Je v ozadju iransko-ruskega zavezništva v Ukrajini izdelava atomske bombe?

Vladimir Putin in Ebrahim Raisi (Foto: epa)

Val brezpilotnih letal kamikaze je v ponedeljek zjutraj udaril po Kijevu in drugih ukrajinskih mestih, kar se je zdelo največji ruski napad z brezpilotnimi letali na civilne cilje od začetka vojne, s čimer Rusija nadaljuje svojo kampanjo zračnega terorja. Rusija je v napad poslala 43 brezpilotnih letal, Ukrajina pa je uspešno sestrelila vse razen šestih, so sporočile ukrajinske zračne sile. Vlada v Kijevu pravi, da so bila brezpilotna letala, uporabljena v napadih, večinoma iranski droni Shahed-136.

Vse bolj krvava vojna med Ukrajino in agresorskimi ruskimi silami je kot vrtinec, ki na tak ali drugačen način vključuje vedno več drugih držav, predvsem vojaško močnejših. Po senzacionalnih uspehih ukrajinskih sil na terenu in pogostih porazih ruskih sil je Putinova Rusija zaostrila konflikt in ga dvignila na višjo raven, da bi uničila kritično infrastrukturo Ukrajine. Tarče so postale elektrarne in energetski sektor ter infrastruktura za hrano in vodo. Doslej je Rusom po informacijah iz Kijeva v manj kot dveh tednih uspelo uničiti ali poškodovati kar tretjino vseh elektrarn v Ukrajini, milijone ljudi pa pustiti brez elektrike, vode in ogrevanja.

Med Moskvo in Teheranom že tedne poteka pravi zračni most, po katerem ruska transportna letala prevažajo iransko orožje. Rusija se je namreč odločila, da se obrne k Iranu, da bi nekoliko ubranila svoj okrnjeni ponos, saj se je na terenu izkazalo, da so njihove sile postale drugorazredne, in zahteva tisto, kar ji manjka, natančne brezpilotne letalnike, in po zadnjih podatkih naj bi zdaj zahtevala tudi dobavo zmogljivih balističnih raket dolgega dosega, katerih proizvodnjo je Iran izpopolnil.

Rusija je pričela na bojišču v ukrajinskih mestih uporabljati brezpilotna letala. Njihova uporaba je lahko znak, da Moskvi primanjkuje natančno vodenega orožja. Pred zadnjim ruskim napadom na ukrajinsko prestolnico Kijev v ponedeljek se je zaslišal zvok, ki je v vojni vse bolj poznan – ropot majhnega motorja, kot da gre za kosilnico ali moped, kar signalizira prihod eksplozivnega iranskega drona. Ruska uporaba naprav, ki so se prvič pojavile v Ukrajini pred približno dvema mesecema, velja za znak, da ji zmanjkuje natančno vodenega orožja, po navedbah New York Times pravijo analitiki. Brezpilotna letala so Rusiji omogočila napad na energetsko infrastrukturo in civilne cilje, čeprav ta izgublja položaj na bojišču na vzhodu in jugu države.

Foto: EPA

Iranski droni kamikaze Shahed-136 spadajo med najnovejše izdelke iranskega podjetja Iranian Aircraft Industrial Company (HESA). Uporabljali naj bi inercialni sistem vodenja, motor ima 50 konjev, ker pa je ta izredno varčen, lahko dron zlahka premaga velike razdalje. Z bojno glavo, ki tehta od 40 do 50 kilogramov, se lahko zlahka uniči oklepna vozila, skladišča, civilno in vojaško infrastrukturo. Kot smo lahko videli, pa drone Rusi s pridom uporabljajo tudi za napade na energetsko infrastrukturo.

Rusiji med vojno ni uspelo doseči premoči v zraku, njena letala s posadko pa se soočajo z velikim tveganjem, ko se podajo na ukrajinsko ozemlje. Brezpilotna letala Shahed-136 pa lahko letijo avtonomno in krožijo po območju, dokler se ne prikaže določena tarča. To daje Rusiji možnost napada brez tveganja za svoje vojaško osebje. Čeprav je Iran uradno zanikal, da bi Rusiji dobavil orožje, so ameriški uradniki razkrili, da je bila prva pošiljka dostavljena že avgusta.

