fbpx

Izraelske študije: Četrti odmerek cepiva za petkrat poveča število protiteles

Izraelski premier Naftali Bennett (Foto: epa)

Četrti odmerek cepiva proti covidu-19 teden dni po cepljenju poveča število protiteles za petkrat, je v torek zatrdil izraelski premier Naftali Bennett in se pri tem navezal na predhodne ugotovitve izraelske študije.

“Teden dni po četrtem odmerku vemo z visoko stopnjo gotovosti, da je četrti odmerek varen,” je zatrdil Naftali Bennett v medicinskem centru Sheba, ki svojemu osebju dajejo drugi poživitveni odmerek v času porasta različice virusa omikron.

“Druga novica je, da vemo, da teden dni po četrtem odmerku opazimo petkratno povečanje števila protiteles pri cepljeni osebi,” je Bennett povedal novinarjem. To pa po njegovih besedah najverjetneje tudi pomeni znatno zmanjšanje možnosti za okužbo in hospitalizacijo ter (hude) simptome, poroča Reuters.

Foto: epa

Izrael je imel vodilno vlogo pri proučevanju učinkov cepiv proti covidu-19, saj je najhitrejša država, ki je pred enim letom uvedla cepljenje z dvema odmerkoma cepiva, namenjenega širokemu spektru ljudi, in ena prvih držav, ki je uvedla tretji odmerek cepiva kot poživitveni odmerek. Sedaj dajejo četrte odmerke cepiva ljudem, starejšim od 60 let, zdravstvenim delavcem in bolnikom z oslabljenim imunskim sistemom. Svetovna zdravstvena organizacija sicer zagovarja prepričanje, da bi bilo potrebno več ljudi po vsem svetu cepiti s prvimi odmerki, preden drugi (torej že cepljeni) dobijo poživitvene odmerke.

Preizkusili bodo tudi cepivo proizvajalca Moderna
27. decembra se je pričelo tako imenovano poskusno cepljenje s četrtim odmerkom. Četrti odmerek cepiva Pfizer so dali 150 članom medicinskega osebja, čigar protitelesa so po tretjem odmerku cepiva v štirih do petih mesecih vidno upadla. Ločena skupina bo v tem tednu za četrti odmerek prejela cepivo proizvajalca Moderna, so poudarili v medicinskem centru Sheba. Blagi neželeni učinki, o katerih so nekateri udeleženci doslej poročali, se niso razlikovali od tistih, o katerih so poročali po tretjem odmerku. Vključujejo bolečine, zvišano telesno temperaturo in glavobole, so sporočili iz bolnišnice.

Foto: epa

Odkar je bila močno mutirana različica virusa omikron novembra prvič odkrita, podatki WHO-ja kažejo, da se je ta hitro razširila in pojavila v vsaj 128 državah. Število primerov je naraslo na rekordno raven, vendar sta stopnji hospitalizacije in umrljivosti večinoma nižji kot v drugih fazah pandemije. V Izraelu se je število dnevnih okužb v zadnjem mesecu povečalo za več kot 10-krat. Po podatkih ministrstva za zdravje se je sicer povečalo tudi število primerov okužbe s hujšim potekom bolezni, vendar precej počasneje.

Približno 60 odstotkov od 9,4 milijona prebivalcev države je v celoti cepljenih. Nekatere raziskave so pokazale, da tudi če omikron uide protitelesom, je ključni del druge obrambne linije imunskega sistema – njegove T-celice – še vedno zelo učinkovit pri prepoznavanju in napadu na različico, kar preprečuje, da bi večina okužb napredovala v kritično bolezen.

Sara Kovač