Kdo je ubil Darjo Dugino?

Putinov ideolog Alexandr Dugin s hčerko Darijo, ki so jo ubili v avtomobilu bomba. (Foto: YouTube)

Nekdanji poslanec ruske Dume, ki je bil izgnan zaradi delovanja proti Kremlju, je zatrdil, da naj bi za avtomobilom bombo, ki je razstrelil hčer Putinovega ideologa, stali ruski partizani. To pomeni, da ima Putin nasproti sebe dobro organizirano skupino ljudi, ki zanj predstavlja veliko nevarnost.

Nekdanji član ruske Dume Ilija Ponomarev, ki je nastanjen v Kijevu, je prepričan, da je sobotno eksplozijo avtomobila bombe, v kateri je umrla hči (Darja Dugina) tesnega političnega zaveznika Vladimirja Putina – Aleksandra Dugina, delo Nacionalne republikanske vojske. To naj bi bila gverilska organizacija, delujoča v Rusiji, in namenjena strmoglavljenju režima ruskega diktatorja Putina, poroča Guardian.

Ruski komentatorji so za napad obtožili Ukrajino, kar Kijev odločno zanika. Ta akcija, kot tudi številne druge partizanske akcije, ki so se zgodile v zadnjih mesecih na ruskem ozemlju, jih je po besedah Ponomareva izvedla ta armada (NRA). Spregovoril je v oddaji ob 19. uri na Februarskem jutru, opozicijskem TV kanalu v ruskem jeziku, ki ga je zagnal v Kijevu v začetku tega leta. Prepričan je, da gre za novo poglavje ruskega odpora proti putinizmu.

Ruski opozicijski voditelj v izgnanstvu Ilija Ponomarev. (Foto: epa)

Oba Dugina sta bila pod sankcijami Združenega kraljestva in ZDA, ker sta delovala z namenom destabilizacije Ukrajine. Ponomarev je dejal, da so partizani v Rusiji napade pripravljeni izvesti tudi v prihodnje. Govora je o pomembnih tarčah, povezanih s Kremljem, kot so uradniki, oligarhi in pripadniki ruskih varnostnih agencij. Bivši poslanec je prav tako prebral nekaj, kar naj bi bil manifest NRA: “Predsednika Putina razglašamo za uzurpatorja oblasti in vojnega zločinca, ki je spremenil ustavo, sprožil bratomorno vojno med slovanskima narodoma in poslal ruske vojake v gotovo in nesmiselno smrt.”

Ruski propagandisti pozivajo k povračilnim napadom na ukrajinske centre odločanja v Kijevu
Revščina in krste za nekatere, palače za druge – to je bistvo njegove politike. Verjamemo, da imajo brezpravni ljudje pravico do upora proti tiranom. Putina bomo odstavili in uničili!” Kot član ruskega parlamenta je leta 2014 edini glasoval proti priključitvi Krimskega polotoka Rusiji. Maščevalni Kremelj mu je, ko je bil na potovanju v ZDA, prepovedal vstop v svojo lastno državo. Leta 2019 je sprejel ukrajinsko državljanstvo, marca po invaziji na Ukrajino pa je na Telegramu pričel objavljati novice o protivojnih akcijah v ruskih krajih in mestih. NRA naj bi sicer obljubila, da ne bo napadala civilistov. 

Kraj nesreče, kjer je v napadu z bombo preminila Darja Dugina. (Foto: epa)

Kot naj bi še pojasnili, je bila Dugina legitimna tarča in zvesta spremljevalka svojega očeta, ki je podpiral genocid v Ukrajini. Bila je glas, ki je pozival k nasilju in umorom na okupiranih območjih Ukrajine. Vidni ruski “jastrebi” so ob tem zahtevali, da Kremelj v odgovor napade vladne uradnike v Kijevu. Med tistimi, ki so pozivali k takšnemu odzivu, je bila tudi znana kremeljska propagandistka na državni televiziji Margarita Simonjan. Ponovno je tudi objavila poziv k bombardiranju sedeža ukrajinske obveščevalne agencije SBU.

Domen Mezeg