fbpx

Japonska pošilja največjo bojno ladjo za zaščito ameriškega dobavnega plovila

Izumo. Foto: epa

Japonska je v prvo tovrstno operacijo odposlala svojo največjo bojno ladjo, potem ko je z zakoni razširila vlogo svoje vojske.

Največja japonska bojna ladja Izumo spremlja ameriško dobavno plovilo, medtem ko le-to pljuje po japonskih vodah. Namen ameriške ladje je sicer dostava goriva pomorski floti v regiji, vključno z letalonosilko Carl Vinson.

Carl Vinson (CVN 70). Foto: epa

Severna Koreja je sicer zagrozila, da bo sredi naraščajočih napetosti v regiji potopila Carl Vinson in ameriško podmornico. Se pa vsi na pol v šali sprašujejo, kako bo to Pjongjangu uspelo, glede na to, da je zadnja raketa, ki so jo izstrelili, razpadla že po nekaj sekundah.

BBC-jev dopisnik iz Tokia Rupert Wingfield-Hayes pravi, da je Izumo ponos japonske mornarice in velja za daleč največjo ladjo naokoli. Dolga je namreč kar 294 metrov in lahko nosi kar 9 helikopterjev. Japonska tiskovna agencija Kyodo pa poroča, da je Izumo zapustil svojo bazo v Yokosuki južno od Tokia z namenom, da se pridruži ameriški dobavni ladji, ki jo bo spremljala vse do Shikokuja na zahodnem Japonskem.

Abe prvič preizkuša zakon, sprejet leta 2015
BBC-jev dopisnik še pravi, da želi japonski premier Shizo Abe prvič preizkusiti nove zakone glede razširjenih pristojnosti japonske vojske. Japonska je sicer po koncu druge svetovne vojne sprejela odločitev, da lahko silo za reševanje sporov uporabi le v primeru samoobrambe. Leta 2015 pa so razširili pristojnosti japonske vojske, ki ji je bilo s tem omogočeno, da priskoči na pomoč napadenim zaveznikom, kar so utemeljili kot “kolektivno samoobrambo”.

Marjanca Scheicher