[Iz minute v minuto] Zelenski Putinu: “Usedi se z mano za pogajalsko mizo, ampak ne 30 metrov stran!”

Zelenski (foto: posnetek zaslona)

Vojna med Ukrajino in Rusijo: Ruske sile so začele množičen napad na sedež lokalne vlade v središču drugega ukrajinskega mesta Harkov, pri čemer je umrlo najmanj 10 ljudi. Dogajanje spremljamo iz minute v minuto.

20:00  Zelenski je dejal Putinu, naj zapusti njihovo zemljo. Če pa ne, naj se usede z njim za pogajalsko mizi. “Ampak ne od 30 metrov stran, kot z Macronu in Scholzu. Usedi se z mano in govori. Česa se bojiš?.”

 

19.45 “Drugi krog pogajanj je končan. Na žalost Ukrajina še ni dosegla rezultatov, ki jih potrebuje. Sprejeta je samo odločitev o organizaciji humanitarnih koridorjev,” je tvitnil svetovalec ukrajinskega predsednika Mihail Podoljak. Ukrajina je namreč na pogajanjih zahtevala tudi takojšnjo prekinitev ognja in umik ruskih sil. Dogovor o vzpostavitvi humanitarnih koridorjev je kasneje potrdil tudi vodja ruskih pogajalcev Vladimir Medinski. “Glavno vprašanje, o katerem smo se danes dogovorili, je bilo reševanje ljudi, civilistov, ki so na območju vojaških spopadov,” je sporočil. Civiliste, ki se bodo znašli v takšni situaciji, Rusija v primeru nadaljevanja vojaških akcij poziva k uporabi teh humanitarnih koridorjev, je dodal.

Drugi ruski pogajalec, poslanec Leonid Slutski pa je dejal, da bodo dogovor uresničili v bližnji prihodnosti. Iz Ukrajine je od začetka ruske invazije minuli četrtek po podatkih ZN zbežalo že več kot milijon ljudi.

Ukrajina trdi, da je bilo v ruski invaziji doslej ubitih najmanj 350 civilistov. Moskva kljub dokazom, da obstreljuje civilne cilje, trdi, da tega ne počne. Ruski predsednik Vladimir Putin je danes dejal, da vojaška operacija v Ukrajini poteka v skladu z načrti, ukrajinske sile pa obtožil, da civiliste uporabljajo za živi ščit. Kremelj trdi, da želi “demilitarizirati” in “denacificirati” Ukrajino.

18.33 Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma znižali, pri čemer gibanje še naprej narekuje vojna v Ukrajini. Nafta se je pocenila, tečaj evra pa spustil nižje.

18.29 Medijska cenzura v Rusiji: Liberalna ruska TV Dozhd pravi, da je ustavila oddajanje, potem, ko so jo oblasti ukazale zapreti zaradi oddaj o invaziji na Ukrajino.

18.07 Civilisti v Odesi se pripravljajo na obrambo mesta:

https://twitter.com/visegrad24/status/1499430489777659911?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1499430489777659911%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fdemokracija.si%2Ffokus%2Fiz-minute-v-minuto-ruska-agresija-na-ukrajino-8-dan-razdejani-harkiv-spominja-na-vukovar-leta-1991%2F

17:55 Po trditvah vodje kabineta madžarskega premierja Viktorja Orbana Gergelya Gulyasa Višegrajska skupina ne podpira predloga Evropske komisije na podlagi katerega bi ukrajinskim beguncem ob prihodu v EU avtomatsko podelili dovoljenje za bivanje, s čimer bi imeli dostop do socialne pomoči, zaposlovanja in nastanitve za obdobje treh let.

17:50 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na novinarski konferenci posvaril, da če Zahod Ukrajini ne zagotovi več vojaške pomoči, bodo naslednje na vrsti baltske države. “Če nimate moči, da zaprete zračni prostor, potem mi dajte letala,” je še enkrat pozval Zelenski. Ta poteza bi pomenila vstop zveze NATO v vojno z Rusijo, nekaj kar sta pred dnevi izpostavila tudi poljski predsednik Andrzej Duda in bolgarski obrambni minister, ko sta demantirala trditve ukrajinskih zračnih sil, da bodo Poljska, Slovaška in Bolgarija Ukrajini poslale bojne lovce.

