Južna Koreja ima načrt – usmrtili bodo vodjo Severne Koreje Kim Jong Una

Foto: EPA

Južna Koreja naj bi imela pripravljene posebne enote, ki naj bi imele samo en cilj – usmrtiti voditelja Severne Koreje Kim Jong Una. Obrambni minister Južne Koreje je razkril, da se bo to zgodilo v primeru, če se bo država počutila resno ogroženo s strani severnokorejskega jedrskega programa.

Ko so obrambnega ministra Han Min Kooja v sredo v parlamentu vprašali, ali obstaja tak načrt, je odgovoril: “Da, tak načrt je pripravljen.” Dodal je tudi, da ima Južna Koreja pripravljen načrt za obstreljevanje sovražnikovih strateških pozicij in vodstva z raketami.

Južna Koreja je ta načrt pripravljala že dalj časa
Že dolgo je bilo v mednarodnih krogih slutiti, da se pripravlja tak načrt, a je ministrov direktni odgovor mnoge presenetil. Južna Koreja je zaostrila svojo retoriko že po tem, ko so oblasti v Pjongjangu zatrdile, da so uspešno izvedli jedrski poizkus.

Ta teden pa so Severni Korejci preizkusili novo različico raketnega goriva, ki se lahko uporablja tudi za napajanja medcelinskih balističnih raket. Južnokorejsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da se pripravlja na najhujši scenarij. Domnevajo tudi, da je Severna Koreja pripravljena na svoj šesti jedrski poizkus.

Vzpostavili sistem “ogromna kazen in povračilo”
Glavni direktor strateškega načrtovanja v generalštabu Južne Koreje, Leem Ho Young, je v tem mesecu opisal sistem Korea Massive Punishment & Retaliation (KMPR), le nekaj ur za severnokorejskim jedrskim poizkusom. Ta sistem vključuje natančno raketno obstreljevanje, neregularne specialne enote vojske in možnost odstranitve severnokorejskega vodstva.

Severna Koreja pa je že obtožila Združene države Amerike, da polotok potiskajo bližje in bližje oboroženemu konfliktu. Prelet dveh ameriških bombnikov B-1B so oblasti v Pjongjangu vzele kot namerno provokacijo.

A. R., BBC