fbpx

Je Francija na pragu državljanske vojne? Nasilni protesti še vedno ne pojenjajo

Foto: epa

Policija v Parizu se še vedno trudi ustaviti nasilne proteste, ki potekajo v soseskah severnega dela mesta. Škoda, ki so jo povzročili protestniki, je narasla na več milijonov evrov. 

Pet velikih predmestij Pariza se je spremenilo v neprehodne cone za pešce, saj zamaskirani moški že več noči zapored na ulicah povzročajo pravo razdejanje. Tuji mediji celo poročajo, da obstaja bojazen, da bi se nasilje lahko razširilo po vsej državi, saj nemiri v mestu še kar naraščajo. Škoda, ki so jo povzročili, je narasla že na več milijonov evrov.

https://www.youtube.com/watch?v=fncxWiqfwGQ

Protestniki policiste napadajo tudi z doma izdelanim orožjem – molotovkami in ‘petankami’ – težkimi kovinskimi kroglami, ki se uporabljajo v francoski igri petanka (petanque). V okviru nasilnih izpadov so protestniki že vzklikali “Alahu akbar”, medtem ko so zažigali avtomobile in zažgali invalidski voziček. To vzklikanje v arabščini se je pojavilo v več protestih in kaže na to, da so udeleženci predvsem priseljenci.

Foto: epa

Foto: epa

Incident se je zgodil pred dobrim tednom dni, ko so štirje policisti v stanovanjskem naselju Aulnay-sous-Bois, severno od Pariza, začeli ustavljati mladež in zahtevali, naj pokažejo osebne dokumente. Amaterski videoposnetek prikazuje 22-letno žrtev, imenovanega Theo, ki so ga omenjeni policisti aretirali. Toda posamezni deli posnetka razkrivajo, da so policisti domnevno prisilili temnopoltega mladeniča, da se je ulegel na tla, eden od njih pa je domnevno vstavil teleskopsko palico v fantov anus, piše Express.

Foto: epa

Foto: epa

M. P.