fbpx

Izrael uvaja “zeleno prepustnico”: Aplikacijo, ki bo omogočala dostop do javnega življenja

Cepljenje proti koronavirusu v Izraelu. (Foto: epa)

Izrael uvaja posebne “zelene prepustnice” za cepljene proti covidu-19. Z njimi naj bi imeli cepljeni dostop do javnih prostorov kot so fitnes klubi ali bazeni. Pridobitev tega posebnega dokumenta bo omogočal tudi vstop na športne in verske dogodke ter dostop do hotelskih uslug. 

Izraelska oblast se je odločila deloma omiliti omejitve, ki veljajo zaradi epidemije covida-19, vendar pa bo to veljalo zgolj za osebe, ki so bile poprej cepljene proti covidu-19. Enako pravilo naj bi veljalo tudi za tiste, ki so bili z novim koronavirusom že okuženi pa so zatem ozdraveli. Govora je o t. i. “zeleni prepustnici”, ki bo imetnikom omogočala dostop do bazenov, fitnes klubov, kot tudi udeležbo na skupinskih, na primer verskih srečanjih, športnih dogodkih itd., poroča Polonia Christiana.

Obenem je znano, da jim bodo na voljo hotelske usluge ter se bodo lahko udeleževati molitev v sinagogah. Tovrstne prepustnice bodo zaenkrat na voljo okoli polovici prebivalcev Izraela, saj se ocenjuje, da je bila približno polovica prebivalcev že cepljena na covid-19. Dokument bo sicer veljal šest mesecev od prejetja drugega odmerka cepiva. “Zelena prepustnica” bo dejansko posebna koda, ki jo bo vsak, ki je cepljen, lahko prenesel na svoj mobilni telefon. Alternativno rešitev pa predstavlja prenos kode na računalnik, s katerega ga je mogoče natisniti na papir. Oblasti ponujajo tudi možnost dostave potrdila o cepljenju po običajni pošti.

Foto: epa

Rešitev, ki na prvi pogled zgleda idealna pa je deležna tudi kritik v medijih in na spletu, saj naj bi obstajala možnost ponareditve kode. Na spletu naj bi se namreč že prodajalo lažne “zelene prepustnice”, ki naj bi potrjevale, da je bil nekdo cepljen proti covidu-19. Težava je tudi v tem, ker se nekateri ne želijo cepiti proti tej smrtonosni bolezni. V večini primerov naj bi šlo za mlajše od 50. let. Vendar pa izraelska vlada išče načine, kako ljudi prepričati v pomembnost odločitve za cepljenje, med drugim bi lahko za nekatere poklice uvedli obvezno testiranje vsake dva dni. Gre za poklice, ki so povezani s pogostimi stiki z drugimi ljudmi.

Po pričetku množičnega cepljenja v Izraelu, je število okužb znatno padlo
Poročali smo že, da je število novih okužb s koronavirusom v Izraelu mesec dni po začetku množičnega cepljenja proti covidu-19, znatno upadlo. Že dva tedna po začetku cepljenja s cepivom Pfizerja in BioNTecha se je znižalo število okužb pri starejših od 60 let, kaže študija največje izraelske zdravstvene zavarovalnice.

Domen Mezeg