fbpx

Izpoved odvetnika: Titova Jovanka je vedno nosila pištolo, poimenovali pa so jo kar “lička kur*a”

Foto: epa

Toma Fila je razkril nekaj podrobnosti iz zasebnega življenja Jovanke Broz, ki bi drugače za vedno ostale skrivnost.

Eden od tistih, ki je ostal v bližini Jovanke Broz tudi po Titovi smrti, je bil odvetnik Toma Fila, ki se je 25 let trudil, da bi Jovanka pridobila pravico do pokojnine, dokumentov in osebnih predmetov … Zdaj pa je za tuje medije spregovoril o svojih srečanjih z Jovanko, ki bi sicer za vedno ostala skrivnost. Razkril je, kako se je prvič srečal z Jovanko po Titovi smrti, ko je ta zaradi Titove zapuščine prišla do njegovega očeta Fila File. “K nam je prišla leta 1983, na naš urad pa je prišla, tako nam je dejala, ker ji ga je priporočil Tito. Rekel ji je: ‘Če se ti kadarkoli kaj zgodi, pojdi do Fila File, on se nikogar ne boji.’ Ko je umrl moj oče, je želela, da jo še vedno zastopamo. Tako je bilo. Odkar je delala z mano, od začetka do konca, je trdila, da je žrtev,” je razkril Fila.

Pri sebi imela majhno pištolo za likvidacije
Povedal pa je tudi, kako je bilo med Jovankinim in Titovim obiskom v Franciji razkrito, da Jovanka nosi orožje. “Prišlo je do incidenta – iz Jovankine torbice je padla pištola in to je morala hitro prikriti. Tito je imel veliko zaupanje vanjo, bila je njegova zadnja linija obrambe,” njegove besede povzema hrvaški Express, “pa je zato pri sebi imela majhno pištolo za likvidacije. Če bi vse službe zatajile, bi ona zanj žrtvovala svoje življenje. Tita je ljubila do norosti in nikakor ne morem reči, da je bila z njim zaradi interesa.”

Tita ni nikoli več srečala
Eden od ključnih trenutkov, ki je Jovanko zelo zaznamoval, pa se je zgodil leta 1977. Zgodilo se je na Brionih, preden je Tito odpotoval na Kitajsko, ko je bilo na pomembnem sestanku odločeno, da Tito v to državo prvič odpotuje brez Jovanke, nakar je slednja notranjega ministra Franja Herljevića vprašala, kaj se v resnici dogaja. “Njegov odgovor je bil brutalen in tudi vulgaren. Rekel ji je: ‘Lička kur*a, zdaj bomo obračunali s tabo. Samo zato, da odkrijemo tvoje povezave’,” je dejal Fila. Od takrat, trdi Fila, Jovanka ni nikoli več srečala Tita, ker ji to ni bilo dovoljeno. “Tito se je nato preselil. Ona je poskušala priti do njega, vendar ji to ni uspelo. Govorilo se je, da je, ko je bil Tito v bolnišnici, šla v Ljubljano in želela, da jo Tito sprejme, a jo je zavrnil. Potem je umrl, nista se videla.”

M. S.