fbpx

[Iz minute v minuto] Nato nasprotuje vzpostavitvi območja prepovedi preletov nad Ukrajino; iz države zbežalo 1,25 milijona ljudi

Foto: tw

Deveti dan vojne med Rusijo in Ukrajino. Kljub dogovoru glede premirja za vzpostavitev humanitarnih koridorjev je ruska vojska začela napad na Zaporožje, največjo jedrsko elektrarno v Evropi, kar pa je izredno zaskrbljujoče, saj smo zelo blizu jedrski katastrofi po skoraj 40 letih. Iz minute v minuto spremljamo dogajanje.

16:52 V Sloveniji je vlada omogočila da imajo ukrajinski begunci odslej brezplačen Javni potniški promet, je sporočil Vrtovec.

https://twitter.com/JernejVrtovec/status/1499761661552513030

16:43 Neustrašni civilisti Novopskova v regiji Lugansk proti ruskim vojakom. “Vojna in smrt vas spremljajo, kamor koli greste, odidite!” so vzklikali.

16:37 Ruski parlament je danes potrdil zakonodajni sveženj, katerega namen je preprečiti učinke obsežnih zahodnih sankcij, usmerjenih v rusko gospodarstvo, ki so bile uvedene po ruskem napadu na Ukrajino. Sprejeta zakonodaja med drugim vladi omogoča zvišanje pokojnin in minimalne plače.

16:00 Zelenski preživel vsaj tri atentate v zadnjih nekaj dni.

15:00 Članice zveze Nato nasprotujejo vzpostavitvi območja prepovedi preletov nad Ukrajino, je poudaril generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg po izrednem zasedanju zunanjih ministrov zaveznic v Bruslju. Nato noče biti neposredno vpleten v konflikt v Ukrajini, saj bi to pomenilo še več ubitih civilistov, je dejal. Ideja o vzpostavitvi območja prepovedi preletov nad Ukrajino je danes na zasedanju bila omenjena, vendar se zaveznice strinjajo, da ne bi smelo biti zavezniških letal v zračnem prostoru nad Ukrajino niti zavezniških sil na ozemlju te države, je povedal Stoltenberg.

Edini način za zagotavljanje območja prepovedi preletov je namreč poslati Natova letala v ukrajinski zračni prostor in sestreljevati ruska letala, kar pa pomeni tveganje obsežne vojne v Evropi, ki bi vključevala več držav in prinesla še več trpljenja, je pojasnil.

K vzpostavitvi območja prepovedi preletov poziva Ukrajina. Tudi slovenski premier Janez Janša je ob začetku vojne v Ukrajini večkrat izpostavil, da bi Nato moral zapreti zračni prostor nad Ukrajino in odvzeti agresorski ruski vojski strateško prednost. Izrednega zasedanja se je udeležil tudi vodja slovenske diplomacije Anže Logar, ki je po navedbah MZZ udeležence obvestil o dosedanji slovenski finančni in materialni pomoči Ukrajini ter poudaril, da lahko nadaljevanje ruske agresije dodatno oslabi evropsko varnostno arhitekturo in stabilnost Evrope, vključno z Zahodnim Balkanom.

14: 25 Zaradi ruske invazije je iz Ukrajine po podatkih Združenih narodov doslej zbežalo že 1,25 milijona ljudi. Največ, okoli 672.000 se jih je zateklo na Poljsko, okoli 194.000 v Moldavijo in 133.000 na Madžarsko, je v Ženevi danes sporočil tiskovni predstavnik Mednarodne organizacije za migracije (IOM), ki je agencija ZN. Na Slovaško je medtem pobegnilo 90.329 ljudi, pa kažejo podatki, ki jih je objavil visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR). Ta še navaja podatke za Romunijo, kamor naj bi se zateklo 57.192 ljudi.

14:06 Poljska agencija za notranjo varnost je v bližini meje z Ukrajino aretirala domnevnega ruskega vohuna. Gre za španskega državljana ruskega porekla, ki naj bi delal za rusko obveščevalno službo. Domnevnega vohuna so aretirali v noči na 28. februar v kraju Przemysl blizu poljsko-ukrajinske meje, kjer se je nahajal več dni. Kot domnevno akreditiran novinar je prišel do informacij, “ki bi lahko, če bi jih uporabila ruska tajna služba, negativno vplivale na notranjo in zunanjo varnost ter obrambno sposobnost Poljske“, so sporočili. Španski državljan naj bi imel namen odpotovati v Ukrajino, kjer naj bi deloval kot ruski agent, poroča dpa.

