fbpx

Rusiji ne bo lahko, če napade Turčijo – poglejte turško vojaško opremo (foto)

Foto: epa

Nobeno presenečenje ni, da je Turčija s takšno lahkoto sestrelila rusko vojaško letalo. V lasti ima namreč napredno vojaško opremo – vse od letal do orožja, ladij in podmornic.

Potem ko je turško vojaško letalstvo sestrelilo rusko vojaško letalo, so vse oči uprte v Turčijo. Rusija je sicer že sprejela številne ukrepe proti Turčiji, tako vojaške kot ekonomske, svojim prebivalcem pa odsvetovala tudi potovanja v to državo. A če bi se odločila za napad, bi se morala soočiti tudi z napredno turško vojaško tehnologijo. Nekaj so jo prinesli iz ZDA, nekaj pa je tudi njihove, piše Businessinsider.

Takšna je turška vojna oprema:

Turško letalo, ki je sestrelilo ruskega, se imenuje “F-16 Fighting Falcon”. Turčija ima v lasti kar 300 večnamenskih lovcev, za njihovo proizvodnjo pa ima ameriško licenco. Hkrati je “F-16” še naprej tudi glavno letalo v ameriškem vojnem letalstvu.

Vojaško letalo F-16 (foto: epa).

Vojaško letalo “F-16” (foto: epa).

Izraelci s svojim letalom “IAI Heron” nadzorujejo območje Gaze, Turčija pa ima kar 10 takšnih letal, s to razliko, da so njihovi motorji močnejši, imajo pa vgrajeno tudi opremo za vohunjenje.

Turčija ima v uporabi tudi tri ameriške drone “MQ-1 Predator”. Ko so le-ti opremljeni z raketami Hellfire, lahko zadanejo tarče na tleh, ki niti ne vedo, da jih kdo opazuje. Naročenih imajo še več takšnih dronov.

Dron MQ-1 Predator (foto: epa)

Dron “MQ-1 Predator” (foto: epa).

Ameriški “Black Hawk” je vojaški helikopter, ki ga uporablja ameriška vojska. Turčija pa je nedavno podpisala dogovor, na podlagi katerega bodo dobili 115 takšnih helikopterjev.

Vojaški helikopter Black Hawk (foto: epa).

Vojaški helikopter “Black Hawk” (foto: epa).

Nedavno so Turki razvili tudi svoje topove z imenom “Panzer”. Njihov doseg je do 30 kilometrov daleč.

Kupili so tudi ameriški raketni sistem “MGM-140 Army Tactical Missile System”, ki lahko doseže cilje na razdalji več kot 150 kilometrov. Imajo jih kar 100.

MGM-140 vojaški raketni sistem (foto: Wikimedia Commons).

“MGM-140” vojaški raketni sistem (foto: Wikimedia Commons).

V lasti pa imajo tudi svoje rakete “zemlja-zrak”, in sicer rakete “Mizrak-U”. Te lahko poiščejo in zadenejo cilj, ki je oddaljen do osem kilometrov.

Tudi vojaška vozila “Kirpi” je razvila turška vojna industrija in Turki imajo v lasti 600 takšnih vozil.

Nemška podmornica tip 209 (foto: epa).

Nemška podmornica tip “209” (foto: epa).

V procesu modernizacije namerava Turčija svojo vojsko oborožiti z dodatnih pol milijona novih pušk. Razvili so jih Turki sami, razvoj pa je trajal zadnjih šest let, saj so želeli narediti takšno orožje, ki bi se lahko prilagodilo terenu in podnebju.

Dobro opremljeni v zraku, na zemlji pa tudi v vodi. Turška vojaška ladja z imenom “Ada” je opremljena za boj proti vsem – od podmornic do letal. Trenutno imajo dve takšni ladji, načrtujejo pa jih narediti še 10.

Za konec pa ima Turčija tudi 13 nemških podmornic “209”. Vsaka od njih je opremljena s 14 torpedi in raketami, ki so namenjene za potopitev ladij.

Barbara Oprčkal