Izrael žrtev najobsežnejšega kibernetskega napad v njihovi zgodovini

(Foto: iStock)

Po trditvah izraelskega nacionalnega direktorata za kibernetiko je bila judovska država v ponedeljek, 14. marca, tarča kibernetskega napada. Po nekaterih trditvah naj bi šlo za najhujši kibernetski napad v zgodovini Izraela. Nekaj spletnih strani določenih ministrstev je bilo ponoči nedosegljivih.

“V zadnjih nekaj urah je bil identificiran napad za zavrnitev storitve (DDoS) na komunikacijske ponudnike, zaradi česar je za krajši čas bil preprečen dostop do več strani, vključno z vladnimi stranmi,” so v povezavi z domnevno najhujšim kibernetskim napadom na Izrael sporočili pri izraelskem nacionalnem direktoratu za kibernetiko.

Napad ni trajal dolgo. V kratkem so bile spletne strani spet dosegljive. Izjema naj bi po trditvah skupine za monitoring spleta NetBLocks uradne spletne strani vlade, ki so bile še naprej nedosegljive izven Izraela. Po trditvah Haaretz naj bi šlo za najobsežnejši kibernetski napad v izraelski zgodovini.

Z ministrstva za komunikacije so sporočili, da je bila opravljena ocena trenutnega stanja, po trenutnih podatkih pa še vedno ni znano, kdo je povzročil kibernetski napad. V preteklosti so za kibernetske napade na Izrael odgovornost pripisali Iranu.

Napetosti med Iranom in Izraelom

Iranska revolucionarna garda je sporočila, da so v nedeljo, 12. marca 2022, raketirali strateški center v Arbilu na severu Iraka, ki naj bi pripadal Izraelu. Kurdi, ki nadzirajo območje, vztrajajo, da so Izraelu prepovedali imetje kakršnih koli poslopij v državi. Do raketiranje strateškega centra je prišlo teden dni po tem, ko sta bila v raketiranju Sirije ubita dva iranska častnika. Iran je za raketni napad okrivil Izrael.

Pri Izraelu niso komentirali posameznih raketnih napadov na Sirijo, so pa priznali, da je bilo na tarče, povezane z Iranom, izstreljenih na stotine raket.

Ivan Šokić