13:31 Osrednjemu ruskemu spletnemu brskalniku Yandex, ki mu pravijo tudi ruski Google, grozi plačilna nesposobnost. Do tega bi lahko prišlo zaradi začasne prepovedi trgovanja z delnicami ruskega tehnološkega giganta Yandex za newyorških borzah, je v četrtek opozorilo rusko podjetje. Newyorške borze so ta teden ustavile trgovanje z vsemi delnicami ruskih podjetij, dokler ne bo znano, kakšne sankcije jih bodo doletele zaradi ruske vojaške invazije na Ukrajino. V četrtek objavljenem sporočilu za javnost je Yandex, ki ima sedež na Nizozemskem, glavne pisarne pa v Rusiji, izpostavil, da ni tarča sankcij.

13: 27 Beloruski voditelj Aleksander Lukašenko zatrdil, da beloruske oborožene sile ne bodo sodelovale pri ruski invaziji na Ukrajino. Čeprav je znano, da je Rusija izkoristila belorusko ozemlje za večkratno invazijo na Ukrajino.

13:10 Mnogi ruski vojaki danes zjutraj po napadu na Hostomel pri Kijevu izgubili svoja življenja. Ukrajinska obramba na tem območju ostaja močna.

12.40 Ruske čete so vstopile v Nikolajev

11:47 Ruska vojska je prevzela nadzor tudi nad mestom Herson. Po zapisu enega od ukrajinskih novinarjev na Twitterju, pa naj bi Rusi zasegli lokalni televizijski stolp in začeli predvajati ruska propagandna omrežja, v poskušanju uprizoritve prizora, kjer ruske čete pozdravljajo kot “osvoboditelje”, pa naj bi selili ljudi s Krima.

10:30 Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes v Bruslju obsodil rusko obstreljevanje ukrajinske jedrske elektrarne in napade na civiliste. “Vse to kaže na brezobzirnost te vojne in na to, kako pomembno je, da se konča,” je poudaril ob začetku izrednega zasedanja zunanjih ministrov zaveznic, sklicanega zaradi ruske invazije Ukrajine.

9:26 Po navedbah ukrajinske vojske ruske čete nadaljujejo napredovanje proti prestolnici Kijev. “Glavna prizadevanja okupatorskih sil so osredinjena na obkolitev Kijeva,” je davi sporočila ukrajinska vojska. Rusija naj bi izčrpala večino svojih operativnih rezerv pri poskusu zavzetja Kijeva, sedaj pa dobiva podporo iz drugih divizij.

V Kijevu je bilo sicer od polnoči več zračnih alarmov. Prebivalci naj bi se zatekli v zaklonišča za letalske napade. Po navedbah ukrajinske strani naj bi se ruska vojska umaknila s strateško pomembnega letališča Gostomel severozahodno od Kijeva. Je pa v celoti obkolila mesto Mariupol na jugu države, kar je potrdil tudi generalni štab ukrajinske vojske. “Sovražnik je imel pomembno tehnično prednost.”

9:15  Vodja Odseka za reaktorsko tehniko na Institutu Jožef Stefan Leon Cizelj je na Twitterju sporočil, da jedrski reaktorji v jedrskih elektrarnah v nobenem primeru ne morejo postati jedrske bombe.  “Nenameren napad (izstrelki zgrešijo pravi cilj in zadenejo jedrsko elektrarno) elektrarno lahko poškodujejo, reaktorja pa zelo verjetno ne bodo. Reaktorji so namreč nameščeni v “bunkerjih”, torej nekajkrat obdani z meter ali več debelimi plastmi armiranega betona in dodal, da bi za morebitne izpuste radioaktivnih snovi v okolico bil potreben nameren, usmerjen in intenziven vojaški napad.

8:43 Ruska vojska je zavzela ukrajinsko jedrsko elektrarno Zaporožje, je danes sporočila ukrajinska agencija za jedrsko energijo. V nuklearki je pred tem zaradi ruskega obstreljevanja zagorelo, a so požar že pogasili. “Ozemlje jedrske elektrarne Zaporožje so okupirale oborožene sile Ruske federacije,” so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še sporočili iz omenjene agencije. Dodali so, da zaposleni v nuklearki še naprej upravljajo reaktor, prav tako se v skladu z običajnimi varnostnimi pravili nadaljuje oskrba z električno energijo.

