fbpx

Južna Amerika se sooča z migrantskim valom: Venezuelci v boju za dostojno življenje množično migrirajo v sosednjo Kolumbijo!

Foto: YouTube

Na stotine beguncev iz venezuelske diktature, ki ga nekateri označujejo kot socialistični raj, s prenatrpanimi nahrbtniki korakajo po žgočem soncu proti obmejnemu kolumbijskemu mestu Maicao, kar kaže na to, da se je Južna Amerika začela soočati z begunsko problematiko. 

Več deset prišlekov čaka na vročini pred migracijskem uradom, kjer se nahajajo menjalnice, kjer pa venezuelska valuta ni vredna skoraj nič zaradi hiperinflacije, do katere je prišlo pod vlado socialističnega diktatorja Nicolasa Madura. 

Prišli v upanju, da se izognejo revščini, naraščanju nasilja, pomanjkanju hrane in zdravil
Polotok Guajira je postal prva postojanka za lačne, žejne in utrujene Venezuelce, ki so pogosto negotovi, kje naj prenočijo, ti pa mimoidočim razkrivajo, da so pobegnili pred težko usodo, ki jih je čakala v domovini. Prišleki predstavljajo več kot pol milijona ljudi, ki so prešli preko kolumbijske meje, mnogi med njimi na nezakonit način, v upanju, da se izognejo revščini, naraščanju nasilja, pomanjkanju hrane in zdravil v nekdaj uspešni državi, ki je po navedbah Reutersa živela na račun nafte.

27-letna Venezuelka Yeraldine Murillo je povedala, da se je soočala z dilemo, “ali se odseli in poskušaj ali pa umri od lakote”. “Tam ljudje jedo hrano iz smeti. Veseli so že, da lahko jedo normalno,” je dejala Murillova, ki se nadeja, da bo v kolumbijski prestolnici Bogoti našla službo.

Foto: YouTube

Kolumbija sporočila, da bo okrepila nadzor na meji
Eksodus iz Venezuele je v Kolumbiji spodbudil alarm, migracijski urad namreč sporoča, da mejo dnevno prečka približno 2000 ljudi. Najbolj obremenjena so obmejna mesta, zato je kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos dejal, da bo treba v tem mesecu okrepiti nadzor na meji. Pri tem je treba poudariti, da državljani Venezuele meje ne prečkajo samo zakonito, ampak tudi na nezakonit način. Obstaja ocena, da dnevno v Kolumbijo pride približno 4000 prišlekov. “Za seboj puščamo hiše, avtomobile in denar na banki,” navaja 51-letni Rudy Ferrer, ki ocenjuje, da vsak večer na ulicah mesta Maicao spi okoli tisoč Venezuelcev.

Foto: YouTube

Ljudje so neverjetno shujšani
Mehanik Luis Arellano in njegovi otroci, ki so imeli srečo in so našli zavetje, je povedal, da so solze otrok tiste, ki so ga spodbudile k begu. “Nekega dne jim nisem imel dati kaj za jesti.” Prišleki trdijo, da je treba za kilogram riža v Venezueli odšteti dvakratno minimalno mesečno plačo, ki znaša okoli 6,67 evra. Zato ne čudi, da ljudje izgubljajo na teži, zaradi česar so pri prehajanju meje videti precej bolj suhi kot na fotografijah s potnih listin.

Medtem, ko se nekateri domačini čutijo odgovorne, da pomagajo prišlekom, drugi protestirajo na ulicah, saj se bojijo izgube posla v primeru, da Venezuelci za isto delo sprejmejo nižjo plačo. Prav tako obstaja strah pred porastom nasilja, medtem ko Venezuelci životarijo in upajo na boljšo prihodnost.

N. Ž.