Kaj se dogaja v ZDA? Odbojkašicam v šoli prepovedali vstop v lastno slačilnico, potem ko so se pritožile nad transspolnim soigralcem

Foto: Fb

Srednja šola v Vermontu ne odgovarja na komentarje javnosti, potem ko so se dijakinje pritožile nad transspolnim dijakom v njihovi garderobi – šolska rešitev pa je, da dekletom prepove vstop v lastno garderobo. 

Po poročilu lokalne CBS News se je vnela polemika o tem, kako ravnati ob pripombah transspolnega soigralca, zaradi katerega je bilo nekaterim dekletom v ekipi neprijetno.

Šola je po elektronski pošti obvestila starše, da uradniki preiskujejo izjave, da so dekleta v ekipi nadlegovala transspolno soigralko. Toda transspolnemu študentu je še vedno dovoljena neomejena uporaba garderobe, medtem ko so druga dekleta prestavljena v kopalnico z eno kabino, da se preoblečejo ena za drugo. “To je nora stvar. Vsi se sprašujejo: ‘Torej, zakaj ne smeš v slačilnico?'” je novinarjem povedala Blake Allen, članica odbojkarske ekipe. “Moja mama želi, da dam ta intervju, da bi sprožil spremembo. Zaradi svojega mnenja, da ne želim, da je biološki moški z mano v slačilnici, ne bi smela biti obtožena nadlegovanja ali ustrahovanja. Vse bi jih bilo treba odpustiti.”

Moti jih le delitev slačilnice
Allenova je dodala, da se nobena od deklet v ekipi ni obremenjevala zaradi igranja skupaj s transspolnim študentom ali drugimi, še biološkimi moški, ki uporabljajo ženske stranišča. Njihova edina težava je delitev slačilnice, kjer so se pogosto preoblačili vsi skupaj. “Nekateri biološki fantje gredo v dekliško stranišče, nikoli pa ne v garderobo,” je pojasnila. Povedala je tudi, da je začasna ureditev šole – da vsa dekleta uporabljajo eno ločeno stranišče, medtem ko ima transspolni učenec dostop do garderobe – nesmiselna.

“Želijo, da se vsa dekleta, ki se počutijo neprijetno – torej skoraj 10 deklet – preoblečejo v eni strani v kopalnici, kar bi trajalo več kot 30 minut. Če bi se ena oseba preoblekla ločeno, bi trajalo minuto,” je pojasnila Allenova, zato je bolj smiselno, da se ena transspolna študentka preobleče v kopalnici.

Slika je simbolična. Vir: Pixabay

Spolna identiteta po vsakokratni želji
Po mnenju Vermontske agencije za izobraževanje transspolni učenci ne bi smeli biti prisiljeni uporabljati stranišča ali garderobe, če se ne ustrezajo njihovi spolni identiteti. “Pri uporabi stranišč in garderob za transspolne učence morajo šole upoštevajo številne dejavnike. Od transspolnih učencev npr. ne smejo zahtevati uporabe garderobe ali stranišča, ki je v nasprotju z njihovo spolno identiteto.”

Združene države Amerike so na drugi strani oceana, a to ne pomeni, da so daleč stran. Vsaj ne v duhu. Sledi ideologije LGBT so že davno pronicale v Slovenijo, ideje o fluidni spolni identiteti pa vse bolj pridobivajo na popularnosti. Eden najbolj znanih primerov je bilo uniformno stranišče na FDV, ki ga je vodstvo namestilo za tiste študente in študentke, ki se ne strinjajo s svojim biološkim spolom.

Andrej Žitnik