17:45 Evropska komisija je obljubila humanitarno pomoč za Ukrajino v vrednosti najmanj 500 milijonov evrov. Johanssonova je kot dober zgled ostalim državam članicam EU izpostavila Poljsko, ki je ukrajinske begunce sprejela z razprtimi rokami.

17:40 Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je v četrtek, 3. marca 2022 povedala, da pričakujejo, da bo še več milijonov ljudi iskalo prišlo v Evropo. Švedska EU komisarka je opozorila, da bodo prišleki po poročanju AP želeli “zatočišče, zaposlitev in izobrazbo za svoje otroke.”

17:30 Iz urada ZN za človekove pravice so sporočili, da je po njihovem zadnjem štetju od začetka ruske invazije pred tednom dni bilo ubitih 249 civilistov, še 553 pa jih je bilo ranjenih.

16:30 Na belorusko-poljski meji začel drugi krog pogajanj med delegacijama Rusije in Ukrajine za zagotovitev prekinitve ognja, je sporočil svetovalec ukrajinskega predsednika Mihail Podoljak, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

15:55  Gruzija je danes uradno vložila prošnjo za članstvo v Evropski uniji, je sporočil gruzijski premier Irakli Garibašvili. Gruzija se je za to potezo odločila potem, ko je Evropski parlament ta teden po ruskem napadu na Ukrajino pozval, da Ukrajina čim prej dobi status države kandidatke.

15.03 Volkswagen in Ikea sta ustavila poslovanje v Rusiji.  Trgovina s pohištvom Ikea zapira vse svoje trgovine v Rusiji, ustavlja tudi nabavo iz Belorusije. Prav tako je nemški proizvajalec vozil Volkswagen zaprl proizvodnjo v dveh ruskih tovarnah in ustavil izvoz v Rusijo.

Naval na Ikeo v Rusiji po tem, ko so sporočili, da se trgovina zapira.

14:42 Putin je v pogovoru z  Emmanuelom Macronom dejal, da bodo cilji ruske operacije v Ukrajini – njena demilitarizacija in nevtralen status – doseženi, so sporočili iz Kremlja. “Kakršni koli poskusi Kijeva, da bi zavlačevali s pogajanji, bodo povzročili, da bi Moskva dodala na svoj seznam še več zahtev”.

14:04 Ukrajina poziva Mednarodno agencijo za atomsko energijo (IAEA), naj pozove Nato, naj zapre dostop do zračnega prostora nad jedrskimi objekti v državi in ​​okrepi prizadevanja za preprečevanje dejanj jedrskega terorizma, kot sta zaseg jedrske elektrarne v Černobilu in izključitvenega območja. Medtem je Mariupolu zaradi humanitarne katastrofe povzročene s strani ruskih agresorjev, onemogočena evakuacija žensk, otrok in starejših iz mesta.

13:40 Ukrajinska delegacija je odpotovala na pogovore z delegacijo Ruske federacije. “Odhajamo na pogajanja z Rusijo. Že v helikopterjih,” je na Twitterju objavil svetovalec vodje urada predsednika Mihail Podolak in objavil skupno fotografijo z Davidom Arakhamijo, vodjo parlamentarne frakcije Služabnik ljudstva.

Po njegovih besedah ​​je neposredni cilj dogovor o oblikovanju humanitarnih koridorjev. Ostalo bo odvisno “od okoliščin”. Kot poročajo, je bilo po pogovoru med ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in beloruskim voditeljem Aleksandrom Lukašenkom 27. februarja dogovorjeno, da se bo ukrajinska delegacija brez predpogojev srečala z Rusijo na ukrajinsko-beloruski meji v bližini reke Pripjat. Po besedah ​​Mihaila Podolaka je bil prvi krog pogajanj med ukrajinsko in rusko delegacijo težaven, vendar ni bilo postavljenih nobenih obveznih ultimatov.

12:00 Rusija po lastnih navedbah pričakuje, da se bodo pogajanja z delegacijo Ukrajine, ki bi po prvotnih napovedih morala potekati že v sredo zvečer, začela danes popoldne. Kot je sporočil vodja ruskih pogajalcev Vladimir Medinski, začetek pogovorov pričakuje okoli 15. ure po lokalnem oziroma 13. ure po srednjeevropskem času.

