fbpx

Agonija jazidov: Izginjajoča skupnost pod krvavimi rokami muslimanskih skrajnežev

Foto: Getty Images

“Z Bogom,” je zamomljala kurdska ženska, ko se je priklonila jazidskemu duhovniku. “Moli za mene,” je rekla druga v vrsti.

Tako je potekalo slovo od šestinšestdesetih žensk in otrok, bivših ujetnikov teroristične skupine Islamske države (IS).

Večina zbranih je preživela grozovite zločine, storjene pod rokami džihadskih skrajnežev. Vse žrtve so člani starodavne etnične in verske manjšine, imenovane jazidi, katerih prihodnost je trenutno zaradi ponavljajočih se masakrov nepredvidljiva.

Prizadete žrtve odhajajo v Nemčijo, kjer bodo prejele pomoč in možnost pobega od vojnih grozot, ki so jih preživele v Iraku.

Zgodovinsko preganjanje
V modernih časih je Irak domovina jazidov, starodavne verske skupine, katerih nauki prihajajo tako iz muslimanske kot iz krščanske vere. 600 tisoč pripadnikov skupnosti je preganjanih s strani muslimanov že stoletja. Trenutni voditelj jazidov trdi, da je skupnost doživela že več kot 73 genocidov s strani muslimanov.

Skupina jazidov je Kurdski regionalni vladi letos predstavila dokumente, ki dokazujejo smrt več kot tri tisoč jazidov, ki so umrli pod krutimi napadi Islamske države. Ugrabljenih pa je več kot pet tisoč ljudi, predvsem pripadnic ženskega spola.

 

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Moderno suženjstvo
IS, ki za sveto knjigo priznava le Koran, spoznava kristjane in jude, še posebej pa jazide, za verska ljudstva, do katerih goji teroristična organizacija globoko sovraštvo. IS ponosno oživlja to sovraštvo, med drugim tudi z uvajanjem novodobnega suženjstva, katerega izvaja predvsem nad jazidskimi ženskami in otroci.

Več ženskih ujetnic, ki so preživele nekatere grozljive zločine IS, je za CNN povedalo, da so bile v zadnjem letu večkrat kupljene in prodane kot last trgovcev s sužnji.

“Vsi doživljamo travme zaradi grozljivih spolnih zlorab,” je povedal Myrza Dinnayi, jazidski svetovalec pri Kurdski regionalni vladi. Dinnayi je zaslišal več izpuščenih jazidskih ujetnic, ki so potrdile, da so bile spolno in psihično zlorabljene. Te žrtve potrebujejo posebno zdravljenje zaradi hudih psihičnih posledic, vendar v Iraku zaradi pomanjkanja kapacitet zdravljenje ni mogoče.

Odpravljanje povzročene bolečine
Dinnayi in njegova dobrodelna organizacija Air Bridge Iraq sodeluje z nemško vlado za premestitev žensk in otrok, ki so bile žrtve IS, v Nemčijo. Tam lahko pridobijo dvoletno dovoljenje za bivanje, psihološko zdravljenje in podporo s strani vlade pri vključevanju njihovih otrok v šolski sistem.

Dinnayi je poudaril, da je to le začetek dolgoletnega zdravljenja žrtev, ki si od srhljivih izkustev najbrž nikoli ne bodo popolnoma opomogle.

Zadnje romanje
Pred odhodom v Nemčijo je vsaka skupina žensk s svojimi potomci odšla na zadnje romanje v Laishki tempelj. Jazidsko ljudstvo se zbira pri templju in izreka molitve v spomin žrtvam masakra in moli za mir preživelih.

Med odhajajočimi je tudi petnajstletnik Sabah Mirza Mahmoud, ki bo v Nemčijo romal s svojo materjo, mlajšim bratom in sestro. Mahmoud je povedal, da so pripadniki IS njegovo 16-letno sestro več kot tri mesce zlorabljali in jo zadrževali proti njeni volji.

Žalostno je dodal, da je bila njegova sestra le ena izmed dvanajstih sorodnic, ki so bile žrtve teroristov.

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Slovo od domovine
Solze, ki so tekle po obrazu mladega Mahmouda, so bile znak, da se s težkim srcem odpravlja v Nemčijo, kjer bo začel novo življenje. Mahmoudova družina je dobila priložnost za nov začetek v Nemčiji, kar pa ni olajšalo njihovega odhoda.

Mahmoud je povedal, da so skrajneži pred njegovimi očmi ubili njegovega očeta, bratranca, strica in ugrabili več kot 25 sorodnikov, med katerimi je bila večina žensk.

Mahmoudov stric je žalostno kazal slike umrlih sorodnikov in povedal, da so se komaj rešili iz rok teroristov, ki so jim stregli po življenju.

Humanitarni delavci so bili priča še zadnjemu slovesu Mahmouda in njegove družine od strica Jata ter jih pospremili na pot proti Nemčiji. Rešeni smrtnih pasti skrajnežev, a vendar strti, ker zapuščajo svojo domovino.

Etnično čiščenje
Od leta 2014 je Islamski državi uspelo “etnično počistiti” več tisoč jazidov iz njihove domače zemlje. Več preživelih se naseljuje v zavetišča v iraškem Kurdistanu z zavedanjem, da je tisoče njihovih žensk ujetih v moderni obliki suženjstva. Romarji so za medije sporočili, da v Iraku ne vidijo prihodnosti in zato želijo svojo pot nadaljevati proti Nemčiji.

T. O.