fbpx

Kaj imata skupnega smučarski “legendi” Kahr in Vogrinec? Obtožbe za spolno nadlegovanje. Avstrijci zadevo preiskujejo, SZS (še vedno) ne!

Karl Khar in Tone Vogrinec (foto: Demokracija)

Agencija Reuters poroča, da bo Avstrijska smučarska zveza (OSV) s preiskavo preučila obtožbe nemškega časnika Sueddeutsche Zeitung, ki na podlagi anonimnih pričanj dveh avstrijskih smučark obtožuje avstrijsko trenersko legendo Karla “Charlyja” Kahra za posiljevanje in spolno nadlegovanje.

Ostareli posiljevalec
Odvetnik Kahra, ki je zdaj star 85 let in je pri severnih sosedih zelo znana osebnost, je dejal, da nekdanji trener avstrijske smučarske reprezentance zanika vse obtožbe in da bo proti anonimnim smučarkam vložil tožbo, ko bo razkrita njuna identiteta.

Obtožbe so se prvič pojavile konec lanskega leta, ko je Nicola Werdenigg, avstrijska prvakinja v smuku leta 1975, izjavila, da jo je posilil kolega, ko je bila stara 16 let. Tudi domnevne spolne zlorabe s strani Kahra segajo v ta čas, a je Werdeniggova že zanikala, da bi jo posilil Kahr. To kaže, da so se v avstrijski reprezentanci dogajale sistematične zlorabe smučark s strani trenerjev, serviserjev in tudi športnikov.

OSV je sprožila preiskavo
Zanimivo je, da je predstavnik OSV izjavil, da bodo kljub časovni oddaljenosti gnusnih dogodkov obtožbe skrbno preučili, medtem ko se Smučarska zveza Slovenije, ko so v javnost prišle obtožbe zoper Toneta Vogrinca (danes je star 75 let), poleg nekdanjega funkcionarja diktatorskega komunističnega režima Janeza Kocijančiča, enega najvplivnejših ljudi v zgodovini slovenskega alpskega smučanja, skoraj ni zganila.

Spomnimo. Pred leti je, ko je Tina Maze dosegala izjemne uspehe, je po spletu zaokrožilo nikoli zanikano pismo poznavalca slovenskega smučanja. Tako je bilo zapisano:

Obremenilno pismo o Svetovi
Danes ima Slovenija Tino Maze, ostali pa niso omembe vredni. Boleča resnica je, da je Slovenska smučarska reprezentanca postala “eksot” v zimski karavani. Slovenijo in njeno čast rešuje Tina Maze, čeprav sploh ni članica naše smučarske reprezentance. Ko bo Tina odložila smuči v kot, Slovenije ne bo več na smučarskem zemljevidu Evrope. Kdo je krivec za takšno stanje, ne vem.

Poravnava in molk! Vem pa za drugo smučarsko zgodbo, ki v Sloveniji nikoli ni dobila epiloga. Zgodba o Mateji Svet in koncu njene kariere. 

Pred leti mi je zgodbo povedal žal že pokojni Avgust Likovnik, dolgoletni športni delavec in član olimpijskega komiteja, sicer pa starosta Bloudkove nagrade. Zgodba gre takole. Direktor smučarskih reprezentanc Tone Vogrinec je bil alfa in omega v obeh reprezentancah. Kdo bo v reprezentanci in delitev drobtinic iz sponzorskih sredstev, je bila izključno domena Toneta Vogrinca. Punce v reprezentanci so imele v tistem času z Vogrincem poseben odnos. Nuša Tome, Anja Zavadlav in Andreja Leskošek so o tem prve spregovorile na zvezi, vendar jih nihče ni jemal resno. Vse do Mateje Svet je veljalo, da gre za zlobne jezike in obrekovanje. Potem je prišla tista nesrečna slalomska tekma v Italijanskem Bormiu, če se ne motim. Sredi noči je zvonil telefon v stanovanju Svetovih za Bežigradom. Mateja Svet je objokana prosila očeta in mamo, da takoj prideta ponjo. “Tona se je spet spravil name”, je hlipala šampionka v telefonsko slušalko. 

Več lahko preberete TUKAJ.