvse netipično izkoristil za več, na tej točki bi jim lahko rekli kar volilnih shodov.

21:20 Letos je bilo med Američani zelo priljubljena oddaja glasu preko pošte. To naj bi bil eden od razlogov zakaj bi po trditvah nekaterih bilo nemogoče razglasiti zmagovalca volitev že prvo noč. Do torka, 3. novembra 2020 je bilo preko pošte oddanih več kot 64 milijonov glasov. V ZDA je več kot 153 milijonov registriranih volivcev.

21:15 Do zaprtja prvih volišč nas ločijo še tri ure in 45 minut. Ob 18h po lokalnem času se bodo zaprla volišča v Indiani in Kentuckyju. Po predvidevanjih naj bi obe zvezni državi osvojil Trump.

21:10 Kako nenavadne so letošnje volitve pričajo tudi prizori iz St. Louisa v Missouriju, kjer člani volilne komisije v zaščitnih oblekah prevzemajo volilne lističe okuženih s covid-19.

21:00 Trump je v zadnjih treh dnevih nastopil na 14 različnih shodih, na vsakem od shodov se je zbralo več tisoč njegovih podpornikov. V Pogovoru za Fox je Trump napovedal, da pričakuje, da bo osvojil več kot 306 elektorskih glasov.

20:50 Ameriški predsednik Donald Trump je obiskal volilni štab v Arlingtonu v Virginiji in nagovoril zbrane. Dopoldne je prebil na telefonu, kjer se je oglašal raznim medijem in ostalim podpornikom, ki so ga podpirali skozi predsedniško kampanjo. Trump je zbranim povedal, da se počuti dobro in ima pred seboj odlično noč v kateri bo osvojil 2. predsedniški mandat in še štiri leta vodil ZDA. Pri tem je Trump pripomnil: “Lahko je zmagovati. Izgubljati pa ni nikoli lahko – vsaj ne zame”

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Luka Svetina odhaja z nacionalne televizije

"Drži, odhajam iz RTV. Ko dobiš bolj mamljivo ponudbo,...

Mursko Soboto in Gornjo Radgono zasedli jezni kmetje

Danes vsi evropski, med njimi tudi slovenski kmetje, izvajajo...

Medvedjev o umoru ruskega pilota: “Pes umre kot pes!”

Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev se je odzval na...

Poškodovani jamar rešen

Jamarskim reševalcem je iz jame pri Jelen brdu na...