Ukrajinska agencija za jedrsko energijo je danes še sporočila, da v jedrski elektrarni Zaporožje ni prišlo do radioaktivnega sevanja. “Spremembe v radioaktivnem sevanju niso bile zabeležene,” so zatrdili.

Po silovitem ruskem obstreljevanju je ponoči izbruhnil požar v eni od stavb jedrske elektrarne Zaporožje, ki je največja jedrska elektrarna v Evropi. Po več urah negotovosti je gasilcem v jutranjih urah ogenj uspelo pogasiti. Žrtev ni bilo.

8:00 Zelenski je zaradi požara v jedrski elektrarni pozval Evropo, naj se “prebudi”. “Ruski tanki streljajo na jedrske bloke, vedo, kam streljati. Na to so pripravljeni.” V nadaljevanju je opozoril, če pride do eksplozije, to pomeni evakuacijo Evrope.

07:36 Kanadski premier Justin Trudeau in podpredsednica vlade Chrystia Freeland sta se z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim pogovarjala o požaru v jedrski elektrarni Zaporožje, ki ga je povzročilo rusko obstreljevanje, po poročanju ukrajinskih medijev, so to so sporočili iz urada kanadskega premierja, poroča dopisnik Ukrinforma. Po izjavi je predsednik Zelenski izrazil globoko zaskrbljenost zaradi potencialno uničujočih posledic za zdravje in varnost Ukrajincev in Evropejcev brez takojšnje prekinitve ognja v bližini jedrske elektrarne. Premier Trudeau je Rusijo pozval, naj nemudoma prekine vse sovražnosti v regiji in se zaveže, da bo še naprej komunicirala s partnerji in zavezniki.

7.10  Jedrska elektrarna v Zaporožju, industrijskem mestu na jugovzhodu Ukrajine, ki leži okoli 525 kilometrov južno od Černobila, zagotavlja približno 40 odstotkov jedrske energije v državi. Glede na izjave Zelenskega je tam nameščenih šest od 15 jedrskih reaktorjev v državi, ki ima skupno štiri delujoče jedrske elektrarne.

Prav te predstavljajo eno od glavnih skrbi, odkar je Rusija pred devetimi dnevi napadla Ukrajino in začela mesta obstreljevati z bombami in raketami.

7.00 Vse več je govoric o tem, da se bodo v Ukrajini v mestih, ki so jih zavzeli Rusi, začele javne usmrtitve.

6.30 Po silovitem ruskem obstreljevanju je ponoči izbruhnil požar v eni od stavb jedrske elektrarne v ukrajinskem Zaporožju. Po več urah negotovosti je gasilcem v jutranjih urah ogenj uspelo pogasiti, žrtev ni bilo, prav tako naj bi bila zagotovljena varnost te največje jedrske elektrarne v Evropi. Ukrajina je v zgodnjih jutranjih urah sporočila, da je ruski napad povzročil požar v enem od poslopij v jedrski elektrarni. Sama elektrarna naj ne bi bila prizadeta, je pa obstajala bojazen, da bi se lahko požar širil, če ga ne bi kmalu pogasili.

Ukrajinski gasilci so sprva poročali, da niso imeli dostopa do prizorišča, nakar so nekaj po 5. uri vendarle začeli gasiti požar. Pogasili so ga približno uro pozneje, navedbe ukrajinskih reševalnih služb povzema britanski BBC. Že pred tem so pristojne službe navajale, da na območju niso zaznali povišanega sevanja, “bistvena” oprema pa naj bi bila nepoškodovana.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v video sporočilu obsodil napad. “Nobena druga država razen Rusije še ni obstreljevala jedrskih elektrarn,” je dejal in dodal, da se je “teroristična država sedaj zatekla k jedrskemu terorizmu”. Pred morebitnimi posledicami tovrstnih napadov je posvaril tudi Evropo. “Če pride do eksplozije, je to konec vsega. Konec Evrope,” je dejal in menil, da lahko le takojšnje evropsko ukrepanje ustavi ruske sile.

Zelenski je že govoril z več svetovnimi voditelji, vključno z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom in britanskim premierjem Borisom Johnsonom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Johnson je pozval k ustavitvi spopadov na območju jedrske elektrarne Zaporožje, ruskega predsednika Vladimirja Putina pa obtožil nepremišljenih dejanj, ki da lahko neposredno ogrozijo varnost vseh v Evropi. Predlagal bo izredno zasedanje Varnostnega sveta ZN v naslednjih urah.

5.00 Združeno kraljestvo zaradi dogajanja v Ukrajini sklicalo izredno sejo Varnostnega sveta ZN.