Tako gre to v Avstriji: Vrtčevski in šolski otroci se testirajo večkrat tedensko, imajo tudi izkaznice, ki izkazujejo PCT-pogoj

Foto: epa

Že od začetka epidemije v Sloveniji mnogi učitelji, starši, mediji, posamezniki, protestniki in še posebej informacijski pooblaščenec ter najvišja sodišča v državi nasprotujejo ukrepom. Če pa bi pogledali le streljaj od naše države, v sosednjo Avstrijo, bi videli, da so ukrepi veliko strožji, vsi upoštevajo ukrepe od najmlajših v vrtcu pa do najstarejših. Pisala nam je bralka, ki je priložila tudi slike, kako otroci v vrtcih in šolah zbirajo nalepke, kdaj so se testirali. Za vstop praktično kamorkoli potrebujejo tudi otroci potrdilo o testiranju, tudi za živalski vrt, za katerega v Sloveniji ni potreben PCT-pogoj. 

Spomnimo se akcije stranke SD “šola brez mask – poziv vladi za življenjske pogoje v vrtcih”, kako so epidemijo izkoristili za svojo politično kampanjo. Spomnimo se tudi, kako je Matjaž Nemec pozival k protestom, ki so veliki krivec za današnje rekordno število novo okuženih. Ne dolgo nazaj pa je poslanec SD Marko Koprivc v državnem zboru dejal, da se z nošenjem mask gredo maškarade. Takšne politične stranke v tujini ne bi zdržale dolgo.

Spomnimo tudi na stalno spotikanje informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik ob ukrepe kot je uporaba aplikacije in preverjanje PCT pogojev v šolah, merjenje temperature pred vhodi in celo sezname za cepljenje.

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. (Foto: STA)

Vrtčevski otroci se testirajo 2-krat na teden, šolski pa 3-krat
To je seveda bila voda na mlin tudi številnim staršem, ki so se uprli spoštovanju ukrepov. “V Avstriji te nihče ne vpraša, ali bo otrok testiran in ali bi nosil masko. Na zaupanje, ali je zdrav ali ni, pač, na žalost, v tem primeru ne moremo igrati. Otroci v vrtcu se testirajo dvakrat na teden, otroci v šoli pa trikrat,” nam je zaupala bralka. Otroci se testirajo od prvega tedna sami, nobenemu ni problem, nihče se ne pritožuje, niti starši in nihče iz tega ne dela drame. “Otroci od prvega razreda Volksschule naprej (5,6 let) ne morejo niti v npr. ZOO brez svoje  izkaznice, ki izkazuje PCT pogoj in ki jo je izdalo ministrstvo.
Otrokom prijazne izkaznice
V Avstriji imajo za otroke prirejene, otrokom prijazne izkaznice, ki prikazujejo, da izpolnjujejo PCT-pogoj, tako za vrtčevske kot šolske otroke. Spodaj si lahko pogledate, kako deluje beleženje testiranja za otroke. Na kartico nalepijo nalepke, spodaj pa je prostor za zapis datuma. Kaj bi na to “diktaturo” porekle KUL stranke?

Foto: Bralka

Foto: Bralka

Sara Kovač