11: 16 Ukrajina vsak dan prejema orožje od svojih partnerjev, v državo pa odhaja prva skupina od 16.000 tujih prostovoljnih borcev, je med drugim Zelenski povedal v jutranjem videonagovoru, poroča AP. “Ukrajina vsak dan prejema orožje od naših partnerjev, od pravih prijateljev. Vsak dan prejemamo vse močnejše orožje, Ukrajina pa se že srečuje s tujimi borci prostovoljci, ki odhajajo v našo državo. Prvih 16.000 prostovoljcev odhaja v bran svobodi, varovati življenje – za nas, za vse, in to bo uspešno, prepričan sem,” je dejal.

“Obnovili bomo vsako hišo, vsako ulico, vsako mesto in Rusiji sporočamo, naj se nauči besedi reparacije in prispevki. V celoti nam boste povrnili za vse, kar ste storili proti naši državi, proti vsakemu Ukrajincu,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Zelenski. Ukrajinski predsednik je ruski strani tudi sporočil, da, kljub temu, če bo uničila vse ukrajinske stolnice in cerkve, “ne bo uničila naše vere, naše iskrene vere v Ukrajino in Boga, vere v ljudi”, na spletni strani poroča britanski BBC.

11:00 Ukrajinski predsednik je danes zgodaj zjutraj v videonagovoru narodu podal optimistično oceno vojne in Ukrajince pozval, naj nadaljujejo z odporom. “Smo narod, ki je v enem tednu uničil sovražnikove načrte. Tukaj ne bo miru. Ne bo hrane. Tukaj ne bo mirnega trenutka,” je v videosporočilu dejal Volodimir Zelenski, kot poroča agencija AP in dodal, “nimamo kaj izgubiti razen svobode,”. Predsednik ob tem ni komentiral, ali so Rusi zavzeli več mest, vključno s Hersonom.

10:45 Ruska agresija ne izbira žrtev. Ruski generalmajor Andrej Suhovetski je bil ubit v akciji v Ukrajini. Zdaj že visoki častniki izgubljajo življenje v Putinovi vojni.

10:39 Po podatkih Ministrstva za zunanje zadeve Ukrajine vojaško pomoč, vključno z najsodobnejšim orožjem, strelivom in gorivom, Ukrajini redno zagotavlja 19 vlad, poročajo ukrajinski mediji. Na zunanjem ministrstvu so dodali, da se diplomati intenzivno pogovarjajo, da bi od partnerjev v najkrajšem možnem času dobili dodatna bojna letala za zračne sile.

10:25 Državna služba Ukrajine za nove primere je poročala o sovražnikovem obstreljevanju skladišča nafte v mestu Černihiv, ki je zagorelo.

9.30 Ruska vojaška vozila so obtičala v blatu pri Kijevu.

9.20  Razkrit glavni razlog, zakaj so se Putinovi agresorji spravili na Harkov: gre za večinsko rusko govoreče mesto, okupatorji so pričakovali, da bo predaja zelo hitra, vendar so se ušteli, saj je mesto ostalo zvesto ukrajinski državi. Cena za to pa je bila strahotna.

09:04 Generalštab oboroženih sil Ukrajine je ukrajinske državljane na Facebook-u pozval, naj se uprejo sovražniku: “Cilj številka ena je uničiti zadnje kolone ruskih napadalcev. Ukrajina prehaja na popoln odpor napadalcem. Apeliramo na državljane, ki so na ozemlju, ki ga začasno zaseda sovražnik. Oboroženim silam Ukrajine lahko bistveno pomagate. !” je poročal generalštab oboroženih sil Ukrajine, poroča Ukrinform. Nekateri verjamejo, da je neselektivno obstreljevanje Harkova poskus ogroziti prebivalce Kijeva in način, da bi se predali, namesto da bi se odločili za urbano vojskovanje, vendar Generalštab poziva k nasprotnemu.

