Japonci preizkušajo cepivo, pri katerem ne bo potrebnih dodatnih in poživitvenih odmerkov

Foto: epa

Japonski znanstveniki so razvili novo vektorsko cepivo proti covidu-19, ki naj bi zagotavljalo dolgotrajno zaščito pred covidu-19. Cepivo je trenutno še v fazi testiranja na miših in primatih, znanstveniki pa upajo, da bo do leta 2024 že stekla tudi proizvodnja. Po trenutnih trditvah naj bi šlo za cepivo z najdaljšim rokom trajanja. En odmerek naj bi cepljenega ščitil pred hujšo obliko okužbe vsaj 20 mesecev.

“Delal sem na različnih tehnologijah cepiva, kakršne so adenovirusi in mRNK, a cepivo, ki rabi vektor virusa vaccinia, je najmočnejše od vseh z malo stranskimi učinki,” je za Japan Times povedal japonski znanstvenik Michinori Kohara.

Medtem ko ostala cepiva proti covidu-19 za ohranjanje učinkovitosti potrebujejo tako dodatne redne kot poživitvene odmerke in ščitijo le pred težjo obliko bolezni, naj bi po Koharovih trditvah japonsko cepivo lahko cepljenim zagotovilo doživljenjsko imunost na covid-19. V teoriji.

V proizvodnjo do leta 2024
Trenutno je cepivo še v fazi testiranja, poskusi z mišmi in primati pa naj bi bili obetavni. Testiranje je potekalo na miših, okuženih s ptičjo gripo, in s koronavirusom okuženimi makaki, rezultati pa naj bi omogočali prehod na klinično fazo testiranje cepiva. Proizvodnja naj bi bila načrtovana za leto 2024. Po optimističnih ocenah japonskih raziskovalcev naj bi v prvi polovici 2023 v klinične preizkuse japonskega cepiva vključili med 150 do 200 prostovoljcev. Testiranje bo vodila japonska farmacevtska družba Nobelpharma.

Makak (Foto: Pixabay)

En odmerek japonskega rekombinantnega živega vektorskega cepiva naj bi učinkoval več kot 20 mesecev. “Ni nobenega drugega cepiva, ki bi imelo takšen učinek,” je pojasnil Kihara. Po njegovih trditvah naj bi dva odmerka v razmiku treh tednov povečala število nevtralizirajočih protitelesc za kar desetkrat.

Do novih dognanj pa prihaja tudi drugod po svetu. Novo rusko cepivo Convasel, ki ga je ustvaril sanktpeterburški inštitut za cepiva in serume, naj bi bil po napovedih vodje ruske zvezne biomedicinske agencije Veronike Skovrtsove registriran do konca prvega četrtletja 2022.

Cilj je 70-odstotna cepljenost vseh prebivalcev Zemlje
Profesor Jonathan Heeney z univerze Cambridge je ravno tako najavil začetek testiranja različice cepiva proti covidu-19, za katerega ne bo potrebna injekcija. Po Heeneyevih pričakovanjih naj bi novo cepivo nudilo širšo zaščito proti raznim variacijam covida-19 in ostalim koronavirusom.

Direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus (Foto: EPA)

Optimističen glede boja proti covidu-19 še naprej ostaja tudi vodja Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus, ki je po poročanju RT, države po svetu v svojem novoletnem nagovoru pozval k sodelovanju, da bi čim prej dosegli 70-odstotno stopnjo cepljenosti svetovnega prebivalstva. Tedros si želi, da bi ta cilj dosegli do sredine 2022.

Ivan Šokić