fbpx

Janša pisal iranskim uporniškim borcem za svobodo

Predsednik največje opozicijske stranke SDS je pisal pismo iranskim upornikom, ki bojujejo podobno bitko, kot smo jo tudi Slovenci pred 31 leti. Janša je znan kot velik zagovornik svobode zatiranega iranskega ljudstva – lani je imel govor tudi na konferenci Free Iran Summit, kjer je nagovoril politične disidente, ki se zavzemajo za spremembe. Pismo objavljamo v celoti. 

Medtem ko se je zunanja ministrica Tanja Fajon sestala s predstavniki diktatorskega iranskega režima, s katerim slovenska levica koketira vse od teokratske revolucije naprej, pa je Janša pismo naslovil na iransko ljudstvo, ki se aktivno bori proti strahovladi, ki že več kot štiri desetletja s fundamentalnim šiitskim islamom zatira nekoč ponosen in napreden narod.

V pismu Janša poziva pogumne upornike, naj se borijo naprej, do končne zmage:

Pismo solidarnosti s pogumnim iranskim narodom!
Dragi pogumni Iranci,
najprej bi vam rad čestital za upor proti teokratskem diktatorstvu. Na žalost je bilo od septembra naprej iranski represivni režim postrelil več kot 200 demonstrantov. Na stotine je bilo randjenih in več kot 10.000 je bilo aretiranih. Ker sem tudi sam bil politični zapornik, vem, kako visoko ceno danes plačujejo iranski protestniki. A to žrtvovanje bo pripomoglo k bodoči svobodi za iranski narod.
Vidimo, da se protesti, ki so izbruhnili v 31 iranskih provincah po državi, kljub brutalnosti režima in kljub aretacijam nadaljujejo. Jasno je, da je k protestniški vztrajnosti pripomogla organiziranost protestnikov in inkorporacija protestniškega gibanja (MEK) v širši družbi. Na posnetkih vidimo pogumne študente, delodajalce, delavce itd, ki se odkrito upirajo vsem oblikam diktatorstva. Jasno je, da iranska družba močno nasprotuje misoginiji in priznava popolno enakopravnost spolov v vseh pogledih in da si želijo demokratične republike, ki temelji na ločenosti religije in države.
Vemo, da bodo pogumni iranski ljudje iz oblasti kmalu vrgli režim islamskih mul. Civiliziran svet vas podpira. Uprite se.

Andrej Žitnik