Kaj je v vašem McDonald’s meniju? Mogoče ste prav vi srečnež s krompirčkom s farme Billa Gatesa

Datum:

Multinacionalka s hitro prehrano McDonald’s za svoj krompirček uporablja surovine kar s farme Billa Gatesa. Ta naj bi imel tako velika polja, ki naj bi bila celo vidna kar iz vesolja. Pridelava krompirja pa je le en izmed kmetijskih dejavnosti, s katerimi se ukvarja multimilijonar Gates. 

V manj kot desetih letih sta Bill Gates in njegova bivša žena Melinda Gates pridobila preko 109 tisoč hektarjev kmetijskih zemljišč, kar je približno toliko, kot je velikost Hongkonga. Svoje ozemlje imata v 18 državah po Združenih državah, je objavil RT.

Krompir, ki ga uporablja McDonald’s, raste na Gatesovih industrijskih farmah na 5.700 tisoč hektarih v zvezni državi Washington. Lastnino, ki se imenuje Farma stotih krogov, je par kupil za 171 milijonov dolarjev leta 2018, še pravi poročilo. Kot pojasnjujejo, sta ozemlje kupila preko navideznega podjetja, ki je povezano z njuno investicijsko skupino, Cascade Investments, v Washingtonu. Gates je marca potrdil, da omenjena zemljišča niso v sklopu programa, s katerim promovira klimatske spremembe in trajnostno kmetijstvo.

Foto: epa

“Moja investicijska skupina se je odločila za nabavo slednjega. To nima nobene povezave s podnebjem,” je podal v odgovoru, preden so prešli na debato o tem, kako se soočati s klimatskimi spremembami. “Sektor kmetijstva je izjemnega pomena. Z bolj produktivnimi semeni bi se lahko izognili redčenju gozdov in pomagali Afriki, da bi se lahko lažje srečevala s klimatskimi ovirami,” je še pojasnil. Pri tem je še poudaril pomen biogoriv, ki bi lahko z nižjimi cenami reševala težave z onesnaževanjem letal in tovornjakov.

Njegove farme pridelujejo tudi druge pridelke
Gates na svojih farmah prideluje tudi sojo, koruzo, bombaž, čebulo, korenček in riž. Kot so odkrili, imata nekdanja zakonca v lastništvu zemljišča, povezave do investicijske skupine Cascade pa so skrite. V omenjenem podjetju niso želeli razkriti več informacij, je pa pred dnevi odjeknila novica, da so zaposleni v podjetju pod pritiski zaradi strupene klime. Njihov predstavnik za odnose z javnostmi Charles V. Zehren je pojasnil, da gre za “izjemno podporno podjetje za trajnostno kmetijstvo”. Farme naj bi tako bile del projekta trajnostnega programa.

Foto: Pixabay

Po mnenju nekaterih kmetov, ki imajo v lasti zemljišča, ki mejijo na Gatesova, je ta storil bore malo, da bi zmanjšal učinek svojega kmetovanja na okolje. John S. Quarterman, kmet iz zvezne države Georgia, je upal, da bo Gates vlagal v nove tehnike kmetovanja, a je kasneje ugotovil, da ni naredil popolnoma nič novega in je ponavljal prakse kmetov v bližini. Zehren pa je nasprotno v objavi povedal, da si Cascade Investments res prizadeva za promocijo ekološko ozaveščenega kmetijstva na svojih farmah.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...