fbpx

Biden ne bo več čakal na kongres: Pričel je postopke za razorožitev Američanov

Ameriški predsednik Joe Biden (Foto: epa)

Po strelskem napadu v Koloradu, ki se je dogodil v drugi polovici marca in v katerem je življenje izgubilo 10 ljudi, je ameriški predsednik Joe Biden pozval kongres, naj ta sprejme strožjo zakonodajo glede polavtomatskih pušk. Ko je poudaril, da bo uporabil vse vire z namenom zavarovanja ljudi, je ob tem namignil, da bo, če bo to potrebno, ukrepal sam z izvršnim ukazom. Očitno se je za ta korak Biden sedaj tudi odločil. 

Medtem, ko demokrati na tem področju predlagajo zakone, republikanci opozarjajo, da to ne bo prispevalo k ustavitvi umorov. Med drugim navajajo, da demokratom predstavlja cilj, da orožje vzamejo tistim, ki v praksi spoštujejo zakone. Iz Bele hiše so v sredo, 7. aprila,  sporočili, da bo ameriški predsednik Joe Biden s pomočjo ministrstva za pravosodje poskrbel za pripravo zakonodaje, s katero bo naslovil uporabo priljubljenih polavtomatskih pušk AR s stabilizatorjem.

Bela hiša navaja, da bo Ministrstvo za pravosodje v 60 dneh pripravilo predlog zakonodaje. V 60 dneh bo tudi predlagano pravilo, s katerim bo jasno, kdaj naprava, ki se trži kot stabilizator, dejansko spremeni pištolo v puško s kratkimi cevmi, za katero pa veljajo določila Državnega zakona o strelnem orožju. V roku meseca dni bo predlagano pravilo, ki bo pripomoglo pri ustavitvi širjenja samo izdelanega, neserializiranega strelnega orožja, ki mu organi pregona ne morejo slediti, ko le tega najdejo na prizorišču zločina.

Prav tako Bela hiša navaja, da bo pet federalnih agencij prispevalo k spremembam 26 različnih programov. S tem namreč Biden želi doseči, da bi bila podpora programom, ki so namenjeni posredovanju glede nasilja v skupnosti, priskrbljena čim prej. Bela hiša je namreč jasno povedala, da agencije delujejo tam, kjer kongres ni: “Te spremembe pomenijo, da lahko začnemo povečevati naložbe v intervencije v zvezi z nasiljem v skupnosti, ko čakamo, da kongres pridobi dodatna sredstva.”

Ministrstvo bo izdajalo letno poročilo o trgovini s strelnim orožjem
Bela hiša je pojasnila, da bo pravosodno ministrstvo začelo tudi izdajati letno poročilo o trgovini s strelnim orožjem. Eden od ciljev poročila bo usmerjanje “oblikovalcev politik” pri oblikovanju novih predpisov (in zakonov), ki bodo sčasoma uvedeni. Urad za alkohol, tobak, strelno orožje in eksplozive (ATF) je sicer konec leta 2020 zahteval prekategorizacijo pušk AR s stabilizacijskimi opornik, a je nato opustil prizadevanja v javnosti.

Foto: epa

Prizadevanje Bidna, da se pravosodno ministrstvo usmeri v puške AR, kaže, da očitno ta želi, da do prekategorizacije v praksi tudi pride. Za nakup pušk AR, ki so kategorizirane kot “puške s kratkimi cevmi”, bo morda potrebno odvzeti prstne odtise, jih fotografirati, opraviti preverjanje preteklosti kupca, registrirati strelno orožje pri ATF, zvezni vladi plačati davek v višini 200 ameriških dolarjev in čakati od devet do deset mesecev, da se zaključi postopek nakupa. To namreč po poročanju Breitbarta predstavlja standardni postopek, ki je v veljavi za drugo strelno orožje in dodatke v skladu z Nacionalnim zakonom o strelnem orožju.

Nina Žoher