Usposabljanje zagotavlja kar iranska revolucionarna garda?
Rusija je morda zaprosila skupino iranskih vojaških inštruktorjev, naj usposobijo njihove enote za uporabo brezpilotnih letal, je nedavno ocenil Inštitut za preučevanje vojne s sedežem v Washingtonu. Inventar iranskih brezpilotnih letal je namreč pod nadzorom razvpite revolucionarne garde, kar pomeni, da bi “IRGC ali osebje, povezano z IRGC,” lahko zagotovilo usposabljanje.

Zahodni obveščevalci nakazujejo na nove dostave iranskega orožja Rusiji, veliko bolj smrtonosnega od brezpilotnih letal, kar kaže na krepitev zavezništva teh dveh avtoritarnih režimov, ki temelji na sovražnosti do Zahoda. Iran krepi svojo zavezo, da bo Rusiji oskrboval orožje za napad na Ukrajino, tako da se na skrivaj strinja, da bo poslal ne le brezpilotna letala, ampak tudi nekaj, kar so nekateri uradniki opisali kot prve iranske rakete zemlja-zemlja, namenjene napadom na ukrajinska mesta in vojaške položaje, poroča Washington Post.

Kot očiten znak širjenja vloge Irana kot vojaškega dobavitelja Moskvi je obisk uradnikov iz Teherana v Rusiji (18. septembra), da bi bili dorečeni pogoji za dodatne dobave orožja vključno z dvema vrstama iranskih raket zemlja-zemlja, izpostavljajo uradniki iz ZDA in iz drugih držav zaveznic, ki pozorno spremljajo iransko orožje. Uradniki, ki so bili seznanjeni z načrtovano dostavo raket, so povedali, da Teheran pripravlja tudi nove dostave brezpilotnih letal v Rusijo.

Foto: EPA

Vedno manj možnosti za omejevanje iranskega jedrskega programa
Pojav zavezništva Moskva-Teheran ima po poročanju New York Timesa več mednarodnih posledic, saj lahko zmanjša možnosti za nov sporazum o omejitvi iranskega jedrskega programa in hkrati poveča pritisk na Izrael, zapriseženega iranskega sovražnika, da se pridruži ukrajinski strani.

Odnosi med Rusijo in Iranom se razvijajo že leta, ne pozabimo, da je ruski predsednik Vladimir Putin napotil letalske sile v Sirijo, da bi preprečil zlom režima predsednika Bašarja al Asada, dolgoletnega zaveznika Teherana. Sirija je predstavljala en primer prizadevanj obeh vlad, da najdeta načine za spodkopavanje ameriške moči in prestiža, kjer koli po svetu. Ukrajina pa sedaj ponuja podobno priložnost v še večjem in vidnejšem obsegu.

Po revoluciji leta 1979 je Iran svojo zunanjo politiko oblikoval okoli slogana “Niti vzhod niti zahod”, pri čemer je bil enako previden do Sovjetske zveze in ZDA. Zdaj pa analitiki opozarjajo, da islamska republika izbira strani, medtem ko jo slike iranskih brezpilotnih letal, ki natančno zadenejo cilje, prikazujejo kot regionalno silo, ki jo je treba jemati resno. Mednarodna agencija za jedrsko energijo je prejšnji mesec po poročanju Deutsche Welle opozorila, da bo imel Iran v nekaj tednih dovolj obogatenega urana za izdelavo atomske bombe. Bi bila lahko v ozadju izdelava atomske bombe?

Obrambni minister Izraela Benny Gantz je nedavno napovedal, da se Jeruzalem seznanja z vsemi potrebnimi informacijami za razvoj “sistema zgodnjega opozarjanja civilistov, ki rešuje življenja” med ponavljajočimi se ruskimi napadi na ukrajinska mesta. Jeruzalem naj bi pozorno spremljal rusko izstrelitev samomorilskih brezpilotnih letal iranske izdelave na ukrajinsko prestolnico Kijev, obstajala naj bi namreč skrb, da bo podobno orožje usmerjeno proti Izraelu v prihodnjih vojnah na njegovi severni meji, poroča The Times of Israel. Prejšnji teden je New York Times poročal, da Izrael Ukrajini priskrbi “osnovne obveščevalne podatke” o iranskih samomorilskih brezpilotnih letalih, ki jih uporablja ruska vojska, pri čemer so se sklicevali na navedbe visokega ukrajinskega uradnika.

Sara Kovač