Kaj lahko pričakujemo od ukrajinske protiofenzive?

Ukrajinski vojaki se pripravljajo na prihajajoči spopad z rusko vojsko. Vir: AFP

S prihodom pomladi so se okrepila ugibanja o začetku in poteku prihajajoče ukrajinske protiofenzive. Ukrajinski predsednik Zelenski trdi, da njegova država potrebuje več orožja, preden lahko napade, spet drugi voditelji namigujejo, da se bliža čas za protinapad, saj se je ruski vojni stroj v Bahmutu utrudil. Kako bo torej videti protiofenziva? 

Za revijo Time je spregovoril član inštituta ISW (Institute for the study of war), na uvide katerega se zadnje leto zanašajo domala vsi svetovni mediji. George Barros se je sicer ognil neposrednim napovednim glede poteka spopada, saj na tega v ISW ne želijo vplivati. Kljub temu je spregovoril o zgodovini konflikta in geografskih značilnosti območja, kjer bodo najverjetneje potekali spopadi. Njegove ugotovitve navajamo v nadaljevanju.

Predstavniki ukrajinske vojske so v preteklosti namignili, da bi lahko glavni potisk protiofenzive potekal v smeri juga. Februarja je Vadim Skibitski, namestnik vodje vojaškega obveščevalnega direktorata dejal, da Ukrajina načrtuje zarezati v fronto med Krimom in preostankom ruske vojske. Rusko vojsko naj bi naslednji scenarij še posebej skrbel, razlaga Barros: “Da bi Ukrajina napadla območje Zaporožja. Satelitski posnetki kažejo, da so se tamkajšnje ruske sile utrdile, vključno z ovirami za tanke, z namenom, da bi obvarovale oskrbovalne poti.” 

Omenjena regija je zelo pomembna za Ukrajino zaradi številnih razlogov. Denimo, območje poseljuje veliko število ljudi. Regija je pomembna tudi zaradi Azovskega morja, kjer so locirana ukrajinska pristanišča, pomembna za mednarodno trgovino.

Le malo ljudi ve, kdaj točno se bo protiofenziva začela. Vir: AFP.

Regija je hkrati izrednega pomena za rusko vojsko, saj območje predstavlja ozemeljsko povezavo med Krimom in ruskim ozemljem. Ceste, ki prepredajo ozemlje so glavna oskrbovalna pot za tisoče pripadnikov ruske vojske, ki so nameščeni na jugu države. Če bi Ukrajincem uspelo osvojiti upravno območje Zaporižje, bi se morali ruski vojaki zanašati na oskrbo preko mostu, ki povezuje Krim z Rusijo, ki pa je bil, kot vemo, v preteklosti že poškodovan.

Skibitski je prav tako namignil, da bi lahko Ukrajina udarila na znanem bojišču – Bahmutu. V intervjuju za CNN je dejal, da Rusija na območju mesta “utrpela hude izgube in da ima vse manj moči”.

“Zelo kmalu bomo izkoristili to priložnost, kot smo to naredili v Kijevu, Harkivu, Balakliji in Kupjansku,” je dodal.

Barros se z oceno strinja. Trdi, da so ruske sile po šest mesecih neprestanih spopadov na območju “degradirane”. Kakšen mesec nazaj je BBC poročal, da je bilo samo v Bahmutu ubitih ali ranjenih 30 tisoč ruskih vojakov.

“Tipični primer protiofenzive bi bil, da bi skušali izkoristiti izčrpanega in neorganizoranega nasprotnika. V takšnem stanju so sedaj ruski vojaki v Bahmutu,” trdi Barros. 

Nepredvidljive poteze Ukrajincev
Vodstvo ukrajinske vojske je do sedaj že dokazalo, da lahko z nepredvidljivi potezami zmede in pretenta nasprotnika. V preteklih mesecih ji je to uspela tudi s pomočjo informacij, ki so jih komunicirali s svetovno javnostjo, poroča Time. Na primer, prejšnje poletje so predstavniki ukrajinskih oblasti javno napovedovali napad na jugu in da je njihov cilj zavzetje Hersona. Rusija je v ta namen na jugu namestila večje število enot, s čimer je “spraznila” območje na severu države.

Ukrajina je nato izvedla hkrati napad na severu in jugu. Izbrana taktika je Ukrajini omogočila bliskoviti napredek, ki smo ga lahko nato spremljali v svetovnih medijih.

“Eden od ključnih razlogov, zakaj so bili Ukrajinci uspešni na severu, je bil, da jim je uspelo Ruse uspešno izigrati,” pravi Barros.

Gal Kovač