fbpx

Umrla je angleška kraljica Elizabeta II.

Vir: EPA

Kraljica Elizabeta II. je umrla, so sporočili iz Buckinghamske palače. Preminila je v 96. letu starosti in po 70 letih vladanja na svojem lastnem posestvu Balmoral. V njeni osmrtnici, ki so jo objavili na BBC piše: “Dolgo vladavino kraljice Elizabete II. je zaznamoval njen močan občutek za dolžnost in predanost kroni ter njenim ljudem.” 

Združeno kraljestvo bo sedaj vstopilo v posebno desetdnevno dobo žalovanja. Po izteku te dobe bo, na deseti dan po smrti, sledil pogreb. V tem času bodo domala vsi sistemu britanske družbe v visoki pripravljenosti. Izvajal se bo namreč poseben načrt poimenovan Londonski most, v katerem bo sodelovala vlada, policija, vojska, londonske občine, upravne enote in mediji. Po poročanju Politica naj bi bil plan napisan do minute natančno.

ž

Vesti o njenem šibkem zdravju so že ves dan pretresale svetovno javnost. V javnosti se je najprej pojavila vest, da je bila kraljica pod zdravniškim nadzorom. Kmalu je postalo jasno, da je njeno zdravstveno stanje zelo slabo, saj se je k njen nemudoma odpravil njen sin, prestolonaslednik Charles ter njegov sin William.

Trussova je danes že sporočila, da je vsa država globoko zaskrbljena zaradi novice iz Buckinghamske palače. “Moje misli in misli celotnega naroda so v tem trenutku s kraljico in njeno družino,” je sporočila. Britanska kraljica se je v zadnjem letu redkeje pojavljala na javnih dogodkih, nadomeščali so jo drugi člani kraljeve družine. V sredo je odpovedala virtualno srečanje, ker so ji zdravniki svetovali počitek. Junija se v glavnem ni udeležila dogodkov, ki so jih pripravili ob platinastem jubileju njenega vladanja, se je pa čez poletje večkrat pojavila na dogodkih na Škotskem, kjer je od julija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med epidemijo covida-19 je kraljica večino časa preživela v izolaciji skupaj s soprogom, princem Philipom, ki je v stotem letu starosti umrl lani spomladi. Oktobra lani je nenapovedano preživela noč v bolnišnici v Londonu, zdravniki pa so ji svetovali več počitka. Februarja je preživela covid-19, ki jo je, kot je povedala kasneje, precej izčrpal.

Grad v Balmoralu (Foto: Epa)

Monarhinja je v zadnjih letih utrpela nekaj epizod, povezanih z njenim zdravjem. Decembra 2003 je kraljica imela operacijo odstranitve raztrganega hrustanca v levem kolenu. Sledila je podobna operacija na njenem desnem kolenu v začetku istega leta. Marca 2013 je bila hospitalizirana zaradi gastroenteritisa, pogoste želodčne bolezni. Maja 2021 je izpustila spominsko nedeljsko bogoslužje v središču Londona, potem ko si je poškodovala hrbet. Oktobra istega leta je kraljica preživela noč v bolnišnici, medtem ko je bila na “predhodnih preiskavah”, je takrat sporočila palača. Februarja 2022 je kraljica zbolela za covid-19 z blagimi simptomi, podobnimi prehladu, vendar je nadaljevala z lažjimi dolžnostmi. Od njene diagnoze covid-19 je bila kraljica prisiljena bolj redno odpovedovati ali zmanjšati udeležbo na nekaterih dogodkih. Ni se udeležila vseh praznovanj ob junijskem platinastem jubileju – ki je zaznamoval njeno 70. letnico na prestolu – in je zaradi težav z mobilnostjo prejšnji mesec zamudila otvoritev parlamenta, poroča CNN.

Princ Harry prav tako potuje v grad Balmoral na Škotskem, po tem ko so ga obvestili o zaskrbljenosti glede zdravja njegove babice, je za CNN povedal prinčev tiskovni predstavnik. Na poti v Balmoral je skupaj z Meghan Markle, susseško vojvodinjo, pred tem pa sta bila v Nemčiji. Grad v Balmoralu je ena kraljičinih najljubših destinacij, kjer je doživela najlepše trenutke v svojem življenju, trenutno pa je tam že od junija. Ob kraljici je tudi njena edina hči princesa Anne z bratoma wesseškim grofom Edwardom in yorškim vojvodo Andrewem.

Sara Kovač