fbpx

Izživljanju nad kristjani ni videti konca! Muslimani požgali tri cerkve, nato še začasne objekte, kjer so imeli kristjani bogoslužja!

Foto: Facebook

Izživljanju na račun kristjanov ni videti konca. Iz Sudana namreč poročajo o tem, da so 16. januarja zažgali začasne strukture za opravljanje bogoslužja v jugovzhodnem delu Sudana, in sicer le tri tedne po tem, ko so te namestili zaradi požiga cerkva. 

Iz sudanske zvezne države Modri Nil na jugovzhodnem delu Sudana so bili muslimani v kraju Bout v okrožju Tadamon osumljeni, da so požgali cerkvene objekte in sicer baptistično, rimskokatoliško in pravoslavno cerkev.

“Ta incident je resničen: tri cerkve so zagorele dvakrat v manj kot mesecu dni,” je za Morning Star News povedal župnik v Mabanu, katerega ime niso razkrili zaradi varnostnih razlogov. Ker so bili nekateri muslimani iz območja Bout razburjeni zaradi prisotnosti tamkajšnjih cerkva, so ti osumljeni sprožitve požarov, je zatrdil.

V primeru dokazane krivde bodo privedeni pred sodišče
Človekoljubna organizacija je javno okrcala policijo, ker ta ni ukrepala potem, ko so kristjani zahtevali preiskavo v zvezi s požigi. Sudanski minister za verske zadeve Nasr al-Din Mufreh je podal izjavo, v kateri je navedel, da je policija aretirala in zaslišala osumljenca, ki je bil nato izpuščen zaradi pomanjkanja dokazov. Ob tem je dodal, da naj bi bil Sudan zavezan verski svobodi in da mesta čaščenja ščiti pred  kakršnimi koli grožnjami. Policija bo po njegovih besedah nadaljevala preiskavo, je povedal tekom uradnega obiska v  Washingtonu. “Če se izkaže, da je prišlo do kaznivega dejanja, bodo storilci identificirani, zasledovani in privedeni pred sodišče.”

Foto: epa

Odkar na oblasti ni več sudanskega predsednika Omarja Al Baširja, je ameriški State Department 20. decembra sporočil, je Sudan odstranjen s seznama posebnih držav (CPC), ki sodelujejo ali dopuščajo sistematične, nenehne in grozeče kršitve verske svobode  in so napredovali na listo opazovanih držav. Nova vlada, ki je zaprisegla 8. septembra 2019 in jo vodi premier, tudi ekonomist, Abdalla Hamdok, je zadolžena za vodenje v 39-mesečnem prehodnem obdobju. Ta se sooča s številnimi izzivi na račun ukoreninjene dolgotrajne korupcije in islamistične “globoke države”, ki je bila zakoreninjena v času 30 letne Baširjeve oblasti. Nič čudnega ni, da se Sudan po podatkih organizacije Open Doors nahaja na 7. mestu držav, kjer je najtežje biti kristjan.

Hana Murn