fbpx

Izraelska študija: tretji odmerek reši življenje mnogim upokojencem

Cepivo za Covid-19. (Foto: epa)

Zahvaljujoč se vpeljavi tretjega odmerka cepiva proti covidu-19 je bilo rešenih že mnogo življenj ostarelih, ugotavlja izraelska študija. Podatke je razkrilo izraelsko ministrstvo za zdravje. 

V zadnjem tednu septembra je bilo je bilo dnevno zabeleženih 6,43 smrti na 100 tisoč prebivalcev Izraela, starih 60 in več let. Vendar pa je v primeru oseb, cepljenih s tremi odmerki cepiva proti covidu-19, isti koeficient smrti znašal le 0,13. V Izraelu je za osebe stare 60 in več let tretji odmerek cepiva proti covidu-19, kar za 50-krat zmanjšal tveganje za smrt v primerjavi s temi, ki sploh niso bili cepljeni, poroča Polska Agencja Prasowa.

Tveganje za zaplete s smrtjo je bilo pri trikrat cepljenih v tej starostni skupini kar za nekajkrat nižje, celo od že cepljenih z dvema odmerkoma. Pri dvakrat cepljenih je odstotek smrti znašal 1,5. Gre za dramatično spremembo. Te podatki ne puščajo dvoma, da je padec števila obolelih rezultat programa cepljenja. In če bi bili teoretično cepljeni vsi prebivalci Izraela, bi bilo izjemno majhno število težjih obolenj in smrti zaradi covida-19.

Domen Mezeg