fbpx

Kanadske oblasti več desetletij nasilno jemale otroke materam in jih dajale v posvojitev

Foto: iStock

Kanadske oblasti so v obdobju od leta 1940 do 70-ih let prejšnjega stoletja izvajale drakonsko politiko odvzemanja otrok materam samohranilkam. Ob tem se niso ozirali niti na želje mater niti na njihove okoliščine. Otrokom so celo lagali, da so jih matere zapustile, da so bile odvisnice od mamil ali prostitutke.

Več kot 300 tisoč mater je izgubilo svojega otroka zaradi nečloveške kanadske politike odvzemanja otrok, ki so jo po poročanju RT izvajali od konca druge svetovne vojne pa do 70-ih let prejšnjega stoletja. Neporočene ženske so silili, da se odpovedo svojim otrokom in jih dajo v posvojitev.

“Ni bilo nobene razprave z mano, kako sem zanosila; vse, kar jih je zanimalo, je bilo dejstvo, da sem zanosila in da sem imela otroka, ki bi ga lahko vzeli,” je povedala Hanne Andersen, ki je zanosila stara 15 let – zaradi posilstva. Slednje oblasti ni zanimalo. Na njene starše so pritiskali, tako da so ti imeli vtis, da če se ne bi strinjali z odvzemom otroka, bi jih lahko kot priseljence izgnali iz države.

Oblasti lagale otrokom
Neporočene noseče ženske so nastanili v tako imenovane “materinske domove”, ki jih je financirala država. Večina je zapustila nastanitev brez svojih otrok, ki so jih dali v posvojitev. Takratna stopnja posvojitev je znašala 96 odstotkov, danes ta stopnja znaša komaj dva odstotka.

“Morala sem vpiti: dajte mi mojega otroka!” pove Andersenova. Medicinska sestra ji je ustregla šele, ko je v to privolil zdravnik, ki je uvidel, da je ne more drugače pomiriti. Pozneje so jo uspavali s pomočjo zdravil, ji dali tako imenovane ‘laktozne supresorje’, ter ji odvzeli hčerko. Ponovno jo je videla šele po 23 letih, ko je mlado dekle želelo navezati stik. “Otrokom so rekli, da je nekaj narobe z nami. Povedali so jim alternativne zgodbe, da smo bile odvisnice in prostitutke.”

Rekli so ji, naj si omisli psa
Direktorica organizacije Parent Finders Monica Byrne je opisala retoriko, s katero so kanadske oblasti napadale mlade matere, med katerimi je bila tudi sama. “Pozabila boš tega otroka. Pojdi domov, poroči se in imej druge otroke, če ne, pa si omisli psa za crkljat’,” so ji rekli. “To je tisto, kar so mi rekli: omisli si psa.”

Julijsko poročilo, ki ga je pripravila senatna komisija o socialnih zadevah, od kanadske vlade zahteva opravičila in reparacije zaradi politike, ki “je morda bila produkt svojega časa, a je bila ne glede na perspektivo vseeno okrutna”. Kar v Kanadi imenujejo okrutnost, ministrica Anja Kopač Mrak skupaj s slovenjgraškimi socialnimi delavci imenuje napredek.

Ivan Šokić