Javnomnenjska podpora predsedniku Trumpu višja kot pa pred vpadom podpornikov na Kapitol!

(Foto: epa)

7. januarja 2021, potem ko so domnevno podporniki ameriškega predsednika Donalda Trumpa vpadli v Kapitol in prekinili preštevanje elektorskih glasov, je javnomnenjska raziskava družbe Rasmussen pokazala, da je javna podpora predsedniku Trumpu znašala 49 odstotkov, medtem ko ga po podatkih s 15. januarja 2021 podpira 48 odstotkov vprašanih. A to je še vedno občutno več kot je bilo pred novim letom ali za časa histerije o ruskem vmešavanju v ameriške volitve 2016, ki so jo skoraj tri leta vlekli demokrati.

Napad manjše skupine podpornikov ameriškega predsednika Donalda Trumpa na Kapitolski grič se je zgodil 6. januarja. Vse odtlej smo bili priča več kot teden trajajoči, odlično vodeni in neprestani medijski histeriji, ki je aktualnega ameriškega predsednika obtoževala izdaje in mu celo pripisovala krivdo za dogodek. Številni mediji so celo poskušali uveljaviti prepričanje, da je kriminalno odgovoren za vodenje nasilnega puča proti ZDA. A kljub temu za eno odstotno točko več Američanov podpira njegovo pozicijo na mestu predsednika ZDA, poroča Breitbart.

Rasmussen je ena od redkih zanesljivih agencij, ki izvaja javnomnenjske raziskave in ji gre zares zaupati. Ob tem pa se tudi pojavlja vprašanje, kako to, da se Trumpova priljubljenost v ameriški družbi ni zmanjšala. Poglavitni razlog za to je, da korporativni mediji nimajo več moči vplivati ​​na javno mnenje. V tem trenutku niso zgolj lažnivi mediji tisti, ki napadajo Trumpa, ampak je tukaj tudi celoten Hollywood, ki se je dvignil na zadnje “tace”, obenem pa mu je demokratska stranka ponovno izrekla ustavno obtožbo. Trump je bil ustavno obtožen že v drugo, a kljub temu njegova priljubljenost ni upadla.

Podpora ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu v začetku leta 2021 (foto: Rasmussen)

Kot vse kaže osrednji lažnivi mediji, demokrati in Hollywood prepričujejo le še eden drugega, nihče drug sploh ne posluša. Ob tem pa se pojavlja resno vprašanje, zakaj bi nekdo sploh še verjel korporativnim medijem, saj je vse kar sporočajo zgolj laž. “Izkazali” so se še zlasti v obdobju zadnjih devetih mesecev, ko so skupaj z demokrati odkrito spodbujali politično obarvano nasilje: izgrede, požige, plenjenje in fizične napade itd. Dogajalo se je tudi fizično nasilje nad policisti, vključno s političnim terorizmom, usmerjenemu proti kapitolski zgradbi.

Demokrati, mediji in Hollywood so z “ruskimi pravljicami”, ves čas pod vprašaj postavljali integriteto volitev v ZDA

Zadnja štiri leta so demokrati, osrednji mediji in Hollywood pod vprašaj postavljali integriteto legalnih ameriških predsedniških volitev ter pričeli upor zaradi domnevne “ruske” volilne prevare in prve ustavne obtožbe. Prav zato navedenim vplivnežem verjame le še določena ena in ista omejena skupina ljudi, ob čemer so skušali skriti del predsednikovega nagovora, v katerem poziva ljudi, da naj ostanejo mirni in spoštljivi. Dvojna merila, hinavščina in kronično laganje se ne obrestujejo več, tako kot bi se morda še pred leti.

Podpora ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu avgusta 2017 (foto: Rasmussen)

Rasmussen je predsedniku Trumpu najnižjo javnomnenjsko podporo v času od predsedniških volitev 3. novembra 2020 nazadnje izmeril 31. decembra 2020, ko je njegovo delo odobravalo 45 odstotkov vprašanih. Priznati je treba, da je podpora predsedniku po javnomnenjskih anketah Rasmussena v drugi polovici decembra začela upadati. Če se je še v novembru vrtela okoli 50 odstotkov, je v drugi polovici decembra padla na nivo, ki je bil značilen za čas trajanja Trumpovega predsedniškega mandata. To je še vedno več kakor pa je bilo za časa histerije okoli ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2017. Če se trenutna stopnja podpore Trumpu giblje nekje med 45 in 50 odstotki, se je v preteklosti gibala med 40 in 45 odstotki, včasih samo 39 odstotkov.

Domen Mezeg