fbpx

[Iz minute v minuto] Vrh EU dosegel kompromis: Nemko in mati sedmih otrok Ursulo Von der Leyen predlagajo za novo predsednico Evropske komisije!

Ursula von der Leyen (Foto: epa)

Izredni vrh EU o tem, komu bodo šli najpomembnejši položaji v uniji, še ni končan. Dogovoriti se poskušajo o svežnju položajev, ki vključuje predsednike Evropske komisije, Evropskega sveta, Evropskega parlamenta in Evropske centralne banke ter visoki zunanjepolitični položaj. Pogajanja so do zdaj trajala skoraj 20 ur, jutri mora Evropske parlament glasovati. Predloge za predsednika Evropskega parlamenta je treba oddati danes do 22. ure. Voditelji članic EU so dosegli kompromis o vodilnih položajih v uniji. Za predsednico Evropske komisije predlagajo Nemko Ursulo von der Leyen, za predsednika Evropskega sveta so izbrali Belgijca Charlesa Michela, za predsednico ECB so imenovali Francozinjo Christine Lagarde, za visokega zunanjepolitičnega predstavnika pa Španca Josepa Borrella.

22:56 Aleš Hojs na Twitterju: “Ničen vpliv SLO diplomacije in naših uradnikov v EU je rezultat ministrovanja Karla Erjavca in kadrovanja zgolj uslužnih in nesposobnih apartčikov levih vlad. Poglejte rezultate volitev na volišču v Bruslju pa boste videli kdo nas tam zastopa:nekaj udbovcev, stranke SD in recidivi LDS!

22:55 Matej Lahovnik na Twitterju: “Fajonova v Odmevih izpostavi, da je v usklajenem predlogu premalo kandidatov iz vzhodne Evrope, nato pa prav socialisti za predsednika parlamenta iz svoje skupine namesto usklajenega Bolgara predlagajo Italijana. Zgleda, da je za njih Bolgarija zahodno od Italije.

19.45: Vodja skupine socialistov in demokratov Iratxe García je v izjavi izpostavil, da je predlog Sveta “za nas globoko razočaranje”.

19.41: Če bo von der Leynova potrjena, bo sploh prva ženska na tem položaju in druga Nemka. Prvi predsednik komisije je bil namreč Nemec Walter Hallstein.

19.39: Evropski parlament bo v sredo sam izbral svojega predsednika. Po scenariju, ki je v Bruslju neuradno krožil, naj bi si mandat delila Bolgar Sergej Stanišev in Nemec Manfred Weber ali pa naj bi Stanišev dobil ves petletni mandat.

19.30: “Moje potovanje spitzenkandidata se je začelo septembra lani, tukaj se konča,” je poraz priznal spitzenkandidat EPP Manfred Weber na sestanku politične skupine in dodal, da se bo še naprej boril za demokratično Evropo.

19.10: Voditelji članic EU so dosegli kompromis o vodilnih položajih v uniji. Za predsednico Evropske komisije predlagajo Nemko Ursulo von der Leyen, za predsednika Evropskega sveta so izbrali Belgijca Charlesa Michela, za predsednico ECB so imenovali Francozinjo Christine Lagarde, za visokega zunanjepolitičnega predstavnika pa Španca Josepa Borrella.

18.20: Socialisti nad dogovorom, ki se nakazuje niso zadovoljni. Evropska poslanka Tanja Fajon je na Twitterju zapisala: “Zelo jasen ne predlogu, večina ni pripravljena podpreti trenutnega dogovora.

17.59 Janez Janša na Twitterju: “Neverjeten obrat. Spet prekinitev na seji Evropskega sveta. Merklova po klicu domov (?) sedaj nasprotuje svojemu lastnemu predlogu za Ursulo von der Leyen za predsednico Evropske komisije.”

17.52: Dogajanje na seji Evropskega sveta je komentirala tudi novoizvoljena evropska poslanka Ljudmila Novak: “Prepričani smo, da mora EPP glede na rezultat, ki je bil dosežen na EU volitvah, dobiti mandat za vodenje Evropske komisije. Na tem bomo vztrajali do konca. Poleg tega pa je izjemno pomemben tudi vsebinski dogovor. Za varno in pravično EU.

https://twitter.com/LjudmilaNovak/status/1146084084604702722

17.05: “Jasno in enotno stališče EPP, da kot zmagovalka zahteva spoštovanje demokracije in rezultatov volitev, je resno upošteval tudi EU Council. To bo očitno pripeljalo do sprejemljivega dogovora za vse. Evropska komisija pod vodstvom EPP,” je dogajanje komentirala evropska poslanka Romana Tomc.

16.30 Ursulo von der Leyen bo po neuradnih informacijah predlagal tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

15.17 Sedaj je dokončno odločeno in usklajeno, da položaj predsednika Evropske komisije prevzame Nemka Ursula von der Leyen, Evropski svet bo prevzel belgijski premier Charles Michel, Manfred Weber bi obdržal pol mandata v Evropskem parlamentu, Slovak Maroš Šefčovič ali Španec Joseph Borrell kot Visoki predstavnik EU za zunanje zadeve, Evropsko centralno banko bo prevzela Christine Lagarde, socialist Frans Timmermans bo komisar za notranji trg, industrijo ter mala in srednja podjetja, pomembno mesto komisarja za proračun pa dobi Španka Nadia Calvino.