08:37 Visoki komisar Združenih narodov za begunce Filippo Grandi je na Twitterju zapisal, da je v enem tednu iz Ukrajine prebežalo skoraj milijon beguncev iz Ukrajine v sosednje države. Grandi je dejal, da je prišel časda orožje utihne, da se lahko zagotovi humanitarna pomoč, ki rešuje življenja”. Ukrajinska vojska naj bi uničila toliko ruske vojaške opreme, da bi bilo mogoče oborožiti vojske več držav. Medtem se zmogljivosti ukrajinskih oboroženih sil povečujejo, poročajo ukrajinski mediji.

08:25 Ruski zavojevalci so čez noč obstreljevali stanovanjska območja prestolnice in druga ukrajinska mesta, poroča tiskovna služba generalštaba ukrajinskih oboroženih sil na svoji Facebook strani. Osmi dan junaškega odpora ukrajinskega ljudstva proti ruski vojaški invaziji se nadaljuje. Oborožene sile Ukrajine pa naj bi še naprej vztrajno branile določene meje ter protinapade in blokirale okupatorske sile v različnih smereh, poročajo ukrajinski mediji. Ukrajina medtem pričakuje aktivno pomoč mednarodnih organizacij, vključno z OVSE, pri ustvarjanju humanitarnih koridorjev.

07.45 Tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Karim Khan je v sredo začel “aktivno preiskavo dogajanja” v Ukrajini, poročajo tuje tiskovne agencije.

07.30 Iz Ukrajine je zaradi ruske invazije v tednu dni zbežalo že več kot milijon ljudi, je ponoči sporočil prvi mož visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) Filippo Grandi. To je več kot dva odstotka od okoli 44 milijonov Ukrajincev.

07.00 Ruske sile so prevzele nadzor v mestu Herson na jugu države, so pozno v sredo prvotne navedbe Rusije potrdile tudi lokalne ukrajinske oblasti. Gre za prve večje mesto, ki so ga od začetka invazije pred tednom dni zavzeli Rusi. Ti obenem nadaljujejo napade tudi na nekatera druga mesta. Iz Kijeva poročajo o več močnih eksplozijah.

“Ruski okupatorji so v vseh delih mesta in so zelo nevarni,” je pozno v sredo prek Telegrama sporočil vodja regionalne uprave Genadij Lahuta. Župan Hersona Igor Kolihajev je dejal, da so ruske enote vdrle v poslopje mestnih oblasti in uvedle nekatere omejitve, vključno z nočno prepovedjo gibanja. Župan je ruske vojake po lastnih besedah pozval, naj ne streljajo civilistov, prebivalce mesta pa, naj upoštevajo pogoje, ki so jih postavile ruske sile. S tem naj bi med drugim omogočili, da bo “še naprej plapolala ukrajinska zastava”. “Nismo imeli orožja in nismo bili napadalni. Pokazali smo, da poskušamo zavarovati mesto in se soočiti s posledicami invazije,” je zapisal na Facebooku. Dodal je, da imajo med drugim velike težave s pokopom umrlih, dostavo hrane in zdravil, pobiranjem smeti in odzivanjem na nesreče.

Ruska vojska je zavzetje pristaniškega Hersona, mesta s približno 290.000 prebivalci, ki leži na obrežju reke Dneper ob njenem izlivu v Črno morje, naznanila že v sredo zjutraj. Gre za strateško zelo pomembno mesto in zavzetje bi ruskim silam lahko močno olajšalo prodiranje v notranjost Ukrajine ter vzdolž obale v smeri zahoda proti Odesi. Hkrati nadzor nad Hersonom pomeni nadzor nad oskrbovalnimi potmi za ukrajinsko vojsko. Pred tem so Ruski vojaki že zavzeli še eno pristaniško mesto, Berdjansk ob Azovskem morju, bližnji Mariupol pa zaenkrat po navedbah lokalnih oblasti še odbija silovite ruske napade. “Danes je bil najtežji in najbolj krut dan sedemdnevne vojne. Danes so nas samo želeli uničiti,” je prek Telegrama sporočil župan Mariupola Vadim Bojčenko.

Po njegovih besedah je bila v napadih močno poškodovana mestna infrastruktura, prebivalci naj bi ostali brez razsvetljave, vode in gretja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ruske sile silovito napadajo tudi Harkov, obenem pa so ponoči poročali o več novih eksplozijah v Kijevu. Njihov izvor po poročanju britanskega BBC še ni znan.