fbpx

Izplača se biti vodja delavske stranke; prvorojenec Tonyja Blaira si je kupil 26-milijonsko hišo v centru Londona

Družina nekdanjega premierja Velike Britanije - Tony Blair, Cherie Blair in Euan Blair. (Foto: epa)

Euan Blair, sin nekdanjega britanskega premierja Tonya Blaira, si je v Londonu kupil petnadstropno hišo s podzemnim bazenom, sprejemno sobo, dolgo več kot 15 metrov, in dvigalom za avtomobile. To je na družbenih omrežji sprožilo začudenje Britancev, da je toliko zaslužil vodja “delavske” stranke.

Potem ko je 38-letni sin nekdanjega britanskega premierja Tonyja Blaira mastno obogatel s svojim podjetjem, mu nepremičnine, ki mu jih je pred tem kupovala njegova mati, niso bile dovolj. Privoščil si je petnadstropni dvorec, ki ima klet ledene gore.

Preberite tudi: Popoln vodnik za razumevanje in tekoče govorjenje jezika levice

Euan Blair, najstarejši od potomcev nekdanjega premierja, se je odlično znašel. Njegovo izobraževalno podjetje Multiverse je ocenjeno na več kot 700 milijonov funtov, sam pa poseduje približno 160 milijonov funtov, kar pomeni, da je trenutno premožnejši od svojega očeta. Družino so zaradi njihovega enormnega premoženja poimenovali kar “Blair Rich Project”, skupno družinsko bogastvo pa naj bi zdaj presegalo 200 milijonov funtov. Euan je leta 2016 ustanovil svoje podjetje Multiverse s prijateljem iz bančništva, zdaj pa je glavni lastnik s polovico delnic. Podjetje plačujejo podjetja z modrimi čipi za zaposlovanje in usposabljanje vajencev na tehnološkem področju.

Dvorec v Londonu (Foto: zajem zaslona)

Novica, da si je 38-letni Euan Blair kupil in se preselil v petnadstropno mestno hišo v zahodnem Londonu, ki stane 22 milijonov funtov (25,9 milijona evrov), ni presenetila. Dvorec naj bi imel klet “ledene gore” z bazenom, to pomeni, da ima hiša pod sabo ogromno kleti. Te so lahko globoke do štiri nadstropja – ogromni podzemni bunkerji z  bazeni, zdraviliščem, telovadnicami, kegljišči in kinom. Novica ni presenetila, je pa sprožila val kritik tistih, ki so začudeni, da ima lahko potomec nekdanjega vodje delavske stranke tako ogromno premoženje. Eden takih je bil: “Vau! Oče je bil delavski premier, 😉socialistični tajkun! Mama odvetnica za človekove pravice 🤨Od kod vse to?”

Vlagatelji tveganega kapitala so lani dali glavnemu direktorju Euanu zeleno luč, da proda del svojih delnic v vrednosti 320 milijonov funtov z namenom nakupa doma. Veličastno pročelje njegove hiše s sedmimi spalnicami, prvotno dvema terasama, vendar že dolgo združenih, je res vrh ledene gore. V dvonadstropni kleti je med številnimi objekti notranji bazen in telovadnica. Dvigalo vozi avtomobile do podzemne garaže. Zgoraj je dobrih 15 metrov dolga sprejemna soba z dvojno višino v spodnjem pritličju, opremljena z galerijo, ki vodi do spalnic. Nekdanji premier Tony Blair ima impresiven lastniški imperij, saj je njegova petnadstropna mestna hiša v Londonu v gruzijskem slogu vredna okoli 10 milijonov funtov, prav tako tudi njegova graščina v Buckinghamshireu, ki spada na seznam razreda I.

Ana Hrovat