fbpx

Kako Erdoganova tajna policija ustrahuje Evropo

Foto: epa

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan ima v Zahodni Evropi kar 800 tajnih agentov, ki jim pri zbiranju informacij pomaga mreža več tisoč sodelavcev. Samo v Nemčiji, kjer živi več milijonska turška skupnost, ima turška tajna služba šest tisoč sodelavcev, ki zbirajo informacije.

Največ agentov turške tajne službe MIT deluje prav v Nemčiji. Kot pravi nemški varnostni strokovnjak Erich Schmidt-Eenboom, Erdoganovi agentje v Nemčiji ne zbirajo samo obveščevalnih informacij, ampak imajo tudi vlogo nadzorovanja turške skupnosti v Nemčiji in ustrahovanja Erdoganovih nasprotnikov, piše nemški časnik Die Welt.

MIT uspešnejši od zloglasnega Stasija
Po mnenju Schmidt-Eenbooma celo Stasiju, nekdanji tajni službi komunistične Vzhodne Nemčije, ni uspelo v (Zahodni)Nemčiji vzpostaviti tako goste obveščevalne mreže, kot je zdaj uspelo turški tajni službi.

Na moč turške tajne službe v Nemčiji so postali Nemci pozorni po neuspelem julijskem vojaškem udaru v Turčiji. Po puču je namreč turška tajna služba MIT od Nemčije zahtevala, da uvedejo ukrepe proti gibanju islamskega klerika Fethullaha Gülena, ki naj bi stal v ozadju neuspelega puča.

Turčija podpira islamistične organizacije
Informacija o gosti mreži turške tajne službe v Nemčiji je že druga za Turčijo in Erdogana neprijetna informacija, ki je v Nemčiji pricurljala v javnost v zadnjih dnevih. Najprej so luč sveta ugledali podatki nemškega notranjega ministrstva o sodelovanju Erdoganove Turčije z islamističnimi organizacijami na Bližnjem vzhodu in Severni Afriki. Tako Turčija pomaga egiptovski Muslimanski bratovščini, Hamasu in islamistom v Siriji, ki se borijo proti režimu predsednika Bašarja al Asada.

A. Ž.