[Video] Javno priznanje ruskega uradnika: Vsi vemo, da so “kamikaze” droni iz Irana, ampak oblasti tega nočejo priznati!

Ukrajinski protest pred Iransko ambasado na Portugalskem. Vir: EPA

“Vsi vemo, da so iranski, ampak oblasti tega nočejo potrditi,” je dejal Ruslan Puškov, član javnega sveta, ki deluje v okviru ruskega ministrstva obrambo. Gre za prvo javno priznanje, ki je prišlo iz ust kateregakoli ruskega uradnika, da so brezpilotni letalniki, s katerimi Rusija te dni terorizira civilno prebivalstvo, iranski. Njegova izjava je sicer povsem kontradiktorna z vsemi izjavami vrha ruske politike, ki se trudijo na vso moč zanikati prisotnost iranske vojaške opreme v vojni med državama. 

Kmalu po 7. oktobru, ko je bil napaden krimski most, so se pričeli siloviti ruski napadi na ukrajinsko civilno infrastrukturo. Mnenja o tem, ali gre za povračilne ukrepe ali pa zgolj za načrtovano nasilje zoper civiliste, so deljena. Bolj kot to vprašanje bega dejstvo, da Rusija za napade uporablja brezpilotne letalnike (drone), ki po vseh indikatorjih niso ruske izdelave, temveč iranske. Natančneje gre za drone Shahed-136. V Evropski uniji naj bi se zaradi tega že oblikoval konsenz, da se zoper Iran uvedejo nove ekonomske sankcije, poroča New York Times.

Mednarodni mediji, med drugim Reuters, sicer poročajo o tem, da so nekateri iranski uradniki, sicer anonimno, uporabo dronov že priznali. Do sklenitve sporazuma med Rusijo in Iranom naj bi prišlo že 6. oktobra, ko je v Moskvo prav s tem namenom odpotoval iranski podpredsednik Mohammad Mokhber, dva višja uradnika iz iranske revolucionarne garde in uradnik iz iranskega nacionalnega varnostnega sveta, kjer so se dogovorili o podrobnostih dobave orožja.

Zakaj Rusija sploh uporablja iranske Shahed 139?
Mednarodni strokovnjaki so prepričani, da je bistveni vzrok za uporabo iranskih dronov pomanjkanje manevrirnih izstrelkov domače izdelave. Rusija je od februarja dalje najverjetneje (skoraj) povsem porabila lastne zaloge. Ukrajinski obrambni minister Oleksej Reznikov, je dva dni nazaj ocenil, da je Rusiji ostalo le še 124 od 900 izstrelkov srednje razdalje Iskander, malce več kot polovico izstrelkov Kalibr in malo manj kot polovico manevrirnih izstrelkov zrak-zemlja. “Ker je agresor uporabil na stotine natančnih izstrelkov proti civilnim objektom v Ukrajini, je s tem zmanjšal svojo zmožnost zadeti vojaške tarče.” Rusija bi tovrstne izstrelke le s težavo poustvarila doma. Razlog za to je predvsem logistične narave, se nekateri uporabljajo zahodno tehnologijo, ki jo zaradi sankcij več ne morejo pridobiti.

 

Posnetek Shahed 136 drona nad Ukrajinskim nebom. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Krvavi napuh
Rusija ima poleg verjetnega dogovora z Iranom, da se izvora dronov ne razkriva, tudi lasten interes, da jih predstavi, kakor da so domače izdelave. Izvoz vojaške tehnike je bil v Rusiji dolga leta predmet ponosa. Če bi priznali, da so zaradi vojne v Ukrajini primorani uvažati iransko vojaško tehnologijo, bi s tem tudi priznali obupno stanje na bojišču pa tudi nesposobnost avtonomne reprodukcije napredne vojaške tehnologije. Za nameček pa jih je v to prisilila Ukrajina skupaj z zahodnimi partnerji, ki ji pomagajo z dostavo vojaške opreme in gospodarskimi sankcijami zoper Rusijo. Prav tako bi šlo za priznanje, da Rusija ni več to, za kar se je še februarja letos lahko predstavljala – velesila.

Gal Kovač