13.20 Podpora Ursuli von der Leyen, ki ima sedem otrok, kot kandidatki za predsednico Evropske komisije je del dogovora med Višegrajsko skupino (Madžarska, Poljska, Češka republika in Slovaška) in Nemčijo, sta portalu Politico povedala visoka uradnika.

13.10 Italija ne bi nasprotovala nemški obrambni ministrici Ursuli von der Leyen, pravijo italijanski uradniki, “vendar pa mora to ime predložiti EPP”.

13.05 Začetek vrha voditeljev držav EU je spet preložen. Tokrat na 14. uro.

12.25 “Kronski dragulj”, se pravi položaj predsednika Evropske komisije, mora dobiti Evropska ljudska stranka (EPP), ki je zmagala na evropskih volitvah, je dejal Antonio López-Istúriz, generalni sekretar EPP.

Image result for Antonio López-Istúriz

Antonio López-Istúriz, generalni sekretar EPP. (Slika: Twitter)

12.20 Po besedah dveh diplomatov, poroča Politico, se predlog zdaj giblje: Ursule von der Leyen (Evropska komisija), belgijski premier Charles Michel (Evropski svet), Manfred Weber (Evropski parlament) in slovaški politik Maroš Šefčovič (visoki predstavnik).

Image result for Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen. (Slika CDU)

12.15 Češki premier Andrej Babiš (liberalna skupina) pravi, da je Frans Timmermans za njih povsem nesprejemljiv.

Češki premier Andrej Babiš. (Foto: epa)

11.55 Evropski voditelji naj bi se ponovno sestali ob 13. uri.

11.00 Voditelji članic EU se bodo novega poskusa iskanja kompromisa o vodilnih položajih v uniji lotili z novo ustvarjalnostjo, je poudarila nemška kanclerka Angela Merkel ob prihodu na vrh. Vsakdo mora biti pripravljen na kompromis, na premik, potem imamo možnost najti rešitev, je pozvala kanclerka, ki gre v nove pogovore z dobro voljo in odločno.

10.58 Trenutno kaže, da Timmermans ni več v igri za predsednika Evropske komisije, ker nima zadostne podpore. Konservativna Evropska ljudska stranka (EPP) naj bi še naprej vztrajala, da šef komisije postane njihov vodilni kandidat Manfred Weber.

10.15 Danes bo deset tisoče kataloncev potovalo v Strasbourg, da bi demonstrirali ob novem Evropskem parlamentu. Zahtevali bomo, da smejo biti katalonski predstavniki, izvoljeni s strani dveh milijonov ljudi, poslanci v evropskem parlamentu – nekaj, kar želi Španija preprečiti. Gre za legitimnega predsednika Katalonije, Carlesa Puigdemonta, podpredsednika Oriola Junquerasa in svétnika Tonija Comína, ki so bili nezakonito odstavljeni s strani španske vlade zaradi organizacije referenduma o samoodločbi, na katerem je glasovalo 2,3 milijona Kataloncev.

10.10 Do izstopa Velike Britanije iz EU, zdaj predvidenem za 31. oktober, so v evropskem parlamentu tudi britanski evroposlanci. Ob začetku današnje seje je 29 poslancev iz stranke Brexit britanskega evroskeptika Nigela Faragea obrnilo hrbet evropski himni oziroma so se obrnili stran od izvajalcev Beethovnove Ode radosti. Video si lahko ogledate TUKAJ.

 

Nigel Farage (Foto: Facebook)

10.00 Evropski parlament je danes v Strasbourgu začel ustanovno zasedanje, ki pa ga je takoj po uvodni slovesnosti in odprtju kandidacijskih postopkov za vodstvene položaje tudi prekinil. Evropski poslanci namreč pred volitvami predsednika, ki naj bi bile v sredo, še čakajo na dogovor voditeljev EU o imenovanjih na najvišje položaje v uniji, poroča STA.

09.15 Kandidat za šefa komisije potrebuje podporo 72 odstotkov članic in 65 odstotkov prebivalstva EU ter absolutno večino v Evropskem parlamentu.

09.00 Bolgarski premier Bojko Borisov je dejal, da je na jutranjem sestanku EPP za predsednika komisije predlagal hrvaškega premierja Andreja Plenkovića. “Te dni vsakdo koga predlaga. Tukaj je torej še ena možnost,” je dodal.

Bojko Borisov (foto: epa)

 

07.00 Janez Janša, predsednik SDS, je včeraj na Twitterju zapisal, da zadnji predlog delitve vodilnih položajev v EU pomeni ponižanje za EPP, ki je bila zmagovalka volitev (TUKAJ).

Prihod Janeza Janše na vrh EPP. (Slika: Twitter)

06.00 Voditelji članic EU bodo danes v Bruslju znova poskušali doseči kompromis o svežnju imenovanj na vodilne položaje v uniji, potem ko so propadla maratonska prizadevanja, ki so trajala od nedelje popoldne do ponedeljka opoldne. Zasedanje bodo začeli ob 11. uri. Če bo treba, ga bodo nadaljevali ob delovnem kosilu, so sporočili iz tiskovne službe Evropskega sveta. Najprej so omenjali delovno večerjo, tako da sprememba vliva upanje, da se ne bo ponovila noč z nedelje na ponedeljek.

Demokracija